Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütü, ateşkes ilan etti. ETA yayınladığı bildiride, ”ETA 24 Mart 2006’dan itibaren sürekli ateşkes ilan etmeye karar verdi” dedi. ETA yayımladığı ”Bask Halkına Message de Euskadi Ta Askatasuna (Bask ülkesi ve özgürlük)” başlıklı bildiride, ” ”ETA 24 Mart 2006’dan itibaren sürekliı ateşkes ilan etmeye karar verdi” denildi. Bask […]
Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütü, ateşkes ilan etti. ETA yayınladığı bildiride, ”ETA 24 Mart 2006’dan itibaren sürekli ateşkes ilan etmeye karar verdi” dedi.
ETA yayımladığı ”Bask Halkına Message de Euskadi Ta Askatasuna (Bask ülkesi ve özgürlük)” başlıklı bildiride, ” ”ETA 24 Mart 2006’dan itibaren sürekliı ateşkes ilan etmeye karar verdi” denildi. Bask ülkesinde demokratik sürecin başlaması için ateşkes ilan edildiğinin belirtildiği bildiride, İspanya ve Fransa makamlarına baskıya son vermesi ve olumlu bir cevap vermesi çağrısında bulundu.
Siyah kıyafetli, yüzleri beyaz bandana ve kukuleta ile kapalı 3 ETA üyesinin bulunduğu video görüntülerinde bildiriyi ortada oturan ve sesinden kadın olduğu anlaşılan bir kişi okudu.
İspanya hükümeti henüz resmi olarak açıklamada bulunmazken, ETA bu ateşkesin amacının demokratik sürecin başlaması ve Bask halkının tüm haklarının tanınması olduğunu belirtti.
Bildiride, ”Bu sürecin sonunda, Bask vatandaşlarının gelecekleri üzerinde karar ve söz hakkı almaları gerekiyor.” denildi.
Çatışmanın bugün aşılabileceği ve bunun şimdi mümkün olduğunun kaydedildiği bildiride, ETA’nın niyetinin bu olduğu ifade edildi.
İspanya sosyalist hükümetinin barış sürecinin ilk aşaması beklediği ateşkesin ilan edilmesi ile birlikte, görüşmelerin de başlaması bekleniyor. Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA’nın Mayıs 2003’ten beri yaptığı eylemlerin hiç birinde can kaybı olmadı. ETA eylemlerinden önce yetkilileri arayarak uyarıyor.
Son dönemlerde ETA’nın silahları bırakacağı yönünde aldığı ve bunu kısa bir süre içinde açıklayacağı açıklanmıştı. İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero ise artık her an ETA tarafından açıklanması muhtemel bir ateşkes kararını beklediğini söylemişti. ETA’nın ateşkes ilan etmesi durumunda 40 yıllık silahlı mücadele sona erip, barış süreci başlayacak.
Geçen ay İspanya’da yayınlanan La Vanguardia, El Periódico de Catalunya ve El Pais gazeteleri ETA’nın her an ateşkes ilan edebileceğini ve bu konuda ETA ile İspanyol hükümeti arasında bir anlaşmaya varıldığını yazdı.
Görüşmelerin başlaması için yapılan tartışmalarda büyük ilerleme kaydettiğine dikkat çeken gazetelerin haberlerini Bask yöneticileri de doğruladı. Basklı yöntecilere göre de ateşkes ilanı çok yakın bir zamanda gerçekleşecekti.
2003’ten beri yasaklı olan Batasuna partisinin önerisinin İspanya hükümeti tarafından değerlendirildiğine işaret eden gazeteler, bu önerinin iki görüşme üzerine kurulduğunu belirtiyor.
İlk görüşme, başkent Madrid’te İspanya hükümeti ile ETA yanyana gelecek. Buradaki görüşmenin gündeminde, şiddete son verilmesi, yaklaşık 700 Basklı siyasi tutuklunun durumu, ETA militanlarının sürece katılması ve silahların bırakılması yer alıyor.
İspanya hükümeti bu tartışmaların en az iki yasama dönemine yayılacağını tahmin ediyor.
İspanya’da meclisi, Sosyalist hükümete ETA’yla barış görüşmelerine başlamaya 11 Mayıs 2005’te vermişti. Hükümetin önerisiyle hazırlanan barış görüşmeleri girişimine, ana muhalefetteki muhafazakar Halk Partisi dışında, mecliste grubu bulunan altı diğer parti de destek vermişti. Ancak o zaman görüşmeler başlamadan, örgütün silah bırakması şart koşulmuştu.
İkinci toplantıda ise başta bağımsızlık yanlıları olmak üzere tüm Basklı partileri biraraya getirecek. Bu toplantıda Bask ülkesinin politik-hukuki çerçevesi ele alınacak. İspanya hükümetinin bu görüşmede, Bask ülkesine kendi kaderini tayin etme hakkının da konuşulabileceğini belirtiliyor. Ya da bir referandum ile Bask’lıların kendi gelecekleri hakkında kararlarını vermesine sıcak bakacağı ifade ediliyor.
Ayrıca sözkonusu bu projenin geniş bir katılım görmesi için, çok sayıda inisiyatif hazırlanırken, bunlar kamuoyuna sunulmaya hazır hale getirilecek.
Bunlar arasında milletvekilleri, eski sosyalistler ve ulusalcılar tarafından hazırlanan bir barış çağrısı ile birçok sendika, sivil toplum örgütü, milliyetçi veya milliyetçi olmayanlar tarafından imzalanan barış sürecine destek metni bulunuyor. Ayrıca ETA’nın eylemlerinden zarar göre Bask şirketleri yöneticileri çalışmada yer alacak.
Ancak tüm bunların gerçekleşmesi için öncelikli olarak İspanya’nın temal şartı olan ETA’nın silahları bırakması. Bu yüzden gözler ETA’nın yapacağı açıklamaya kilitlenmşti.
ANF NEWS AGENCY