EMEKLE İLGİLİ GÜNCEL YAYINLARI SENDİKA.ORG’DEN TAKİP EDİN! Sendika.org yayın hayatına başladığı 2000 yılından bu yana dünya ve Türkiye emek hareketinde yaşanan gelişmeler açısından önemli bir kaynak yayın olmayı hedefledi. Bir yandan Türkiye’de sendika.org dışında üretilen sendikal yayınlar, raporlar ya da önemli makalelere ulaşabildiğimiz ölçüde sitemizde yer vermeye; öte yandan dünya emek hareketinde yaşanan gelişmeleri de […]
EMEKLE İLGİLİ GÜNCEL YAYINLARI SENDİKA.ORG’DEN TAKİP EDİN!
Sendika.org yayın hayatına başladığı 2000 yılından bu yana dünya ve Türkiye emek hareketinde yaşanan gelişmeler açısından önemli bir kaynak yayın olmayı hedefledi. Bir yandan Türkiye’de sendika.org dışında üretilen sendikal yayınlar, raporlar ya da önemli makalelere ulaşabildiğimiz ölçüde sitemizde yer vermeye; öte yandan dünya emek hareketinde yaşanan gelişmeleri de özgün çevirilerimizle izleyicilerimize aktarmaya çalışıyoruz. Ancak dünya emek hareketinde yaşanan gelişmeler hakkında son 10 yıl içinde üretilen yayınlar, elbette bu çabalarımızı aşan bir nitelik sergiliyor.
Sendika.org konuyla ilgili araştırmacılara katkıda bulunmak üzere dünya emek hareketiyle ilgili kitap ve makaleleri içeren çeşitli güncel bibliyografya çalışmalarını toplu olarak sunmaya başladı. Sitemizde yer verdiğimiz ilk çalışma olan ve Yıldırım Koç ile Canan Koç tarafından hazırlanan Türkiye Çalışma Yaşamı Kaynakçası, Türkçe kaynaklar açısından son derece kapsamlı bir çalışma niteliğini taşıyor.
Ünlü Amerikalı emek araştırmacısı Kim Spices tarafından hazırlanıp sürekli olarak güncellenen “Çağdaş Emek Bibliyografyası” ise 1995 sonrasında İngilizce yayınlanmış olan tüm kaynaklara yer veren kapsamlı bir başka kaynakça çalışması olarak sendika.org’de yer alıyor.
İngilizce kaynaklarla ilgili bir başka kapsamlı güncel çalışma ise Monthly Review dergisinin websitesinde (http://mrzine.monthlyreview.org/labor.html) Michael Yates tarafından hazırlanan “Emek Köşesi”.
Sitemizde yer verdiğimiz kaynakça çalışmaları, önümüzdeki dönemde oluşturmayı planladığımız sendika.org emek kütüphanesi projesinin ilk adımlarını oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde özellikle Türkiye emek hareketinin tarihi ile ilgili, kolay ulaşılamayan yayınları içeren bir kütüphane oluşturmayı planlıyoruz. İzleyicilerimizin bu yöndeki öneri ve katkılarını bekliyoruz.
SENDİKA.ORG KAYNAKÇALAR:
1. TÜRKİYE ÇALIŞMA YAŞAMI KAYNAKÇASI (YILDIRIM KOÇ-CANAN KOÇ)
2. ÇAĞDAŞ EMEK BİBLİYOGRAFYASI (KİM SPİCES)
3. EMEK KÖŞESİ (MİCHAEL YATES)