Devrim Dergisi’nin Mart-Nisan tarihli “son” sayısı çıktı. Derginin başyazısı “Yeni Bir Tarih Yaratacağız”… Gündem yazılarında manşette “Piyasaya Karşı Halk, Milliyetçiliğe, İslamcılığa, Liberalizme Karşı Sol!” yazısı bulunuyor. Ayrıca gündemde Newroz kutlamalarına ve savaş karşıtı eylemlere dari haberler de yer alıyor. DİSK’in parti girişimi üzerine yazılmış “10 Aralık İnsiyatifi, Sola Sermaye Ayarı” yazısında bu girişim sorgulanıyor. Temel […]
Devrim Dergisi’nin Mart-Nisan tarihli “son” sayısı çıktı.
Derginin başyazısı “Yeni Bir Tarih Yaratacağız”…
Gündem yazılarında manşette “Piyasaya Karşı Halk, Milliyetçiliğe, İslamcılığa, Liberalizme Karşı Sol!” yazısı bulunuyor. Ayrıca gündemde Newroz kutlamalarına ve savaş karşıtı eylemlere dari haberler de yer alıyor.
DİSK’in parti girişimi üzerine yazılmış “10 Aralık İnsiyatifi, Sola Sermaye Ayarı” yazısında bu girişim sorgulanıyor.
Temel hizmetlerin piyasalaştırılmasına karşı mücadeleyi toplumsal muhalefetin gündemine sokma yönündeki çabaların karşılıksız kalmadığını ortaya koyan “Çatışma Derinleşiyor Piyasalaştırmaya Karşı Mücadele Dört Yanda Uç Veriyor” başlıklı yazıda son dönem yaşanan mücadele deneyimleri aktarılıyor. Bu konu kapsamında “Üniversiteden Yükselen Sese Kulak Verin” yazısı Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde ulaşım, barınma, katkı payları ve üniversite içi hizmetlerle ilgili pek çok kampanya düzenleyen öğrencilerin deneyimlerini aktarıyor.
“İlerici Emek Örgütleri GSS İçin Referanduma Gidiyor”, “Dev-Sağlık İş:
Ortak Mücadelede Kazanıyor”, “Enerji-Sen: Enerjide Ezber Bozuluyor” yazılarında emek hareketinden olumlu gelişmelere yer verilmiş.
“Yine Bahar, Yine Sorbonne, Yine Paris – Fransızca Konuşma Kursları Başladı” başlıklı yazıda Fransa’yı sarsan eylemlerin analizi yapılıyor.
Kamusal Haklar Dosyasında eğitim, sağlık, ulaşım, enerji, barınma hakkı mücadeleleri üzerine deneyim ve yönelim yazıları var. Kamusal haklar mücadelesi için bir çerçeve yazısı olarak dosyanın ilk yazısı “Şimdi Seferberlik Vakti”.
Genel Sağlık Sigortası’na karşı mücadele üzerine yazılmış yazının başlığı “İnsan Hayatı Üzerine Sınıf Savaşı”.
Dosyadaki “Kuş Gribi, Ölüm ve Dört Köşe Kemal Abi!” başlıklı yazı halk sağlığı krizinde Türkiye üzerine kurulmuş. Dosyadaki bir diğer yazı Aile Hekimliği üzerine yazılmış.
Ulaşım hakkı mücadelesi üzerine dosyada bulunan yazının başlığı “Ulaşım Gasp Ediliyor Tek Çare: Yürümek”.
“Barınma Hakkı Mücadelesi” başlıklı yazıda mücadele alanlarından biri olan barınma hakkı tartışılıyor.
“Operasyon Khansiya: Gerilla Teknisyenler İşbaşında” başlıklı yazıda ise Güney Afrikalı yoksulların elektrik hakkı mücadeleleri deneyimlerinden bir kesit sunuluyor.
“Dünya Halkları Haykırıyor Su Satılık Değildir!” başlıklı yazıda ise tüm dünyadan emekçilerin su hakkı mücadelelerinden örnekler veriliyor.
“Sıra Suya Geliyor” başlıklı yazıda suyun tüm dünya gibi Türkiye’de de piyasalaştırılmak istendiği ve su hakkı mücadelesinin de diğer kamusal haklar mücadeleleri gibi sınıf mücadelesinin önemli başlıklarından biri olduğu vurgulanıyor.
Dosya’nın Enerji konulu son yazısı “Özelleştirmeden Boru Hatlarına, Doğalgazdan Nükleere – Enerji Savaşları Kıskacında Türkiye” başlığını taşıyor.
Devrim Dergisi’nin bu sayısındaki orta sayfa yazısı “İnsanca Bir Yaşam İçin: Piyasalaştırmaya Karşı Halkın Politik Birliğini Yaratalım” başlığını taşıyor.
Ortadoğu gündemi üzerine yazılmış “Ortadoğu Kazanı Yeniden Kaynıyor – Bütün Oklar İran’ı Gösteriyor” başlıklı yazı 30-31. sayfalarda.
Solun kimi gruplarının anti-emperyalist mücadelede siyasal islamla eylem birliğine girmesi üzerine bir tartışma yazısı da bulunuyor.
Derginin bu sayısında Kadın Hareketi üzerine iki ayrı yazı bulunmakta. İlk yazı güncel sınıf mücadelesinde kadın hareketinin alması gereken konum hakkında. Diğer yazı tarihsel bir perspektiften kadın hareketinin kuruluşunu anlatan “Bir Ayrışma ve Bütünleşme Öyküsü – 8 Mart, 2. Enternasyonal ve Sosyalist Kadın Hareketi” başlıklı yazı.
“Neo-liberal Emperyalizme Karşı Sol Laboratuvar Latin Amerika!” başlıklı yazı Latin Amerika’da yükselen sol hareket üzerine değerlendirmelerde bulunuyor.
Arka Kapak yazısı ise “Artık Su Yok, Bundan Sonra Ateş” başlığını taşıyor.
Devrim Dergisi’nin irtibat telefonu: 0212 245 90 37