Cari açık, bu yılın ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 69,9 artarak 2 milyar 488 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Cari açıkta en büyük paya sahip olan dış ticaret açığı da bir önceki yılın aynı ayına göre % 65,6 oranında artarak 2 milyar 613 milyon ABD dolara ulaştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın […]
Cari açık, bu yılın ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre % 69,9 artarak 2 milyar 488 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Cari açıkta en büyük paya sahip olan dış ticaret açığı da bir önceki yılın aynı ayına göre % 65,6 oranında artarak 2 milyar 613 milyon ABD dolara ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı ocak ayı Ödemeler Dengesi istatistiklerine göre dış ticaret açığının artmasında, ihracat (FOB) gelirlerinin % 3,5 oranında azalarak 4 milyar 820 milyon dolara ve bavul ticaretinin % 1,5 oranında azalarak 203 milyon dolara inmesi ile altın dahil ithalat (CIF) harcamalarının % 11,1 oranında artarak 8 milyar 10 milyon dolara ulaşması etkili oldu.
Hizmetler kalemi, bir önceki yılın Ocak ayına göre % 25,4 oranında düşerek 338 milyon ABD doları tutarında fazla verdi. Bu düşüşte net turizm gelirlerindeki azalışla birlikte diğer hizmet kalemlerinden olan finansal hizmetler, diğer ticari hizmetler ve resmi hizmetlerin de etkisi oldu.
MB’nin ocak ayı tahminlerine göre, turizm gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre % 4,1 artarak 718 milyon ABD dolarına ulaşması, turizm giderlerinin de % 26,6 oranında artarak 271 milyon ABD dolarına yükselmesi bekleniyor. Bunun sonucunda, Ocak ayı net turizm gelirlerinin bir önceki yılın aynı ayına göre % 6,1 azalarak 447 milyon ABD dolarına düşmesi bekleniyor
Hizmetler başlığının diğer önemli bir kalemi olan taşımacılık kalemi incelendiğinde ise, navlun giderlerinde gözlenen 88 milyon ABD doları tutarındaki net ödemeden dolayı net taşımacılık giderleri, bu yılın Ocak ayında 87 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.
2005 yılı Ocak ayında 428 milyon ABD doları net çıkışla sonuçlanan yatırım geliri kalemi, bu yılın Ocak ayında 328 milyon ABD doları net ödemeyle sonuçlandı. Bu ayda yatırım geliri dengesi kaleminin altında yer alan portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen net çıkışlar, sırasıyla 127 milyon ve 202 milyon ABD doları oldu.
Bu yılın Ocak ayında uzun ve kısa vadeli kredilere ilişkin faiz giderleri, bir önceki yılın göre % 14,8 oranında artarak 318 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.
Bir önceki yılın Ocak ayıyla karşılaştırıldığında cari transferler, bu yılın aynı ayında % 29,2 oranında artarak 115 milyon ABD doları olurken söz konusu dönemde, işçi gelirleri ve resmi transferlerden kaynaklanan girişler sırasıyla 72 milyon ve 43 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. 2006 yılının Ocak ayında finans hesaplarında gerçekleşen net sermaye girişi, bir önceki yılın Ocak ayına göre % 16,5 azalarak 2 milyar 16 milyon ABD doları oldu.
(kaynak: Dünya)