Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir raporda, dünyada bir milyardan fazla kişinin temiz içme suyundan mahrum olduğu belirtildi. İçme suyu bulamayan insanların dünyanın en yoksulları olduğu, bunların çoğunun Çin ve Hindistan’da yaşadığı açıklandı. BM raporunda bu durumun kaynakların az olmasından ziyade, su kaynaklarının kötü yönetiminden kaynaklandığı belirtiliyor. Bu noktada gelişmekte olan ülkelerde kentlerin büyümesinin su kaynakları […]
Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan bir raporda, dünyada bir milyardan fazla kişinin temiz içme suyundan mahrum olduğu belirtildi.
İçme suyu bulamayan insanların dünyanın en yoksulları olduğu, bunların çoğunun Çin ve Hindistan’da yaşadığı açıklandı.
BM raporunda bu durumun kaynakların az olmasından ziyade, su kaynaklarının kötü yönetiminden kaynaklandığı belirtiliyor.
Bu noktada gelişmekte olan ülkelerde kentlerin büyümesinin su kaynakları üzerinde baskı oluşturduğu ve kirlilik riskini artırdığı vurgulanıyor.
Dünya nüfusunun yüzde 40’ının da atık suları arıtacak sistemden yoksun olduğuna dikkat çekiliyor.
Birleşmiş Milletler’in su konusunda altını çizdiği bir diğer önemli sorun da yetersiz yatırım.
Raporda bazı özel şirketlerin gelişmekte olan ülkelerde su kaynaklarına yaptıkları yatırımlardan örnekler sergileniyor.
Daha sonra bu şirketlerin siyasi riskler ve istedikleri geliri elde edememeleri nedeniyle yatırımlarına son verdikleri belirtiliyor.
Birleşmiş Milletler’in Su Raporu, 16 Mart’ta Meksika’da başlayacak 4. Dünya Su Forumu öncesinde açıklandı.
Raporda temiz içme suyu bulunup, arıtma sistemlerinin kurulması ve temizlik kurallarına uyulması durumunda dünyada her yıl 1 milyar 600 milyon kişinin hayatının kurtulacağı tahmininde bulunuldu.
BBC Türkçe Servisi