Yunanistan’da toplusözleşme görüşmelerinin tıkanması ve hükümetin toplu sözleşme hakkını işlevsiz kılacak olan bir yasa tasarısı hazırlaması, işçi ve emekçilerdeki tepkinin grev ve gösterilere dönüşmesine neden oldu. Hükümetin grevlere karşı olağanüstü hal ilan etmesi, bütün emekçileri bir araya getirdi. Bankalar, belediyeler, hastaneler, üniversite ve meslek yüksek okullarında yapılan uyarı grevlerinin hemen ardından greve çıkan liman işçileri […]
Yunanistan’da toplusözleşme görüşmelerinin tıkanması ve hükümetin toplu sözleşme hakkını işlevsiz kılacak olan bir yasa tasarısı hazırlaması, işçi ve emekçilerdeki tepkinin grev ve gösterilere dönüşmesine neden oldu. Hükümetin grevlere karşı olağanüstü hal ilan etmesi, bütün emekçileri bir araya getirdi.
Bankalar, belediyeler, hastaneler, üniversite ve meslek yüksek okullarında yapılan uyarı grevlerinin hemen ardından greve çıkan liman işçileri eylemlerinin 7. gününe girerken, provokatif saldırılara hedef oldu. İş şartlarının iyileştirilmesi, yasa tasarısının geri çekilmesi, ücretlerin artırılması ve işsizliğe karşı önlem alınması gibi taleplerle başlayan grev yüzde 100’e yakın bir katılımla sürüyor.
Adalara yönelik taşımacılık tamamen durdu. Girit ve Midilli gibi büyük adalarda temel ihtiyaç maddesi sıkıntısı başladı.
Kışkırtıcılar işbaşında
Girit’te hükümet tarafından kışkırtıldığı belirtilen bazı köylüler ve hükümet taraftarları, grevci işçilere taşlı-sopalı saldırı düzenledi. Provokatif gruplar limanlarda ateşler yakarak tahrikçi tutumlarını sürdürürken, işçiler ise demir atmış gemilerin önünde barikatlar oluşturdu.
Motorlu Taşımacılık Sendikası’nın da grev ilan etmesi ve liman işçileriyle dayanışma içinde olduklarını açıklaması üzerine, armatörler grevlerin yasadışı ilan edilmesi talebiyle savcılığa başvurdu. Savcılık ise, grevin yasal olduğu kararını verdi.
İki gündür bazı limanlarda grevcilere yönelik saldırılar artarken, hükümet, işçilerin bazı taleplerini görüşebileceklerini, ama önce grevin bitmesi gerektiğini bildirdi. Sendikalar ise, grevin talepler kabul edilinceye dek süreceğini ilan etti.
Önceki akşam, birçok işkoluna bağlı işçiler, sendika yöneticileriyle birlikte Pire limanına giderek, liman işçileriyle birlikte grev gözcülüğü yaptı.
Denizcilik Bakanı Manolis Kefaloyannis’in talimatıyla, tamir ya da bakımda bulunan bazı gemilerin dışarıdan temin edilen mürettebatla Girit’e gideceği öğrenilince, işçiler bakanlık önünde ve limanlarda protesto eylemleri yaptı. Eylemlerde, ne pahasına olursa olsun limanların kapalı tutulacağı açıklandı.
Eylem programı
Önceki akşam bir açıklama yapan Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), 28 Şubat’ta 4 saatlik işbırakma, 15 Mart’ta ise bir günlük genel greve gidileceğini duyurdu. Açıklamada, genel grevin ardından hükümetin tutumunu değiştirmemesi halinde, yeni eylem kararlarının alınacağı vurgulandı. Aynı yönde bir kararın, Yunanistan Kamu Emekçileri Konfederasyonu (ADEDY) tarafından alınması bekleniyor.
Grev dalgasının hızla yayıldığını gören hükümet, savcılığın grevlerin yasal olduğuna dair hükmüne rağmen, dün sabah “olağanüstü hal” ilan etti. Bu karar, grevin yasaklanması anlamına geliyor. Bu gelişmenin ardından limanlarda polisle işçiler arasında çatışmalar çıktı. Kerkira adasındaki çatışmada birçok emekçi yaralandı, bazıları gözaltına alındı. Haberimiz yayına hazırlanırken, Pire limanı ve Girit’te durum gergindi.
Ortak mücadele
OHAL kararından sonra Pire limanı diğer sektörlerden işçilerin akınına uğrarken; inşaat, metal, tekstil, belediye ve valilik, taşımacılık ve otellerde çalışan işçiler 24 saatlik grev kararı aldı. Çok sayıda federasyon ve sendika da, 2 ila 4 saat arasında işbırakma eylemi yapacaklarını ilan etti. Emekliler Sendikası ile Esnaf ve Sanatkârlar Federasyonu’nun da içinde bulunduğu birçok sendika ve kuruluşun yanı sıra, Pire’daki üniversite öğrencileri ve kitle örgütleri de greve destek açıklaması yaptı.
Diğer yandan, grev ve eylemlere katılan bütün sendikalar, bugüne kadar ileri sürdükleri taleplerin dışında, olağanüstü hal kararının kaldırılması talebi etrafında birleştiklerini de ilan etti. Yapılan ortak açıklamada, mücadelenin Pire, Kerkira ve Patra limanlarında yoğunlaşacağı belirtildi. Bu limanlar, ulaşım ve ticaretin sağlandığı ana merkezler konumunda.
Bu sabah üç limanda büyük eylemler bekleniyor.
TÜMTİS’ten çağrı
TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu, Yunanistan’daki mücadele hakkında kamuoyuna uluslararası dayanışma çağrısında bulundu. Topçu, hükümetin grevi yasaklatmasına dikkat çekerek, “Şu anda Yunanistan’da hemen bütün işkolları grevdedir. Kuşkusuz bir komşu ülkede sermaye ve hükümetin işçi sınıfına OHAL ilanı da dahil bu pervasız saldırısı ve Yunanistan işçi sınıfı ve sendikalarının gösterdikleri kararlı duruş ülkemizin mücadeleci sendikacı ve sendikalarının desteğini hak etmektedir”dedi. TÜMTİS, grevcilere ayrıca dayanışma mesajı yolladı.
Destek ve protesto metinlerinin gönderilebileceği adresler şöyle:
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu: 0030 210 8202186 ve 87
PAME Faks: 0030 210 3802864, e-mail [email protected]
Lıman İşçileri Sendikası (STEFENSON) Faks: 0030 210 4521050
Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikası (PEMEN) Faks: 0030 212 4122606
Pire İşçi Merkezi Faks: 0030 210 4177697
Kaynak:
Seyit Aldoğan
Evrensel Gazetesi