Irak’ta provokatif bombalamaların ardından yaşanan çatışmaların gerici bir iç savaşa doğru gidişin yolunu açtığı görüşü yaygınlık kazanıyor. ABD’nin The New York Times’gazetesi ise bugün yaptığı bir haberde, Irak’ta böylesi bir ortamda iç savaşın gelişmesi halinde Türkiye’nin de olaylara dahil edilebileceğinin olası olduğunu belirtti. Irak’ta bir mezhep savaşının sadece Sünni, Şii ve Kürtler arasında değil, daha […]
Irak’ta provokatif bombalamaların ardından yaşanan çatışmaların gerici bir iç savaşa doğru gidişin yolunu açtığı görüşü yaygınlık kazanıyor.
ABD’nin The New York Times’gazetesi ise bugün yaptığı bir haberde, Irak’ta böylesi bir ortamda iç savaşın gelişmesi halinde Türkiye’nin de olaylara dahil edilebileceğinin olası olduğunu belirtti.
Irak’ta bir mezhep savaşının sadece Sünni, Şii ve Kürtler arasında değil, daha geniş bir bölgeyi etkileyebileceği düşünülüyor.
Halkları Birbirine Düşürme Planları
The New York Times gazetesinin haberine göre, “Irak’ın çevresinde bulunan ülkelerden Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt Sünnilere destek vermek isteyecek ve dolayısıyla duruma müdahale edecek ya da kendi sınırlarında bir tampon bölge oluşturacaklar. Öte yandan Türkiye de Irakta bulunan Türkleri, Kürtlere karşı savunmak ve Kuzey Irak’ı kontrol altında tutmak isteyecek. Irak’ın bu olaylar nedeniyle dibe vurması halinde ise, Bağdat ve diğer şehirler etnik grupların birbirlerine karşı savaş ilan etmesine neden olacak, ülkedeki Şiiler Lübnan, Kuveyt ve özellikle de Suudi Arabistan’daki Şii nüfusun desteğiyle petrol yataklarının bulunduğu güney bölgelerini ele geçirmek isteyecek.”
Irak’ta meydana gelebilecek iç karışıklıklar Orta Doğu’da adeta bir deprem etkisi yaratacak, mevcut kabuk yırtılarak yenisi oluşturulmaya çalışılacaktır. Ancak bunun yaratacağı etkiler hiç kimsenin tahmin bile etmek istemeyeceği kadar büyük olacak.
Habere göre, Irak’ın bulunduğu pozisyon da stratejik açıdan birçok olasılığı gündeme getiriyor. Bunlardan biri de Şiiler ile yakın ilişkide olan İran. Tarihe göz atıldığında, Şii – Sünni ayrımcılığının kökeni sekizinci yüzyıla dayanıyor. Bu ayrımcılığa Safeviler dönemi, Modern Mezopotamya’da Osmanlı İmparatorluğu zamanı ve son olarak 1980’lerde İran-Irak Savaşı’nda rastlanıyor. Ancak The New York Times bu defa İran’ın, Suudi Arabistan’ın desteğiyle nükleer silahlarını Sünnilere karşı kullanabileceğini iddia etti.