Hükümet, “değişik adlar altında ilave ödemesi olmayan memurlara ve sözleşmelilere ek ödeme yapılmasına ilişkin değişiklik tasarısını” TBMM Başkanlığı’na gönderdi. Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili sendikalar ve bu sendikaların bağlı bulunduğu konfederasyonlar arasında sürdürülen 2006 yılına ilişkin toplu görüşme sonucunda, çeşitli adlar altında ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurlara, Ocak ayından […]
Hükümet, “değişik adlar altında ilave ödemesi olmayan memurlara ve sözleşmelilere ek ödeme yapılmasına ilişkin değişiklik tasarısını” TBMM Başkanlığı’na gönderdi.
Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu uyarınca, Kamu İşveren Kurulu ile yetkili sendikalar ve bu sendikaların bağlı bulunduğu konfederasyonlar arasında sürdürülen 2006 yılına ilişkin toplu görüşme sonucunda, çeşitli adlar altında ek ödeme alamayan kurumlarda çalışan memurlara, Ocak ayından itibaren 40 YTL ve Temmuz ayından itibaren ise bu meblağa 40 YTL daha ilave edilerek 80 YTL ilave ödeme yapılması hususunda mutabakata varılmıştı. Dolayısıyla 2006 yılında kamuda çalışan memur ve sözleşmelilere 80 milyonluk ek ödeme yapılacak. Hükümet kamuda çalışan memur ve sözleşmelilere 80 milyonluk ek ödeme öngören yasa tasarısını TBMM’ye gönderdi. Tasarıyla Ocak 40 YTL ve Temmuz 40 YTL olmak üzere 2 eşit taksitte ek ödeme öngörülüyor.
Aynı tasarıyla “Din Hizmetleri Tazminatı” bölümünde yer alan “Yüzde 140’ına”, “Yüzde 55’ine”, “Yüzde 53’üne” ve “Yüzde 49’una” ibareleri sırasıyla, “Yüzde 165’ine”, “Yüzde 80’ine”, “Yüzde 78’ine” ve “Yüzde 74’üne” şeklinde değiştirildi. Dolayısıyla tazminatlarda artış gerçekleştirildi.
Aynı şekilde “Emniyet Hizmetleri Tazminatı” bölümünün (a) bendinin 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10 numaralı alt bentlerinde yer alan tazminat oranları 25’er puan artırılmak suretiyle, (b) bendinde yer alan “Yüzde 52’sine” ibaresi ise “Yüzde 72’sine” olarak değiştirildi. Tasarının genel gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
“2006 yılına ilişkin toplu görüşme süreci ise 15 Ağustos 2005 tarihinde başlamış ve 29 Ağustos 2005 tarihinde sona ermiştir. Bu süreç sonucunda kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarına ilişkin olarak aşağıda belirtilen hususlarda ilk kez mutabakat sağlanmıştır.”
Anılan mutabakata ilişkin düzenlenmiş olan 29/8/2005 tarihli “Mutabakat Metni”nde şunlar yer alıyor:
“- Aylık katsayılar kullanılmak suretiyle Ocak ve Temmuz aylarından geçerli olmak üzere yüzde 2.5 oranlarında genel zam yapılması
– Genel zamma ilaveten çeşitli adlar altında ek ödeme almayan kurumlarda çalışan memurlara (temsil ve görev tazminatı alanlarla kadro karşılığı sözleşmeli personel hariç) Ocak ayından itibaren 40 YTL ve Temmuz ayından itibaren ise bu meblağa 40 YTL daha ilave edilerek 80 YTL denge tazminatı ödenmesi (Döner sermayeli kuruluşlarda aylık döner sermaye payı 40 ve/veya 80 YTL’nin altında olan personel için aylık en az döner sermaye ödemesi ise ilgili kurumun havuzundan karşılanmak üzere bu tutarlara eşitlenecektir.)
– Ayrıca, aile yardımı ödeneği gösterge rakamının bin 250’den bin 450’ye çıkarılması
– Sendika üyesi olan personele sendika aidatlarından kaynaklanan kayıplarını telafi amacıyla aylık 5 YTL ilave ödeme yapılmasını sağlayacak düzenlemeye gidilmesi
– 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi sözleşmeli personelin ücret skalasına ilişkin ayarlamalarla sosyal yardımlar konusunda ilgili kamu idareleri tarafından çalışma yapılması.”
Mutabakata varılan hususlardan Ocak ve Temmuz aylarında yapılması öngörülen yüzde 2.5 oranındaki genel zamma ilişkin düzenleme, 2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile gerçekleştirildiğinden, bu tasarıda, mutabakat metninde yer alan ve uygulanabilmeleri kanuni düzenleme gerektiren diğer hususlara yer verilmiş bulunmaktadır.
Tasarıda ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen bazı personelin mali haklarına ilişkin düzenlemelere de yer veriliyor.