Bölgelerinde bulunan taş ocağının yarattığı gürültü ve sarsıntı nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Soğuksu Köyü sakinleri, köylerine şimdi de çimento fabrikası kurulacağını öğrenince tepki gösterdi. Bursa-Yenişehir yolu üzerindeki Soğuksu Köyü’ne çimento fabrikası kurulmak istenmesi üzerine, Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği gereği köy kahvesinde yapılan “Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi” toplantısında gergin anlar yaşandı. Toplantıda ilk sözü alan Ergünler […]
Bölgelerinde bulunan taş ocağının yarattığı gürültü ve sarsıntı nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Soğuksu Köyü sakinleri, köylerine şimdi de çimento fabrikası kurulacağını öğrenince tepki gösterdi.
Bursa-Yenişehir yolu üzerindeki Soğuksu Köyü’ne çimento fabrikası kurulmak istenmesi üzerine, Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği gereği köy kahvesinde yapılan “Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi” toplantısında gergin anlar yaşandı.
Toplantıda ilk sözü alan Ergünler Yapı-Yol İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Ergün, kendilerine ait yedinci sınıf tarım arazisinde, 50 bin metrekare üzerine çimento fabrikası inşa etmek istediklerini söyledi.
35 yıl proje ömrü olan fabrikanın 100 bin ton/ay kapasiteyle çalışacağını açıklayan Ergün, “Şu an taş ocağı olarak kullandığımız alanda 500 bin dolarlık yatırımla iki yıl içinde tamamlamayı planladığımız tesislerde son teknoloji makineler ve filtreler kullanacağız. Çevresel etkilere karşı her türlü önlemi alacağız. Ayrıca, 250 kişi istihdam edeceğiz” dedi.
Ergün, açıklamalarını köylülerin tepki sesleri arasında tamamlarken, Soğuksu sakinlerine bazı akademik oda ve sivil toplum örgütü temsilcilerinden de destek geldi.
Yerel Gündem 21’den Gürhan Akdoğan, aktarılan bilgileri yeterli bulmadığını belirterek, “Burada yöre halkının bilmesi gereken önemli bir husus var. O da yıllık 1.3 milyon ton kapasiteli son teknoloji bir çimento fabrikasının 330 ton/yıl toz ve çok ciddi boyutta karbondioksit emisyonu olduğudur” diye konuştu.
SESKOOP Yapı Kooperatifi Denetim Kurulu Üyesi Ahmet Başaran da fabrika kurulmak istenen alanın hemen yanındaki bin 520 metrekarelik arsaya konut yapılacağını söyledi.
Kestel Belediyesi Fen İşleri Müdürü Nihal Gökten de 10 bin kişilik yerleşim alanı inşaatının plan aşamasında olduğunu açıkladı.
Bölgede TOKİ’nin de 208 hektarlık bir arsası bulunduğunu dile getiren Gökten, “Ayrıca, Tarım ve Orman alanında kalan bir bölüm var. ÇED sürecinde bunların çok iyi incelenmesi gerekir” şeklinde görüş belirtti.
Toplantının başından itibaren gergin olan köylülerin tepkisi ise sert oldu.
Köy Muhtarı Hüseyin Çapaçul, Ergünler şirketinin 1996 yılından bu yana köyde taş ocağı işlettiğini belirterek, “Buradaki patlamaların yarattığı sarsıntıdan şikayetçiyiz. Evlerimizin çoğunda derin çatlaklar oluştu. 10 yıldır bunalımdayız, yeni bir sorunla karşılaşmak istemiyoruz. Soğuksu 800 yıllık geçmişi olan ve tarım-hayvancılıkla uğraşan bir köy. 650 metre uzağına çimento fabrikası kurulursa sonu olur. Köyde tarım biter” diye konuştu.
Köylülerden İsmail Hakkı Göçmen, Avrupa’da istenmeyen fabrikaların neden kendi köylerine kurulmak istendiğini sorarken, Cihan Küçük “Çimento fabrikası kurulursa organik tarım projelerimiz durur” diyerek tepkisini dile getirdi.
Haber ve Foto: NTV