Hükümet, yenisini yapmak yerine özel sektörden hastane ve okul binaları kiralayacak Hükümet, önümüzdeki haftalarda özel sektörden okul ve hastane kiralamak için ihaleye çıkacak. Özel girişimci, okul ve hastane binası yapması için teşvik edilecek. Gereksinim duyulan yerlerdeki ‘uygun’ binalar kiralanacak. Hükümet, yeni ‘kira zenginleri’ oluşturacak. Eğitim ve sağlığın sorunları gün geçtikçe büyürken AKP iktidarı, “çözümü” ”kiracılıkta” […]
Hükümet, yenisini yapmak yerine özel sektörden hastane ve okul binaları kiralayacak
Hükümet, önümüzdeki haftalarda özel sektörden okul ve hastane kiralamak için ihaleye çıkacak. Özel girişimci, okul ve hastane binası yapması için teşvik edilecek. Gereksinim duyulan yerlerdeki ‘uygun’ binalar kiralanacak. Hükümet, yeni ‘kira zenginleri’ oluşturacak.
Eğitim ve sağlığın sorunları gün geçtikçe büyürken AKP iktidarı, “çözümü” ”kiracılıkta” buldu. Buna göre, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı, önümüzdeki günlerde okul ve hastane olarak kullanılması amacıyla bina kiralamak için ihaleye çıkacak. Devlet, özel sektöre okul ve hastane yapması için başta arazi tahsisi olmak üzere çeşitli kolaylıklar sağlayacak. Sendikalar uygulamayı ”yeni rant kapısı” olarak değerlendiriyor.
AKP iktidarı eğitim ve sağlık alanlarının özelleştirilmesi noktasında yeni bir adım daha atıyor. Bugüne kadar, sağlıkta sigortalıların özel hastanelerde muayene olmasının yolunu açan, eğitimde de özel okula gidenlere teşvik planını gündeme getiren hükümet, yeni iki uygulamada da devleti kiracı konumuna düşürecek.
Geçen yıl Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ‘in gündeme getirdiği, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ‘ın da yeşil ışık yaktığı uygulamaya göre, hastane ya da okul olabilecek binalar belirli bir süreliğine sahibinden kiralanacak. Bunun yanı sıra özel sektör, okul ve hastane binası yapma konusunda desteklenecek. Bu noktada özel yatırımcıya başta arazi tahsisi olmak üzere önemli kolaylıklar sağlanacak.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer , konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ”Pazarlamacı, piyasacı devlet, tüccar devlet, kiracı devlete dönüşüyor. Ben her şeyi pazarlayacağım diyen Başbakan, bu yolla kamu kaynaklarını bir biçimde pazarlamış, piyasalaştırmış oluyor” dedi. Uygulamanın, ”yeni rant kapıları açmak” anlamına geldiğini vurgulayan Dinçer, ”Bunlar palyatif çözümler. Bunlarla eğitimin sorunları çözülemez. Dünyanın hiçbir yerinde de böyle bir uygulama yoktur. Devletin görevi kendi okullarını yapmaktır” dedi. Devletin, binaları hangi şartlarda kiralayacağının da önemli olduğuna dikkat çeken Dinçer, ”Ha özel okullara öğrenci pazarlayarak buralara para aktarıyorsunuz, ha vatandaşa ‘Bina yap, kiralayalım’ diyorsunuz. Kamuya ait kurumlar var. Kamunun binaları var. Özel sektöre devrediliyor, satışa çıkarılıyor. Bunları satmasınlar, bakanlığa devretsinler, okul yapsınlar” dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Köksal Aydın da devletin bu tür uygulamalarla kamusal yükümlülüklerinden uzaklaşmaya çalıştığını söyledi. Aydın, ”Bu tür uygulamalarla özel sektöre ‘Ne yaparsan yap, sonuçta zarar etmeyeceksin’ teminatı veriliyor. Ticari faaliyetleri garanti altına alınmaya çalışılıyor” dedi. Büyük kentlerdeki birçok sağlık ocağının kiralık binalarda hizmet verdiğini anımsatan Aydın, ”Ancak hastanelerin yaptırılıp Sağlık Bakanlığı’na devredilmesi hiçbir şekilde sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmaz” diye konuştu. Aydın, uygulamayla devletin kaynaklarının israf edileceğini belirtti.
FIRAT KOZOK
Cumhuriyet