AKP Hükümeti yine, işçileri hayati olarak ilgilendiren bir konuda, işveren lehine bir karara imza attı. Bursa’da, gece meydana gelen yangında yaşamını yitiren biri hamile 5 kadın işçinin anıları henüz tazeyken, yapılan yönetmelik değişikliği ile işyerlerinde işçilerin güvenliğini sağlamakla sorumlu görevlilerin “iş güvenliği sertifikası” sahibi olma zorunluluğunu 8 ay ertelendi. Böylece yeterli donanıma sahip olmayan kişiler […]
AKP Hükümeti yine, işçileri hayati olarak ilgilendiren bir konuda, işveren lehine bir karara imza attı.
Bursa’da, gece meydana gelen yangında yaşamını yitiren biri hamile 5 kadın işçinin anıları henüz tazeyken, yapılan yönetmelik değişikliği ile işyerlerinde işçilerin güvenliğini sağlamakla sorumlu görevlilerin “iş güvenliği sertifikası” sahibi olma zorunluluğunu 8 ay ertelendi. Böylece yeterli donanıma sahip olmayan kişiler iş güvenliği elemanı yapılmaya devam edecek. İşverenler 8 ay daha uzman yerine teknik eleman çalıştırabilecek.
Ocaktan Eylüle ertelendi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çıkardığı, “İş Güvenliği ile Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı”. Resmi Gazete’de 24 Ocak 2006 tarihinde yayınlanan değişikliğe göre, Yönetmeliğin Geçici 1’inci maddesindeki, “Bu yönetmelik kapsamındaki işyerlerinden 20.1.2006 tarihine kadar iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanlar için iş güvenliği uzmanlığı sertifikası şartı aranmaz” ibaresindeki tarih 20 Eylül 2006 olarak değiştirildi. Yani işyerleri sanayiden sayılan, devamlı olarak en az 50 işçi çalıştıran ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerinde iş güvenliği 8 ay daha ertelendi.
MMO Danıştay’a başvurdu
Görüşüne başvurduğumuz Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Müdürü Faruk Sevim, yönetmeliğin iptali için Danıştay’a başurduklarını belirtti. İş güvenliği eğitimlerini Çalışma Bakanlığı’nın verdiğini hatırlatan Sevim, “Yetiştirmeyi beceremediler. Türkiye’de yüzbinlerce işyeri var. Ocak 2006’ya kadar eğitimleri tamamlayamadılar. Bu erteleme de, işverenlerin sıkıntısını gidermeye yönelik bir değişiklik. TMMOB’a da bu konuda yetki vermediler. Halbuki kendi yetkilendirme kurslarımızı açmış, mühendisleri de eğitmeye başlamıştık” diye konuştu.
Yönetmelikte, iş güvenliği elemanı olarak mühendis zorunluluğu bulunmamasını eleştiren ve “teknik eleman” tanımıyla mühendis olmayanların iş güvenliği elemanı yapılmasını sağlayan yönetmeliğin tümüne itirazları olduğunu vurguladı.
İş güvenliği uzmanı kimdir?
Yönetmelikte işyerlerinde bulundurulması zorunlu olan, “İş Güvenliği Uzmanı” bakanlık tarafından sertifikalandırılmış, iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanı kapsıyor. Serfikaların A, B, C sınıfı olmak üzere üç ayrı derecesi bulunuyor. İş güvenliği uzmanlarının sertifikalarını aldıkları tarihten itibaren, 5 yıllık periyotlarla bakanlıkça düzenlenen bilgi yenileme eğitimine katılmaları zorunlu. Bu eğitime katılmayan iş güvenliği uzmanlarının sertifikaları geçersiz sayılıyor.
A sınıfı sertifikaya sahip olanlar bütün işyerlerinde, B sınıfı sertifikaya sahip olanlar 1., 2., 3. ve 4. risk gruplarında yer alan işyerlerinde, C sınıfı sertifikaya sahip olanlar l., 2. ve 3. risk gruplarında yer alan işyerlerinde, görev yapabiliyorlar.
Haber: Elif Görgü
Evrensel Gazetesi