Kamu hastaneleri borçlanarak aldıkları tıbbi malzemelerle hastalara bakıyor. Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Metin Bakkalcı, acillerde olması gereken ilaçlarda da sorunlar yaşandığını vurgulayarak “Elde zorunlu olması gereken ilaçlar bile yok” diye konuştu. Maliye Bakanlığı, devlet hastanelerinin 3.5 katrilyon lirasını kesince, hastanelerin başta ilaç alımı olmak üzere önemli alımlarında aksaklıklar yaşanmaya başlandı. Türk Tabipleri Birliği 2. […]
Kamu hastaneleri borçlanarak aldıkları tıbbi malzemelerle hastalara bakıyor. Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Metin Bakkalcı, acillerde olması gereken ilaçlarda da sorunlar yaşandığını vurgulayarak “Elde zorunlu olması gereken ilaçlar bile yok” diye konuştu.
Maliye Bakanlığı, devlet hastanelerinin 3.5 katrilyon lirasını kesince, hastanelerin başta ilaç alımı olmak üzere önemli alımlarında aksaklıklar yaşanmaya başlandı. Türk Tabipleri Birliği 2. Başkanı Metin Bakkalcı , sağlık sisteminin çökmek üzere olduğunu belirtirken CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu da ”IMF istedi, hastalar ölecek” diye konuştu.
Bakkalcı, hastanelerde yaşanan sıkıntıları ”Hastanelere tedarik sağlayanlar mal vermemeye başladılar. Kaloriferler yanmıyor. Yakıt, beslenme, temizlik, ilaç eksikliği olmak üzere büyük bir problemle karşı karşıya kalacağız. Acillerde olması gereken ilaçlarda problem yaşanmaya başlandı, elde zorunlu olması gereken ilaçlar bile yok” sözleriyle dile getirdi. Bakkalcı, şunları kaydetti:
”Bütün bu sorumluluklar, başta Sağlık Bakanı olmak üzere bu politikaları yürütenlere aittir. Hükümetin ‘Sağlıklı Dönüşüm Programı’ her düzeyde ‘Sağlıklı Çöküş Programı’ na dönüşmüştür. 3.5 katrilyon liranın bilerek taammüden silinmesi bunun bir unsurudur. Çünkü hükümet ‘Ben kamu olarak sağlık hizmetini vermekten çekiliyorum. Ben bundan sonra kamu olarak sınırlı tedavi yardımında bulunacağım’ diyor. Meclis’teki genel sağlık sigortasının ruhu budur.”
3.5 katrilyon liranın silinmesinin rastlantı olmadığını vurgulayan Bakkalcı, ”Hükümetin burada kaynakların başka yere aktarılması tercihi var. Kamu hizmetlerine aktarmıyor. Hiç insani bir yaklaşım değil ama ‘Bu sistem artık çıkmaza girdi, genel sağlık sigortası zorunluluktur’ mesajı vermek istiyorlar. İlaç yazımına sınırlama getirdiler, bu nedenle hastanelerde ilaç kuyrukları beşe katlandı. Tüm basamak sağlık hizmetlerinde muazzam bir çöküş var. Bunların hiçbirisi rastlantı değil” diye konuştu.
IMF TAAHHÜTLERİ
CHP’li Kılıçdaroğlu da sağlık politikalarının IMF’nin istekleri doğrultusunda yönlendirildiğini belirterek şunları söyledi:
”Şu anda devlet hastaneleri borçlanarak aldıkları tıbbi malzemelerle hastalara bakıyor. Hastanelerin eli kolu bağlanmış durumda, hekimler, hastane yöneticileri büyük baskı altında. AKP söylediğinin tam tersini yaptı. ‘Herkese sağlık güvencesi, kuyrukları kaldırdım, hekim seçme hakkını getirdim, sağlıkta dönüşüm yapıyoruz’ diyordu, o dönüşümün geldiği nokta, hastaların ölümüne yol açacak.”
Hükümetin devlet hastaneleri alacaklarından sildiği 3.5 katrilyon lira, Sağlık Bakanlığı’nın 2005 bütçesi olan 5.4 katrilyon liranın üçte ikisine denk geliyor. 2005 yılında Türkiye’de toplam 16.5 katrilyon liralık kamu sağlık harcaması yapılmıştı.
Kaynak: Cumhuriyet