Hindistan Havaalanı Çalışanları Sendikası’na (AAI) üye işçiler, hükümetin başkent Delhi ve Mumbai’deki havaalanlarını özelleştirme girişimlerine karşı süresiz greve çıktı. Ülkenin neredeyse tüm havaalanlarında etkili olan grev, önceki gece büyük bir protesto gösterisi eşliğinde başladı. Havaalanı Çalışanları Sendikası, hükümetin özelleştirme kararından vazgeçmesini, aksi halde grevin sonuna kadar süreceğini belirtti. AAI yöneticileri, hükümetin özelleştirmeden vazgeçmemesi durumunda açlık […]
Hindistan Havaalanı Çalışanları Sendikası’na (AAI) üye işçiler, hükümetin başkent Delhi ve Mumbai’deki havaalanlarını özelleştirme girişimlerine karşı süresiz greve çıktı. Ülkenin neredeyse tüm havaalanlarında etkili olan grev, önceki gece büyük bir protesto gösterisi eşliğinde başladı.
Havaalanı Çalışanları Sendikası, hükümetin özelleştirme kararından vazgeçmesini, aksi halde grevin sonuna kadar süreceğini belirtti. AAI yöneticileri, hükümetin özelleştirmeden vazgeçmemesi durumunda açlık grevine başlayacaklarını da söylediler.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan Sivi Havacılık’tan sorumlu devlet bakanı Praful Patel, “kısa vadede farklı alternatifler bulacaklarını ve grev nedeniyle yaşanan aksaklıkları gidereceklerini” ifade etti. İçişleri Bakanı sekreteri V.K. Duggal ise, Hindistan Meclisi’ne yazdığı mektupta, grevci işçileri “provakatör” olarak niteleyerek, “Provakatör işçiler tarafından başlatılan grev, diğer çalışanların ve yolcuların güvenliği açısından sona erdirilmelidir” ifadelerini kullandı.
Grevciler tutuklandı
Bu arada, 8 Ocak’tan bu yana grevde olan motorlu araç devi Toyota’nın Hindistan’daki fabrikası Kirloskar işçileri ise, işverenin lokavt ilan etmesi gerekçe gösterilerek tutuklandılar. Bidadi bölgesinde bulunan Kirloskar Toyota Motor Şirketi çalışanları, 3 arkadaşlarının keyfi yere işten atılmaları üzerine greve çıkmışlardı. İşçilerin tüm ısrarına rağmen Toyota Kirloskar Fabrikası yönetimi, işçilerin taleplerini kabul etmemiş ve bunun üzerine işçiler greve devam etmişlerdi.
Bir aydır devam eden grevin şirketi büyük zarara sokmasının ardından, Toyota yönetimi lokavt kararı almış ve işçileri fabrikadan zorla çıkarmaya çalışmıştı.
Son olarak işçileri fabrikadan zorla çıkartmaya çalışan polis, işçilerin direnmesi üzerine 60 işçiyi gözaltına aldı.
2350 işçinin çalıştığı Toyota Kirloskar Fabrikası’nda, Hindistan Motorlu Araç Çalışanları Sendikası’na (CITU) üye 1550 işçi bulunuyor. 1999 yılında açılan ve 336 milyon dolar yatırımı olan Toyota Kirloskar Fabrikası, Hindistan’da sadece geçen sene 42 bin araç sattı.
Haber: Evrensel Gazetesi