BM Nüfus Fonu’nun tahminlerine göre, dünyada her yıl 5 binden fazla kadın, namus nedeniyle öldürüldü, Türkiye’de de polisin sorumluluk bölgesinde, son 5 yılda töre ve namus yüzünden 1091 cinayet işlendi. Töre ve Namus Cinayetleri Komisyonu’nun hazırladığı raporda, Türkiye ve dünyada kadına yönelik şiddete ilişkin tespitlere yer verildi. BM Nüfus Fonu’nun tahminlerine göre, dünyada her yıl […]
BM Nüfus Fonu’nun tahminlerine göre, dünyada her yıl 5 binden fazla kadın, namus nedeniyle öldürüldü, Türkiye’de de polisin sorumluluk bölgesinde, son 5 yılda töre ve namus yüzünden 1091 cinayet işlendi.
Töre ve Namus Cinayetleri Komisyonu’nun hazırladığı raporda, Türkiye ve dünyada kadına yönelik şiddete ilişkin tespitlere yer verildi. BM Nüfus Fonu’nun tahminlerine göre, dünyada her yıl 5 binden fazla kadın, namus nedeniyle öldürülüyor. 48 ülkede yapılan araştırmalara göre, kadınların yüzde 10 ile yüzde 69’u, yaşamlarının bir döneminde, birlikte olduğu erkekten fiziksel şiddet görüyor. Türkiye’de, polisin sorumluluk bölgesinde son 5 yılda töre ve namus yüzünden 1091 cinayet işlendi.
Töre ve namus cinayetleri ile kadın ve çocuklara yönelik şiddetin nedenlerini araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, Batman’daki incelemelerinin ardından, hazırladığı raporu sunacak. Komisyon’un raporunda, dünyada ve Türkiye’de çocuğa, kadına yönelik şiddetin nedenleri ve çözüm önerileri yer alıyor. Rapora göre, kadına yönelik şiddet biçimleri arasında en sık görüleni; kadının eşinden, birlikte yaşadığı ya da cinsel birliktelik yaşadığı erkekten gördüğü şiddet…
Raporda, 48 ülkede toplum tabanlı yapılan araştırmaların sonucuna da yer verildi. Buna göre, kadınların yüzde 10 ile yüzde 69’u, yaşamlarının bir döneminde, birlikte olduğu erkekten fiziksel şiddet gördüğünü ifade ediyor.
ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLER
Ailenin Korunmasına Dair Kanun’un uygulanmasına ilişkin sorunlara işaret edilen raporda, vatandaş, polis ve yargı sisteminin, yasayı kullanmak için yeterince bilgilendirilmediği ve eğitilmediği belirtiliyor. Rapora göre, kadınlar, genelde eşleri, babaları ve erkek kardeşleri gibi tanıdık kişilerden şiddet görüyor. Şiddet uygulayan erkeklerin ortak özelliği, genç ve düşük gelirli olmaları. Eşlerine şiddet uygulayan erkekler, şiddet uygulamayanlara göre daha fazla öfkelenen ve düşmanlık duyguları taşıyan, antisosyal ve sınırda kişilik bozukluğu ölçeklerinden daha yüksek puan alan kişiler.
ABD’DE SİLAHLA, HİNDİSTAN’DA YAKILARAK ÖLDÜRÜLÜYORLAR
BM Nüfus Fonu’nun tahminlerine göre, her yıl dünyada 5 binden fazla kadın, namus nedeniyle öldürülüyor. Bu cinayetler daha çok Bangladeş, Brezilya, Ekvator, Mısır, Hindistan, İsrail, İtalya, Ürdün,Fas, Pakistan, İsveç, Türkiye, Uganda ve İngiltere’de görülüyor. Kadına karşı fiziksel şiddetin, bütün sosyo-ekonomik gruplarda görüldüğü, ancak yoksul kadınların, fiziksel şiddetten daha fazla etkilendiğinin belirtildiği raporda, “Yoksulluk içindeki erkeklerin, tükenme duygusu ve ailenin geçimini sağlama konusunda oluşan kültürel beklentiyi karşılamakta yetersiz kalma gibi nedenlerle, yaşadıkları stresi, yaşamlarının her anında genelleyebildikleri görülüyor” deniliyor.
Avustralya, Kadana, İsrail, Güney Afrika ve ABD’de yapılan araştırmaların sonuçlarına yer veren raporda, cinayete kurban giden kadınların yüzde 40-70’inin, daha önce de fiziksel şiddet gördüğü eşi ya da birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldüğüne dikkat çekiliyor. Kadınların öldürülmesinde, kültürel etkenler ve ateşli silahlara ulaşım önem taşıyor. ABD’de kadınlar daha çok ateşli silahlarla öldürülürken, Hindistan’da kadınları döverek veya yakarak öldürme dahayaygın. Hindistan’da kerosenle (yanıcı madde) ıslatılan ve yakılan kadınların ardından “mutfak kazasında öldü” ifadesi sık kullanılıyor.
CİNAYETLERİN YÜZDE 29’U NAMUS YÜZÜNDEN
Dünyadaki namus cinayetlerinin yanı sıra Türkiye’deki durumun da tespit edildiği raporda, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün verileri yer alıyor. Polisin sorumluluk bölgesinde, 2000-2005 yılları kapsayan dönem içinde, töre ve namus nedeniyle 1091 cinayet işlendi. Cinayetlerin yüzde 29’u namus, yüzde 29’u aile içi uyuşmazlık, yüzde 15’i yasak ilişki, yüzde 10’u kan davası, yüzde 3’ü tecavüz, yüzde 9’u cinsel taciz, yüzde 3’ü kız alıp verme, yüzde 2’si diğer nedenlerle işlendi.
Kaynak: Anadolu Ajansı