Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, Putin’in İspanya’daki açıklamalarıyla ilgili olarak gazetecilere, resmi davet yapıldığı takdirde Rusya’yı ziyaret edeceklerini söyledi. Putin, Madrid’deki basın toplantısında görüşmeler için Hamas liderlerini Moskova’ya çağırmayı düşündüğünü söylemişti. 25 Ocak’taki seçimlerde Filistin siyasetinde uzun süredir baskın olan El Fetih hareketi karşısında büyük bir zafer kazanan Hamas’ın, çok yakında yeni Filistin hükümetini kurması […]
Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye, Putin’in İspanya’daki açıklamalarıyla ilgili olarak gazetecilere, resmi davet yapıldığı takdirde Rusya’yı ziyaret edeceklerini söyledi.
Putin, Madrid’deki basın toplantısında görüşmeler için Hamas liderlerini Moskova’ya çağırmayı düşündüğünü söylemişti.
25 Ocak’taki seçimlerde Filistin siyasetinde uzun süredir baskın olan El Fetih hareketi karşısında büyük bir zafer kazanan Hamas’ın, çok yakında yeni Filistin hükümetini kurması bekleniyor.
Putin’in daveti
Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, 25 Ocak’taki Filistin seçimlerinden zaferle çıkan Hamas örgütü liderliğini Moskova’ya davet etmeyi düşündüğünü söyledi.
İspanya’ya yaptığı ziyaret sırasında açıklamalarda bulunan Putin, İsrail ve Batı ülkelerinin aksine, kendilerinin Hamas’ı bir terör örgütü olarak nitelendirmediklerini, örgütle temasa geçmek için de herhangi bir ön şart öne sürmediklerini ifade etti.
Putin ayrıca, İsrail ve Batılı ülkeleri ima ederek, ‘köprüleri yakmanın’ hiçbir işe yaramadığını söyledi.
İsrail, Putin’in bu açıklamaları karşısında şaşkınlığa uğradığını açıkladı.
Hamas ise, Putin’in Moskova davetini kabul edeceğini belirtti.
Orta Doğu Dörtlüsü’nün ABD, AB ve BM ile birlikte bir üyesi olan Rusya’nın İsrail’le de yakın siyasi ilişkileri bulunuyor.
Putin’in sözlerine açıklık getiren Orta Doğu özel temsilcisi Aleksander Kalugin, Rusya’nın dialoğun sağlanması yoluyla İsrail’in güvenliğini artırmak istediğini belirtti ve Hamas’ın İsrail’in var olma hakkını tanımasının işleri kolaylaştıracağını söyledi.
İsrail’in tepkisi
İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Putin’in açıklamalarının Rusya’yı Orta Doğu Dörtlüsü’nün çizgisinden çıkardığını savundu.
Sözcü ayrıca, İsrail’in var olma hakkını tanıyıncaya ve terörden vazgeçinceye kadar Hamas’ı muhatap almayacaklarını yineledi.
Rusya Orta Doğu Dörtlüsü’nün üyesi olarak barış çabalarında aktif olarak yer aldı ve İsrail’le – zaman zaman gerginlikler yaşanmasına karşın – yakın ilişkiler kurdu.
Bununla birlikte birçok Rus diplomat, Rusya’nın Orta Doğu’daki rolünün azaldığını söylüyor.
BBC Rusya uzmanı Steven Eke’e göre, Rusya, Orta Doğu’daki nüfuzunu artırma çabası içinde olmasına karşın bu yönde fazla adım atamadı.
Eke, bu yüzden Putin’in Hamas’ın seçim zaferini Rusya’nın bölgede yeniden devreye girebilmesi için bir fırsat olarak görmüş olabileceğini söylüyor.
BBC Türkçe Servisi