Hamas liderlerinden Halid Meşal, Türkiye’yi ziyaret etmekten memnun olduğunu belirterek, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşemememiz bir eksiklik” dedi. Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye’de temaslarda bulunan Hamas’la yapılan görüşmelerde uluslararası toplumun beklentileri ve yeni Filistin Yasama Konseyi ve Hükümeti’nin Filistin halkına karşı sorumluluklarının hatırlatıldığını belirtti. Hamas liderlerinden ve örgütün siyasi büro başkanı Halid Meşal, Ankara’da kaldığı […]
Hamas liderlerinden Halid Meşal, Türkiye’yi ziyaret etmekten memnun olduğunu belirterek, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşemememiz bir eksiklik” dedi. Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye’de temaslarda bulunan Hamas’la yapılan görüşmelerde uluslararası toplumun beklentileri ve yeni Filistin Yasama Konseyi ve Hükümeti’nin Filistin halkına karşı sorumluluklarının hatırlatıldığını belirtti.
Hamas liderlerinden ve örgütün siyasi büro başkanı Halid Meşal, Ankara’da kaldığı Metropolitan Otel’de gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye geldiği zaman verdiği görüntülü röportaj randevularını iptal eden Meşal, sadece muhabirleri kabul etti. Meşal, Türkiye’yi ziyaret etmekten memnun olduğunu belirterek, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşemememiz bir eksiklik” dedi.
Türkiye ziyaretinin önemli bir aşama olduğunu belirten Meşal, Türk yetkililerle yaptığı görüşmelerde Hamas’ın görüşlerini net bir şekilde anlattıklarını, Türk yetkililerin de görüşlerini dinlediklerini söyledi.
Görüşmelerde Türk tarafının, kendilerine uluslararası camianın beklentileri doğrultusunda hareket etmelerini istediğini ifade eden Meşal, kendilerinin de Türk tarafına, ‘Baskı yapılacaksa tek taraflı olmamalı. Filistin’in belli bir halkı var. Bağımsız bir Filistin devleti kurulduktan sonra silah bırakmak ancak gündeme gelebilir’ dediklerini anlattı. Meşal, Erdoğan ile görüşemediği için hayal kırıklığına uğradığını belirterek, “Katar ve Sudan’da en üst düzeyde kabul gördük. Rusya’dan davet aldık. Başbakan Erdoğan’ın neden böyle yaptığını anlayamıyoruz. Hamas’ı kim davet ederse kazanacak ülke o olur. Ortadoğu’da etkinlik elde eder. ABD bile bizi davet edebilir” diye konuştu.
Öte yandan Meşal’e Türk gazetecilerle görüşmemeleri yönünde telkinde bulunulduğu öğrenildi. Hamas heyetinin 2 gün olarak öngörülen Ankara programı planlanandan erken bitecek. Heyet bugün sabah ismi açıklanmayan bir Türk yetkiliyle bir araya geldikten sonra İstanbul’a gidecek. Heyetin İstanbul’da bazı tarihi ve turistik yerleri gezeceği öğrenildi. Hamas heyetinin akşam saatlerinde Şam’a dönmesi bekleniyor.
Dışişleri: Hamas’a uluslararası toplumun beklentilerini hatırlattık”
Dışişleri Bakanlığı ise, Türkiye’de temaslarda bulunan Hamas’la yapılan görüşmelerde uluslararası toplumun beklentileri ve yeni Filistin Yasama Konseyi ve Hükümeti’nin Filistin halkına karşı sorumluluklarının hatırlatıldığı, akılcı, gerçekçi, uzlaşmacı ve esnek bir tutum benimsenmesinin öneminin vurgulandığı bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal ve beraberindeki heyetin Türkiye’ye gelmek için talepte bulunduğu belirtildi. Türkiye’nin de bölgede üstlendiği yapıcı rol çerçevesinde, Filistin yasama seçimlerinden galip çıkmış bir grubun temsilcileri olarak heyetin gelişine izin verildiği kaydedilen açıklamada, “Türkiye olarak, bulunduğumuz geçiş döneminde, Ortadoğu barış sürecini ileriye götürecek gelişmelere katkıda bulunmayı bölgesel sorumluluğumuzun parçası olarak görmekteyiz. Görüşmelerde, Hamas heyetine uluslararası toplumun beklentileri ve yeni Filistin Yasama Konseyi ve Hükümeti’nin Filistin halkına karşı sorumlulukları hatırlatılmış, akılcı, gerçekçi, uzlaşmacı ve esnek bir tutum benimsenmesinin önemi vurgulanmıştır. Hamas heyeti bu telkinlerimizi yararlı bulduğunu ve dikkate alacaklarını belirtmiştir” ifadelerine yer verildi.
ABD’ye çağrı
Öte yandan Hamas, ABD’ye çağrıda bulunarak terör listesinden çıkarılmasını istedi. Hamas liderlerinden Musa Ebu Marzuk, dün yaptığı açıklamada ABD’nin terör listesinde yer alan Hamas’ın bu listeden çıkarılmasını istedi.
Musa Ebu Marzuk, “Hamas, bölgede ABD politikalarına muhalefet ettiği için terör listesine konuldu” dedi.
ABD’nin bu kararını kabul edilemez olarak bulan Marzuk, Hamas’ın seçim zaferine atıfta bulunarak Hamas’ın sokaklarda güçlü olduğunu söyledi.
Musa Ebu Marzuk, “Bölgede sorumluluğu olan bir ülke olarak ABD’nin Hamas’ı terör listesine alması doğru değildir. ABD politikasını gözden geçirmeli ve Hamas’ı listeden çıkarmalı” diye konuştu. Silahsızlanma çağrılarını reddeden Marzuk, “Hamas işgal topraklarında mücadele ediyor. Operasyonlar Filistin dışına taşmış değil” dedi. Hamas daha önceki açıklamalarında İsrail’i tanımayacağını bildirmişti.
AA