DİSK, TTB, KESK İstanbul Şubeleri, TMMOB, VHO, DHO, Dev Sağlık İş’in çağrısıyla bir araya gelen işçi ve emekçiler, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesini istedi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde toplanan işçi ve emekçiler, hastane içinde düzenledikleri yürüyüşün ardından basın açıklaması yaptılar ve bildiri dağıttılar. Bileşenler, sağlık ve sosyal güvenlikle ilgili […]
DİSK, TTB, KESK İstanbul Şubeleri, TMMOB, VHO, DHO, Dev Sağlık İş’in çağrısıyla bir araya gelen işçi ve emekçiler, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesini istedi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi bahçesinde toplanan işçi ve emekçiler, hastane içinde düzenledikleri yürüyüşün ardından basın açıklaması yaptılar ve bildiri dağıttılar. Bileşenler, sağlık ve sosyal güvenlikle ilgili yasa tasarıları TBMM gündeminden çekilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini duyurdular.
“IMF’ye değil sağlığa bütçe”, “AKP sağlığa zararlıdır”, “Sağlıkta özelleştirmeye hayır”, “IMF uşağı hükümet istifa”, “İşçi memur el ele genel greve” sloganlarının atıldığı eylemde konuşan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, saldırı yasalarının geri çekilmesi için hükümeti uyardı. Bu yasaların yoksulluğu artıracağını, sağlığı paralı hale getireceğini, sağlık alanından rant elde edilmek istendiğini ifade etti. Beydilli, yasaları geri çekmemesi durumunda meydanları AKP’ye dar edeceklerini söyledi.
Hastalara broşür dağıtıldı
Bileşenler adına basın açıklamasını okuyan KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen 5 No’lu Şube Başkanı Nizamettin Aktepe ise hükümetin “Sosyal Güvenlik Reformu” adı altında emekçilerin mevcut sistemdeki haklarını bile geriye götürecek düzenlemeler getirmeye çalıştığını belirtti.
Aktepe, “Bizler, herkese sağlık, güvenli gelecek talebiyle yürüteceğimiz birleşik mücadeleyle Sosyal Güven(siz)lik ve Genel Sağlık(sızlık) Sigortası kanun tasarılarının, bize rağmen TBMM’den geçirilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.
Cumartesi Kadıköy’de
Bileşen üyeleri basın açıklamasının ardından poliklinikleri gezerek, hastalara ve yakınlarına broşür dağıtarak, bilgi verdiler.
Emek Platformu İstanbul Bileşenleri, cumartesi günü de Kadıköy İskele Meydanı’nda kitlesel basın açıklaması yapacak.
İkitelli Halkevi “Parasız Sağlık” Dedi
Halkevleri İkitelli Şubesi’ne üye bir grup da, dün Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde GSS Kanun Tasarısı’nı protesto etti.
Bugün de SES Eylemde İdi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Şişli Şubesi üyeleri, döner sermaye uygulamasına tepki göstererek, hükümete seslendi: “İşsizlik, yoksulluk, açlık insanlarımızı abluka altına almışken, halkın sağlığını satmaktan vazgeçin”
SES Şişli Şubesi üyeleri bugün Taksim Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nde Başhekimlik binası önünde basın açıklaması yaptı.
Sloganlar atan sağlık emekçileri, “Genel Sağlık Sigortası öldürür”, “Çalışma koşulları düzeltilsin”, “Can güvenliğimiz sağlansın” yazılı dövizler taşıdı.
SES Şişli Şube Başkanı Rabia Tuncer, Maliye Bakanlığı’nın devlet hastanelerine ödemesi gereken 3.5 katrilyonluğun iptal edildiğini belirterek, “Bunun yükünü yine hastalar çekecek. Hastanelerimiz kapanma noktasına gelecek” dedi.
Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’na dikkat çeken Tuncer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Son kuş gribinde bir babanın çocuğunu hastaneye götürmekten korktuğu gördük, çünkü hastanede daha önceden eşi yatan adam, imzaladığı senetlerden dolayı, kızını hastaneye götüremedi ve sonuçta çocuğu öldü. Bu uygulamalar devam ederse, ilk olmayacaktır. Bu uygulamaya karşı çıkmazsak, sağlıkta dönüşüm programı adı altında sağlık piyasanın acımasız koşullarına terk edilecek.”
Açıklamayı okuyan Ferdane Çakır, kamu sağlık kuruluşlarına bütçeden ayrılan kaynağın hükümetler tarafından bilinçli olarak azaltıldığına dikkat çekerek, devreye sokulan “döner sermaye uygulaması”nın hastaneleri işletme haline dönüştürdüğünü belirtti. Döner sermaye konusunda iktidarı uyardıklarını hatırlatan Çakır, şu taleplerde bulundu:
“Birikmiş alacaklar sağlık çalışanlarına ve sağlık kuruluşlarına derhal ödenmeli,
Kamu kaynaklarının özel sektöre aktarılması durdurulmalı,
Temel ücretler iyileştirilerek ücret adaletsizliği giderilmeli, iş yükünü gereksiz yere artıran döner sermaye uygulamasından vazgeçilmeli,
Bütçeden sağlığa ayrılan pay en az yüzde 10’lara yükseltilmeli,
Sağlıkta dönüşüm programı durdurulmalı, kamusal sağlık politikaları uygulanmalıdır.”
Hasta yakınlarının katıldığı eylem sloganlarla sona erdi.
Kaynak: Evrensel Gazetesi/ Özgür Radyo