Hükümetin DB ve IMF’ye verdiği sözlerin en önemli bölümünü oluşturan sosyal güvenlik düzenlemelerinin yasalaşması, öngörülen tarih sınırını aşıyor. Türkiye’nin sosyal güvenlik alanını tamamen piyasalaştıracak düzenlemeler gerçekleştirme taahhüdü çerçevesinde, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirilmesi tasarısı Ocak sonuna kadar yasalaştırılacaktı. Performans kriteri niteliğindeki bu yükümlülüğe rağmen alt komisyona havale edilen tasarının buradaki çalışmaları […]
Hükümetin DB ve IMF’ye verdiği sözlerin en önemli bölümünü oluşturan sosyal güvenlik
düzenlemelerinin yasalaşması, öngörülen tarih sınırını aşıyor. Türkiye’nin sosyal güvenlik alanını tamamen piyasalaştıracak düzenlemeler gerçekleştirme taahhüdü çerçevesinde, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirilmesi tasarısı Ocak sonuna kadar yasalaştırılacaktı. Performans kriteri niteliğindeki bu yükümlülüğe rağmen alt komisyona havale edilen tasarının buradaki çalışmaları ancak tamamlanabildi.
Mart Ayına Sarkıyor
15 Şubat’a kadar yasalaştırılması performans kriteri olarak belirlenen Genel Sağlık Sigortası ve Emeklilik Reform Tasarısı ise ikinci kez gönderildiği alt komisyonda henüz görüşülmeye başlanmadı. Alt komisyonun tasarıyı bu hafta görüşmeye başlaması planlanıyor. Ancak bu durumda bile tasarının genel kuruldan geçmesinin Mart ayının ilk yarısını bulabileceği açıklandı.
Tasarılardaki gecikme, Abdullah Gül’ün açıklamalarıyla da gündeme getirilmişti.
Kuş Gribi’yle, hükümetin “reform” önerilerinin yanıt üretemediği devasa bir sağlık krizinin açığa çıkması, Sağlıkta Dönüşüm Programının bugüne kadarki uygulamalarının toplumsal, sektörel ve mali faturasının seçim sürecine giren hükümeti zorda bırakacak sonuçlar yaratması karşısında, bu gecikme şaşırtıcı bir gelişme olmadı.
Bu tasarılar daha çok gecikmeye, hükümet içi soruna ve mücadele olanağına gebe görünüyor.
Sendika.Org