SES: ”Öz Memur’a Var, ‘Üvey Memur’a Yok mu?’ Hükümetin denge tazminatı adı altında gündeme getirdiği, ordu mensupları, polisler, din görevlileri, hakim ve savcılar için ek ödeme öngören yasa tasarısı, kamu çalışanları arasında ‘ayrımcılık yaptığı’ gerekçesiyle SES tarafından protesto edildi. Çapa Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, TBMM’ye gönderilen, konuyla ilgili yasa tasarısına tepki […]
SES: ”Öz Memur’a Var, ‘Üvey Memur’a Yok mu?’
Hükümetin denge tazminatı adı altında gündeme getirdiği, ordu mensupları, polisler, din görevlileri, hakim ve savcılar için ek ödeme öngören yasa tasarısı, kamu çalışanları arasında ‘ayrımcılık yaptığı’ gerekçesiyle SES tarafından protesto edildi.
Çapa Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, TBMM’ye gönderilen, konuyla ilgili yasa tasarısına tepki gösterdi. Pankart ve döviz açarak eylem yapan SES üyeleri adına bir açıklama yapan SES Aksaray Şube Başkanı Songül Beydilli, tasarıyla ‘öz memur-üvey memur’ ayrımı yapıldığını belirterek ”Hükümetin kamu çalışanlarına zam lütfettiği izlenimi yaratılarak kamuoyuna yansıtılan bu düzenlemeyle, kamu personeli arasında ayrımcılık yapılmakta ve sadaka gibi reva görülen bu zam da başta sağlık personeli olmak üzere, yüzbinlerce kamu emekçisine verilmemektedir. Toplu görüşmelerde görüşülmediği halde, hükümeti tasarı ile güvenlik kuvvetleri, din görevlileri ve hakim-savcılar için özel hizmet tazminatlarını artırmak suretiyle ek iyileştirme yapmaya iten sebep nedir? Hükümet bu tavrı ile kamu görevlileri arasında ayrım yapmaktadır. Sayın Unakıtan para yok, bütçemiz bu kadar, mali disiplin gibi bahanelerle önümüze set çekerken, şimdi ne oldu da ‘öz memurlar’ına para bulurken bizlere, ‘üvey memura’ yok deniyor.” şeklinde konuştu.
Açıklamanın ardından bir süre slogan atan sağlık çalışanları, daha sonra eylemi sonlandırarak iş başı yaptı.
Ulaş ÖZTÜRK – İstanbul /SESONLINE
Yapı Yol – Sen: ‘Ücret adaletsizliğine karşı mücadelemiz sürecek’
Yapı-Yol Sen üyeleri hükümetin ilavesi olmayan kurum çalışanlarının maaşlarını 40 YTL arttırmasına karşın müftü, vaiz, imam gibi din görevlilerinin maaşlarına yapılan 140 YTL’lik zammı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı önünde yaptıkları kitlesel bir basın açıklaması ile protesto ettiler.
“Sadaka Değil Toplu Sözleşme”, “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” sloganları atan Yapı Yol-Sen üyelerinin eylemine TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı da destek verdi.
“Maaş dengesizliği 40 ytl ile kapanmaz”
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın önünde açıklama yapan Yapı Yol-Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların maaşları arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını istedi. Kamuda çalışanların tamamına yakının maaşlarının insanca yaşamak için gereken miktarın altında olduğunu ifade eden Tekin, Bayındırlık İskan Bakanlığı başta olmak üzere sendikalarının örgütlü olduğu işyerlerinde çalışanların aynı unvanla diğer işyerlerinde çalışanlardan daha az maaş aldığını kaydetti. Temel taleplerinin adil ücret olduğunu söyleyen Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlave ödemesi olmayan kurumlarda çalışanlara yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Tasarı 10 Şubat 2006 Cuma günü TBMM’ye sunuldu. Tasarı ile, ilave ödemesi olmayan kurumların çalışanlarının maaşları 40 YTL artırılıyor. Din Hizmetleri Sınıfında ve Emniyet Hizmetleri Sınıfında çalışmakta olan tüm görevlilerin maaşları da 1 Ocak’tan geçerli olmak üzere 140 YTL artırılıyor.
Ücretlerdeki dengesizlik her unvan için 400-500 YTL’dir. Bu dengesizliği 40 YTL ile kapatmak elbetteki mümkün değil. Bu nedenle 40 YTL’yi dengesizliği giderecek ya da hafifletecek bir rakam olarak kabul edenleri, toplu görüşme metnine imza atanları şiddetle kınıyoruz.”
“Eylemlerimiz sürecek”
Tekin, AKP Hükümeti’nin kamuda din ve emniyet hizmetleri için çalışan 300 bin görevliye yaptığı 140 YTL’lik zamla yatırımdan ve üretimden yana olmayan bir mesaj verdiğini söyledi. Tekin şöyle konuştu:
“İnsanca yaşanacak ücrete kavuşmamız ve kurumlar arasındaki asgari 400-500 YTL’lik farkın 40 YTL’lik zamlarla kapanması ve bizlerin insanca yaşanacak ücrete kavuşması mümkün değil. Ancak her şey bitmiş değil. Tasarının Plan ve Bütçe Komisyonunda ve TBMM’de görüşülmesi sırasında tasarıya ekleme yapmak ve taleplerimizi karşılamak mümkün. Buradan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak’a sesleniyoruz; Ocak ayı içerisinde Bakanlığınızca hazırlanarak, Maliye Bakanlığına iletilmiş olan tasarı taslağında yer alan maaş artışlarını bu yıl için kabul ediyoruz. Sizden de beklentimiz, bu taslağın yasalaşması için çaba sarf etmenizdir. Bu konuda engel olanları açıklarsanız, sizi belki anlayışla karşılarız. Aksi takdirde ‘karayollarında, köy yollarında kar mücadelesi yapmaya gerek yok’, ‘afet anında hiçbir çalışma yapmamıza gerek yok’ olarak anlayacağız ve bunun gereğini yerine getireceğiz.” Tekin, yasanın TBMM’de görüşülmesi sırasında iş bırakma da dahil eylemlerini sürdüreceklerini belirtti.
Serap GÜZELCAN – Ankara
SESONLINE