İstanbul “Herkese sağlık, sosyal güvenlik hakkı için birleşik mücadeleye” vurgusuyla hareket eden Emek Platformu İstanbul Bileşenleri bugün Kartal ve Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda iki ayrı basın açıklaması düzenledi. Yapılan eylemlerle birlikte Bakırköy ve Kartal meydanlarına GSS’ye karşı imza standları kuruldu. Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılan eylemde Hava-İş Genel Başkanı Atilla Ayçin bir konuşma yaptı. Kamuda, egitim ve […]
İstanbul
“Herkese sağlık, sosyal güvenlik hakkı için birleşik mücadeleye” vurgusuyla hareket eden Emek Platformu İstanbul Bileşenleri bugün Kartal ve Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda iki ayrı basın açıklaması düzenledi. Yapılan eylemlerle birlikte Bakırköy ve Kartal meydanlarına GSS’ye karşı imza standları kuruldu.
Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda yapılan eylemde Hava-İş Genel Başkanı Atilla Ayçin bir konuşma yaptı. Kamuda, egitim ve sağlıkta özelleştirmelere karşı mücadele ettiklerini söyleyen Ayçin “İnsan yaşamını ticari bir meta haline getiren AKP’yi” “Mücadelemizdeki küçük parçaları bir araya getirecek şekilde büyütürsek, AKP Hükümeti’ni yıkabiliriz” dedi.
Basın açıklamasını Eğitim-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Nihat Değer okudu.
Bugüne karşı sağlığın piyasalaştırılmasına ve GSS’ye karşı neleer yapıldığını anlatan açıklamada, 18-19 Şubat tarihlerinde EP olarak Türkiye’nin dört bir yanında mitingler, basın açıklamaları ve kitlesel etkinlikler düzenlendiğini ve eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hizmeti için nüfus cüzdanının yeterli olması talebiyle bir imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.
Eylem “Parasız Eğitim Parasız Sağlık”, “Herkese Eşit, Ücretsiz Sağlık”, “Mezarda Emekli Olmayacağız” sloganlarıyla bitirildi. Eylemin ardından imza standına çağrılar yapıldı ve GSS’yi anlatan bildiriler dağıtıldı.
İzmir
KESK İzmir Şubeler Platformu çağrısıyla yapılan eylem 200 emekçinin katılımı ile Konak Eski Sümerbank önünde yapıldı.”Sağlıklı ve Güvenli Bir Gelecek istiyoruz” ve “Grevli- Toplu Sözleşmeli Sendika Hakkımızı Alacağız” pankartlarının açıldığı eylemde basın açıklamasını SES İzmir Şube Başkanı Ergün Demir okudu. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nın reform değil, halkın sağlık ve emeklilik hakkının elinden alınması olduğunu vurgulayan Demir, yasa kapsamında sağlık ocaklarının da kapatılacağına vurguladı. Açıklama “Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir sağlık ve sosyal güvenlik hakkı için şimdi hep birlikte mücadele zamanıdır” çağrısıyla sürdü. şeklinde konuştu. Eylemde, “Sağlık haktır satılamaz”, “Parasız eğitim, parasız sağlık” sloganları atıldı. İzmir’li emekçiler Perşembe günü iş yerlerinden çıkılarak saat 12.00’de eylem yapacak.
Mersin
Emek Platformu ile Mersin Özelleştirme Karşıtı Platform tarafından
Merin İşhanı (Petrol-İş Sendikası önü) önünde toplanan 300 kişi “Parasız Eğitim-Parasız Sağlık”, “Sağlık Haktır Satılamaz” , “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası Geri Çekilsin”, sloganları ile yürüyüş yaparak AKP İl binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.
Adana
GSS’ye karşı bir araya gelen Adana’lı Emekçiler Eğitim-Sen’den önünde toplanarak sloganlarla İnönü Parkı’na yürüdü. İnönü Parkında bir basın açıklaması okundu. Açıklamayı okuyan KESK Dönem sözcüsü Güven Boğa, “GSS çerçevesinde verilecek sağlık hizmetleri özel ve kamu sağlık kurumlarından satın almak suretiyle sağlanacak,böylece asli hedefi toplumsal yarar olan kamu sağlık sistemiyle bütün amacı maksimum kar olan özel sağlık sektörü serbest piyasa koşullarında rekebet edecekler.Bu rekebetin doğal ve kaçınılmaz sonucununkamu sağlık kurumları aleyhine olacağını öngörmek kehanet olmasa gerek.” dedi.
Sözlerini “Bu durumda son yirmi yıldır kaynakları kısılarak, personel alımları sınırlanarak zaten büyük ölçüde çökertilmiş olan kamu sağlık sistemi tamamen tasfiye edilmiş olacak. Yani Türkiye’nin sağlığı özel sektöre bırakılacak. Sonuç olarak insani olan her alanı sermayenin karı için yeniden düzenleyen neo-liberal politikaların sağlık alanında yapamya çalıştıkları dönüşümün külfetini işçisi memuru esnafı ve emeklisiyle halk yükenecek.” diye sürdüren Boğa, bu durumdan yararlananınsa sadece sermaye sınıfı olacağını belirtti.
Eyleme KESK’e bağlı sendikalar, Dev Sağlık İş, Tekstil Sen, Genel İş, Halkevleri ve ESP katıldı. Yaklaşık 100 emekçinin katıldığı eylemde “Mezarda emekliliğe hayır”, “Parasız eğitim parasız sağlık” , “GSS yalanına hayır” sloganları atıldı.
Samsun
Samsun’da KESK Şubeler Platformu tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda çeşitli sendika ve demokratik kitle örgütlerinin katılımı ile kitlesel bir basın açıklaması yapıldı.
KESK, DİSK, TMMOB, 78’liler Girişimi ve Halkevleri’nin katıldığı eylemde “Sağlık Haktır Satılamaz”, “AKP Sağlığa Zararlıdır”, “Parasız Eğitim Parasız Sağlık” sloganları atıldı. KESK Dönem Sözcüsü Yusuf İnci, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nın toplumun çoğunluğunu oluşturan kesimlerin ihtiyacını karşılayacak ve yaşanan sorunları çözecek bir tasarı olmadığını belirtti.
Bu nedenle tasarıya karşı çıktıklarını belirten İnci, “Toplumu belirsizliğe, kaosa ve çözülmeye itecek bu girişim derhal durdurulmalıdır” dedi.
Bursa
Emek Platformu Bursa Bileşenleri de, AK Parti İl Başkanlığı önünde eylem yaptı. Emekçiler Fomara Meydanı’na Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’ndan bildiri dağıtarak geldiler. Burada bir basın açıklaması okundu.
Grup adına konuşan platform dönem sözcüsü Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Osman Gümüş, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nın, içeriğine itirazları olduğunu söyledi.
Emek Platformu Başkanlar Kurulu’nun, tasarıyla ilgili eleştirileri ve değişiklik önerilerini hükümete sunduğunu dile getiren Gümüş, “İktidarlar, kayıt dışı ekonomi ve istihdam sorunuyla mücadele edemedikleri için Türkiye 24.5 milyar YTL zarara uğramıştır. Hükümet, kayıt dışını kayıt altına almadan, batık kredileri tahsil edemeden, vergiyi ödenebilir yapıp tabana yaymadan, işsizlik oranlarını düşürmeden, örgütlenme özgürlüğünün önünü açmadan sosyal güvenlikle oynayamaz” dedi.
Edirne
Edirneli emekçiler PTT Başmüdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Acıklamayı okuyan Tes-İş Sendikası Edirne Şube Sekreteri Mümin Atız, Sosyal Güvenlik Reformu’nun, toplumun sosyal güvenlik ve sağlık haklarını tehdit ettiğini söyledi.basın açıklamasında, “Tasarının hükümetin istediği şekilde yasalaşması halinde, emekli olabilmek için 9 bin gün prim ödeme zorunlu olacak. Esnek, belirli süreli, mevsimlik işlerde ve sözleşmeli olarak çalışanların emekli olabilmeleri hayal olacak. Emek Platformu tarafları olarak bizler, çocuklarımızın torunlarımızın, emeklilik ve sosyal güvencelerine ambargo konmasına suskun kalamayız” dedi.
Antep
Antep’te, Emek Platformu üyeleri Maarif Meydanı’nda toplandı. Gruptakiler ortak açıklamanın ardından meydandan ayrıldı.
Eskişehir
Eskişehir’de Vardar İş Merkezi önünde toplanan Emek Platformu üyeleri, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’na tepki gösterdi.
Amasya
Amasya’da DİSK, KESK, Türk-İş, Hak-İş, Kamu-Sen, Memur-Sen temsilcileri dün saat 12.00’de Künç Köprü’de toplandılar. Buradan Atatürk Anıtı’na kadar yürüyen kitle sık sık ”AKP şaşırma, sabrımızı taşırma”, ”Mezarda emekliliğe hayır”, ”Sağlıkta ticaret ölüm getirir” sloganları attı.
Sendika.Org