Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1 Eylül 2005 tarihli 2005-2006 öğretim yılı için ”Kısmi Zamanlı Geçici Öğretici” (Sözleşmeli Öğretmenlik) alımına ilişkin genelgesinin yürütmesini durdurdu. “Kısmi Zamanlı Geçici Öğretici” yerine kadrolu öğretmen alımı yapılmasının gerekli olduğu, Sözleşmeli Öğretmenlik uygulaması ile açıkta bekleyen binlerce öğretmenin atıl hale getirildiği, öğretmen bekleyen öğrencilerin eğitimlerine olumsuz etki yapıldığı ve uygulamanın iş […]
Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 1 Eylül 2005 tarihli 2005-2006 öğretim yılı için ”Kısmi Zamanlı Geçici Öğretici” (Sözleşmeli Öğretmenlik) alımına ilişkin genelgesinin yürütmesini durdurdu.
“Kısmi Zamanlı Geçici Öğretici” yerine kadrolu öğretmen alımı yapılmasının gerekli olduğu, Sözleşmeli Öğretmenlik uygulaması ile açıkta bekleyen binlerce öğretmenin atıl hale getirildiği, öğretmen bekleyen öğrencilerin eğitimlerine olumsuz etki yapıldığı ve uygulamanın iş güvencesiz çalıştırmaya olanak tanıdığı, eğitimin özelleştirilmesine zemin oluşturduğu itirazları ile yapılan başvuruya Danıştay’dan cevap geldi.
Danıştay 12. Dairesi,Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ”Kısmi zamanlı geçici öğreticilik” konulu genelgesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davada ilk aşamayı sonuçlandırdı ve genelgenin yürütmesini durdurdu. Karar, taraflara yazıldıktan sonra tebliğ edilecek.
Kararın gerekçesinde, öğretmenlik mesleğine nasıl başlanacağının yasalarda bulunduğuna ve öğretmenliğin bir kariyer mesleği olduğuna işaret edilerek, öğretmenliğin, Devlet Memurları Yasası’na göre asli ve sürekli görevlerden olduğunun belirtildiği öğrenildi.
Gerekçede, özellik gerektiren kurslar için öğretici sıfatıyla öğretmenlerin görevlendirilebileceği, ancak genelgenin bu kapsamın dışına çıktığı vurgulandı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu karara yapacağı itirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
Bakanlar Kurulu’nun, geçen yıl Ağustos ayında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarının öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla bir öğretim yılında 10 ayı geçmemek üzere kısmi zamanlı geçici öğretici çalıştırılabilmesine ilişkin kararının ardından, Milli Eğitim Bakanlığı da 1 Eylül 2005’te dava konusu genelgeyi yayınlamıştı.
Buna göre, 2005-2006 öğretim yılında bu kapsamda 20.000 öğretici
çalıştırılması öngörülüyordu.