Bilimadamları, Endonezya’daki bir ormanda, daha önce bilinmeyen onlarca kuş, kelebek, kurbağa ve bitki türüne ev sahipliği yapan bir ‘Kayıp Dünya’ buldular. Endonezyalı, Amerikalı ve Avustralyalılar’ın oluşturduğu ekibin Foja dağlarındaki ormanda buldukları arasında, kuş türlerinin yanı sıra 20’den fazla yeni kurbağa türü, 4 kelebek türü ve şimdiye kadar görülmemiş palmiyelerin de yer aldığı yeni bitki türleri […]
Bilimadamları, Endonezya’daki bir ormanda, daha önce bilinmeyen onlarca kuş, kelebek, kurbağa ve bitki türüne ev sahipliği yapan bir ‘Kayıp Dünya’ buldular.
Endonezyalı, Amerikalı ve Avustralyalılar’ın oluşturduğu ekibin Foja dağlarındaki ormanda buldukları arasında, kuş türlerinin yanı sıra 20’den fazla yeni kurbağa türü, 4 kelebek türü ve şimdiye kadar görülmemiş palmiyelerin de yer aldığı yeni bitki türleri bulunuyor.
Ekibin bulduğu kuşlardan birini, 19. yüzyılda Yeni Gine’deki avcıların tasvir ettiği ancak şimdiye kadar nerede yaşadığı keşfedilemeyen ‘Berlepsch’in 6 Telli Cennet Kuşu’ oluşturuyor. Erkeğinin kafasında her biri 10 santim uzunluğunda 6 güzel tüy bulunduğu için kuşa bu adın verildiği belirtildi.
Sadece yerli halkın bildiği, yüzünde parlak turuncu bir yama bulunan, bal yiyen yeni bir kuş türü de keşfedilenler arasında.
Araştırma ekibi, daha önce Endonezya’da hiç görülmemiş bir Ağaç Kangurusu da buldu. Uzmanlar, yüksek irtifalarda başka yeni kanguru türlerinin de yaşadığını tahmin ediyorlar.
Washington’daki Uluslararası Koruma adlı kuruluşun başkan yardımcısı Bruce Beehler, bunun muhtemelen Asya’daki bozulmamış durumdaki en büyük tropikal orman olduğunu söyledi.
Beehler, ormanı sadece yüzeysel olarak araştırdıklarını, bu yıl içinde başka uzmanlarla tekrar bu ormana döneceklerini söyledi.
Beehler, “Biz sadece yüzeyi araştırdık. İçerilere girecek biri burada bir muammayla karşılaşacak” dedi. Beehler, ekibin uçan böcek türlerinin sınırlı olduğu yağışlı mevsimde bölgeye gittiğini, kuru sezonda yapılacak bir araştırmada muhtemelen başka yeni kelebek türlerinin bulunacağını söyledi.
Foja dağ silsilesi civarında yaşayan yerli insanların, Lüksemburg büyüklüğündeki bu el değmemiş bölgeye girmeye cüret edemediklerini söyledikleri bildirildi.