Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Hollanda’lı liberal politikacı ve eski AB Komiseri Fitz Bolkestein insiyatifinde başlatılan ve 14 Şubat 2006’da Avrupa Parlementosu’na sunulması beklenen yasa tasarısı konusunda uyardı. ATİK, hizmet sektörlerine ilişin yeni düzenlemeler içeren yasa tasarısının ”göçmen işçilerin zaten kötü olan çalışma koşullarını daha da kötüleştireceğini” belirtti. Strasbourg’daki Avrupa Parlementosu’na (AP) sunulması beklenen yasa […]
Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Hollanda’lı liberal politikacı ve eski AB Komiseri Fitz Bolkestein insiyatifinde başlatılan ve 14 Şubat 2006’da Avrupa Parlementosu’na sunulması beklenen yasa tasarısı konusunda uyardı. ATİK, hizmet sektörlerine ilişin yeni düzenlemeler içeren yasa tasarısının ”göçmen işçilerin zaten kötü olan çalışma koşullarını daha da kötüleştireceğini” belirtti.
Strasbourg’daki Avrupa Parlementosu’na (AP) sunulması beklenen yasa tasarısının patronların çıkarına hizmet ettiğine dikkat çeken ATİK, kültür, eğitim, sağlık, iletişim, ulaşım, belediye görevleri ve sosyal kurumlar gibi hizmet sektörlerine ilişkin mevcut uygulamaların Avrupa genelinde tek bir yasa altında yeniden düzenleneceği uyarısında bulundu.
ATİK, ”Bu tasarıya göre; kamu hizmetlerinin hepsi, ticari bir mal gibi, piyasanın serbest ticaret mekanizmalarına tabi kılınacaktır. Sosyal yıkım politikalarının AB çapında yaygınlaştırılmasının yeni bir şekli olan ve emekçilerin kazanımlarına ve onların örgütlenme haklarına kapsamlı bir darbeyi içermektedir” dedi.
Yürüyüşe çağrı
ATİK, ”yasa taslağının Avrupa’da çalışanların yüzde 70’ini oluşturan hizmet sektörü emekçilerine bir saldırı” olduğunu belirterek yasa taslağı ile işçilerin karşı karşıya kalacağı uygulamalara şu ifadelerde dikkat çekti: ”Gçmen işçilerin zaten kötü olan durumlarını daha da kötüleştirecektir! Bütün AB devletlerinin hemen hemen ortaklaştığı ve muhtemelen parlamentodan geçecek olan bu yasa Avrupa halklarını ve işçi sınıfı karşı karşıya getirecek tehlikeleri de içinde barındırmaktadır. Şayet bu tasarı yasalaşırsa; sadece iş gücü ücretleri düşürülmeyecek; aynı zamanda, bir çok ülkenin işçi ve emekçileri karşı karşıya getirilecek, kurumsa-devletsel ırkçılık tehlikeli yeni bir boyut daha kazancaktır. Kitlesel işsizlik yeni dalgalarla daha da artacaktır.”
”Avrupa Parlamentosu’na sunulmak istenen Bolkestein karar tasarısının geri çevrilmesi için bütün ilerici kesimler harekete geçmelidir.” diyen ATİK, 11 Şubat’ta Berlin ve 14 Şubat’ta, Strassburg’da düzenlenecek olan protesto yürüyüşlerine katılım çağrısında bulundu.
ANF NEWS AGENCY