Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın orta öğretimden ayrılan, mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara Açıköğretim Lisesi’ne geçiş imkanı tanıyan yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu. Mahkeme, YÖK’ün, imam hatip lisesi öğrencilerinin katsayı problemini aşmak için yönetmeliğin kullanılacağı yönündeki itiraz başvurusunu yerinde buldu. Buna göre meslek liselerinde okuyanlar, üniversite sınavında katsayı sorununu aşmak amacıyla açıköğretim liselerine […]
Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı’nın orta öğretimden ayrılan, mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara Açıköğretim Lisesi’ne geçiş imkanı tanıyan yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurdu. Mahkeme, YÖK’ün, imam hatip lisesi öğrencilerinin katsayı problemini aşmak için yönetmeliğin kullanılacağı yönündeki itiraz başvurusunu yerinde buldu. Buna göre meslek liselerinde okuyanlar, üniversite sınavında katsayı sorununu aşmak amacıyla açıköğretim liselerine geçiş yapamayacak.
Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği’nin bazı hükümlerinin yürütmesinin durdurulması için açtığı davayı inceledi ve ortaöğretimden ayrılan, mezun olan ve yüksek öğretimden ayrılan veya mezun olanlara farklı alanlarda da öğrenim fırsatı vermek için Açıköğretim Lisesi’ne kayıt yaptırabileceğine” ilişkin hükmün yürütmesini durdurdu. Danıştay, ilköğretimi tamamlayan, ancak ortaöğretime devam etmeyenlerin Açıköğretim Lisesi’ne kayıt yaptırabileceğine ilişkin hükmün yürütmesini durdurma istemini de reddetti.
Danıştay 8. Dairesi, YÖK’ün söz konusu yönetmeliğin 5. maddenin (a) bendine yönelik yürütmenin durdurulması istemini de karara bağladı ve hükmün yürütmesini durdurdu. Kararın taraflara tebliğ edilmesinin ardından MEB Danıştay’ın bu kararına itiraz edebilecek.
YÖK, imam hatip lisesi öğrencilerinin üniversiteye giriş yolunu açmak amacıyla çıkarıldığı gerekçesi ile Açıköğretim Lisesi Yönetmeliğin 5. maddesinin (a) fıkrasının, 15. maddesinin (b) ve (c) fıkraları, 18. maddesinin (c) fıkrası, 20. maddesinin (b) ve (e) fıkraları, 25. maddesinin 2. fıkrası, 26. maddesinin (b) fıkrası ile son paragrafı, 32. maddesinin 2. fıkrası ve geçici 4. maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemişti.