Maliye Bakanı hakkındaki gensoru önergesinin öngörüşmesi 179’a karşı 345 oyla reddedildi. Genel Kurul’da Unakıtan’ın oğlunun İsrail’e giderek Ofer ailesiyle bağlantı kurduğu, Maliye Bakanı’nın ise Ofer’in uçağıyla seyehat ettiği ileri sürüldü. AKP’li 1 milletvekili çekimser oy kullanırken, 2 milletvekili de oylamaya katılmadı. Oylamada, AKPi Van Milletvekili Halil Kaya çekimser oy kullandı. AKP’li 13 milletvekili ise oylamaya […]
Maliye Bakanı hakkındaki gensoru önergesinin öngörüşmesi 179’a karşı 345 oyla reddedildi. Genel Kurul’da Unakıtan’ın oğlunun İsrail’e giderek Ofer ailesiyle bağlantı kurduğu, Maliye Bakanı’nın ise Ofer’in uçağıyla seyehat ettiği ileri sürüldü.
AKP’li 1 milletvekili çekimser oy kullanırken, 2 milletvekili de oylamaya katılmadı. Oylamada, AKPi Van Milletvekili Halil Kaya çekimser oy kullandı. AKP’li 13 milletvekili ise oylamaya katılmadı. Gensoru oylamasına ilişkin tutanaklara göre, oylamaya katılmayan Bursa Milletvekili Kemal Demirel ve İzmir Milletvekili Sedat Uzunbay dışında, CHP milletvekillerinin tamamı önergenin kabulü yönünde oy verdiler. Oylamaya katılan ANAVATAN, DYP ve SHP milletvekilleri de önergenin gündeme alınması yönünde oy kullandılar.
AKP’li Vekillerden İtiraf Gibi Açıklama
Maliye Bakanı Unakıtan hakkındaki gensoru öngergesiyle ilgili oylamaya katılmayan AKP Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır ile Afyonkarahisar Milletvekili İbrahim Hakkı Aşkar, doğru bildiklerini yaptıklarını söyledi. Genel Kurul’daki oylamaya katılmayan Yalçınbayır, “Hiçbir özel mazeretim yoktu. Bu kişisel bir tercih ve bilinçli olarak katılmadım” dedi. Aşkar da kararını, “Ben doğru bilgidiğimi yaptım. Görüşmelerin bir bölümünde bulundum, ancak daha sonra meclis’ten ayrıldım” sözleriyle savundu.
Tartışmalar Yaşandı
Maliye Bakanı Unakıtan hakkında verilen gensorunun gündeme alınıp alınmaması görüşülürken Meclis’te sert tartışmalar yaşandı.
Genel Kurul’da önerge sahibi olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, “Kemal Bey eğer Maliye Bakanı olmasaydı, açılan davalarda sıradan bir sanık olacaktı. Vergi kaçakçılığından yargılanan bir kişi Maliye Bakanı olabilir mi?” diye sordu.
Unakıtan hakkında daha önce açılmış davaları hatırlatan Koç, kürsüden Erdoğan ve Unakıtan’ın geçmişte bir tarikat lideriyle çekilmiş fotoğrafını gösterdi. Konuşmasında Üsküdar’daki kaçak villaya da değinen CHP’li Koç, Unakıtan’ın zaman kazanarak villasını yasal hale getirmek istediğini ileri sürdü. Koç, Maliye Bakanı’nın şimdiye kadar gazeteci Nedim Şener’in ‘Fırsatlar Ülkesi’nde Bir Kemal Abi’ kitabı hakkında neden dava açmadığını da sordu.
Maliye Bakanı’nın eşinin devletin gümrükte el çektirilmiş arabayla kaza yaptığını öne süren CHP Grup Başkanvekili, Unakıtan’a Bakan olmadan önce Bandırma civarında ne kadar arazileri ve tesisleri olduğunu sordu. Unakıtan’a ait yumurta fabrikasının arıtma tesisi olmadığını bu yüzden de Belediye tarafından ceza kesildiğini ancak bunun ödenmediğini açıkladı. Bakan’ın cezayı ödememek için Belediye’ye devletin bütçesinden kamyon ve para aktararak sulh yoluna gittiğini öne sürdü.
Maliye Bakanı’nın oğlu Abdullah Unakıtan’ın Ofer ailesiyle bağlantı kurmak için birkaç kez İsrail’e gittiğini de ileri süren Koç, Unakıtan’ın bu iddiaları Meclis kürsüsünden yanıtlamasını istedi.
‘UNAKITAN OFER’İN UÇAĞIYLA GEZDİ’
Görüşmede CHP adına konuşan İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise gensorunun Kemal Unakıtan adına verildiğini hatırlatarak Maliye Bakanlığı bürokratlarının Genel Kurul salonundan çıkarılmasını istedi. Ancak Meclis Başkanvekili Sadık Yakut bu öneriyi reddetti.
Daha önceki gensoru sırasında Unakıtan’ın söylediklerinin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, TÜPRAŞ hisselerinin borsadaki satışı konusunda da yalan söylendiğini ileri sürdü. Kılıçdaroğlu bu konuda bir takım belgeleri meclis kürsüsünden milletvekillerine gösterdi. Kılıçdaroğlu “Bu operasyonla 750 trilyonu bir gecede birilerine peşkeş çekildi” dedi. Unakıtan’ın bir kez Hong Kong’a iki kez de Roma’ya Ofer’in uçağıyla gittiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Maliye Bakanı’ının bu konuya açıklık getirmesini istedi.
Ntv-AA