AİDS hastalığının en fazla vurduğu Afrika’da yoksul halk ölülerini geleneklerine göre defnetmenin sıkıntısını yaşıyor. Hastalık sırasında büyük ekonomik külfeti olan AİDS, hasta öldükten sonra da büyük sorun. Afrika’da cenaze masrafları ateş pahası… Afrika’da her 5 kişiden biri HİV virüsü taşıyor. Henüz çaresi bulunmayan AİDS, en çok yoksul Afrika kıtasını etkiliyor. Bu kıtada AİDS’li kişinin ölüsü […]
AİDS hastalığının en fazla vurduğu Afrika’da yoksul halk ölülerini geleneklerine göre defnetmenin sıkıntısını yaşıyor. Hastalık sırasında büyük ekonomik külfeti olan AİDS, hasta öldükten sonra da büyük sorun. Afrika’da cenaze masrafları ateş pahası…
Afrika’da her 5 kişiden biri HİV virüsü taşıyor. Henüz çaresi bulunmayan AİDS, en çok yoksul Afrika kıtasını etkiliyor. Bu kıtada AİDS’li kişinin ölüsü de dirisi de ağır sorun. Yoksul halk ölen kişinin bir de cenaze ve mezar masrafı ile karşılaşıyor.
Devletlerin yardım elini uzatmadığı aileler, artan mezar fiyatları karşısında çaresiz durumdalar. Bazı ülkelerde AİDS’ten ölenler bilinmeyen gizli yerlere gömülüyor.
‘MEZAR FİYATLARI YEDİ KAT ARTTI’
Güney Afrika Johannesburg Kwazulu-Natal Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre, mezar fiyatları 2004 yılından itibaren tam 7 kart arttığı ortaya çıktı. AİDS’li hastanın sağlık masrafları da bir o kadar artış gösterdi.
Doğru dürüst bir gelir kaynağı olmayan yoksul AİDS hastaları, Dünya AİDS Fonu’ndan kısmen yararlanabiliyor. Hastaya bazı ilaçlar fon aracılığı ile bedava veriliyor. Ancak hepsi bundan ibaret…
AİDS’in yaygın olduğu ülkelerden Tanzanya, Mozambik ve Botswana’da ölülerini defnetmenin bedeli bir insanın yıllık gelirin üçte biri kadar. Mezar yeri, tabut, mezarcı, çiçek, taşıma, yemek ve diğer masraflar… Araştırmaya göre, kimi aileler ölülerini defnetmek için hırsızlık, vurgun ve soygun gibi suçlara bulaşmak zorunda dahi kalmışlar.
ÖLÜNÜN MASRAFI 100 EURO AMA YOK…
Bazı aileler ölüleri birlikte gömmek için vakıf kurmuşlar. Her aile belli bir miktarda vakıfa para veriyor. Üye olanlar başka üyeler buluyor. Ancak vakıf çok az sayıda kişiye hizmet verebiliyor. Tüm bunlar ölülerini defnedebilmek için. Zira Afrika’da ölüm sigortası, mezar sigortası da yok.
Botswana ve Tanzanya’nın kırsal kesiminde bazı ailelerin ölülerini bilinmeyen yerlere gömdükleri belirtiliyor. Ancak bu gizli yapılıyor, çünkü bunun cezası var. Üstelik para cezası…
Bir Afrikalı’nın mezar parasını ödeyemediği ve ölülerini defnedemediği Afrika’da bu para, zengin ülkelerde yaşayanlar için çok düşük bir miktar olabilir. Bu ülkelerde bir ölünün masrafı mezarı ile birlikte toplam 100 euro. Ancak bu parayı dahi bulamayan Afrikalılar hem ölülerine hem yoksulluklarına ağlıyorlar.
ANF NEWS AGENCY