Türkiye’nin ABD’den pirinç ithalatında getirdiği kısıtlamalara itiraz eden Washington yönetimi, bu meselenin çözümü için Dünya Ticaret Örgütü’nden (DTÖ) hakem kurulu oluşturmasını istedi. ABD Ticaret Temsilcisi Rob Portman, bir açıklama yayınlayarak, “Türkiye’nin haksız ithalat kısıtlamaları nedeniyle Amerikan pirinç üreticileri, Türk pirinç piyasasına girme imkanından mahrum kalıyor” ifadesini kullandı. Portman, ABD’nin konuyu geçen yıl 2 Kasım tarihinde […]
Türkiye’nin ABD’den pirinç ithalatında getirdiği kısıtlamalara itiraz eden Washington yönetimi, bu meselenin çözümü için Dünya Ticaret Örgütü’nden (DTÖ) hakem kurulu oluşturmasını istedi.
ABD Ticaret Temsilcisi Rob Portman, bir açıklama yayınlayarak, “Türkiye’nin haksız ithalat kısıtlamaları nedeniyle Amerikan pirinç üreticileri, Türk pirinç piyasasına girme imkanından mahrum kalıyor” ifadesini kullandı.
Portman, ABD’nin konuyu geçen yıl 2 Kasım tarihinde DTÖ gündemine getirdiğini ve Türkiye ile bu konuda ikili görüşmeler yürütüldüğünü belirterek, sorunun bugüne kadar ortadan kaldırılamaması dolayısıyla Washington’ın, DTÖ’den hakem kurulu oluşturmasını talep ettiğini kaydetti. Rob Portman, DTÖ’nün hakem kurulunun kararından önce bu meselenin Türkiye ile ABD arasında ikili görüşmelerle çözülebileceği umudunu taşıdığını da ekledi.
Açıklamada, Türkiye’nin iç pirinç tüketim piyasasının 2006 yılındaki değerinin 200 milyon dolardan fazla olduğu değerlendirmesinde bulunuldu.
DTÖ anlaşmalarını kullanan tarım tekelleri, karlı gördükleri pazarlara ucuz ithal ürünlerini sokarak, damping yapıyorlar. Bu sonucun çiftçiler üzerindeki yıkıcı etkisi daha önce özellikle Asya ülkelerinde gözlenmişti.
Kendi maliyet fiyatlarının altında ürün ithal edilmesi sonucu, üretim yapamayan çiftçiler kitlesel olarak tarım alanından tasfiye ediliyorlar. Yerli üretim oranları düştükten sonra ise ithal ürünlere bağımlı hale gelen iç pazarda fiyatlar yükseltiliyor.
Kuzey Kore ve Tayland tarımı bu uygulamaya en çarpıcı örnekleri teşkil ediyorlar. Son yıllarda tarımı yok eden bu girişimlere karşı, Kuzey Kore ve Tayland başta olmak üzere, Asya ülkelerinin çiftçileri örgütlenmeye başladılar. Çiftçi örgütleri DB ve DTÖ karşıtı eylemlerde öne çıkarak, uluslar arası anlaşmaların iptali için mücadele ediyorlar.
Türkiye’deki çiftçilere de uluslararası anlaşmalarla, tarım tekellerine yem olmamak için örgütlenmek ve mücadele etmekten başka yol kalmıyor.
Sendika.Org