SSK Genel Kurulu, Danıştay’ın seçim yönetmeliğinin yürütmesini durdurması nedeniyle, olağanüstü toplandı. Karar nedeniyle yönetim kurulu üyelikleri düşen 3 temsilcinin yeniden belirlenmesi için yapılan genel kurul, Hak-İş, DİSK, BES ve Türk Büro-Sen tarafından protesto edildi. Yargı sürecinin henüz sonuçlanmadığını, seçim yönteminin antidemokratik olduğunu belirten Hak-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen temsilcileri salonu terk ettiler. Esas karar verilmedi […]
SSK Genel Kurulu, Danıştay’ın seçim yönetmeliğinin yürütmesini durdurması nedeniyle, olağanüstü toplandı. Karar nedeniyle yönetim kurulu üyelikleri düşen 3 temsilcinin yeniden belirlenmesi için yapılan genel kurul, Hak-İş, DİSK, BES ve Türk Büro-Sen tarafından protesto edildi. Yargı sürecinin henüz sonuçlanmadığını, seçim yönteminin antidemokratik olduğunu belirten Hak-İş, DİSK, KESK ve Kamu-Sen temsilcileri salonu terk ettiler.
Esas karar verilmedi
SSK Toplantı Salonu’nda yapılan 47. Olağanüstü Genel Kurul’da, Divan Başkanlığı’nı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Enis Yeter üstlendi.
Seçimlere geçilmeden önce söz alan Salim Uslu, usule itiraz etti. Danıştay’ın SSK Yönetim Kurulu seçimiyle ilgili yönetmeliğin yürütmesini durdurduğunu, ama konuya ilişkin esas kararı henüz vermediğini belirterek, “Esas karar henüz verilmeden, böyle bir genel kurulun toplanmasının, yeni hukuki sorunlar ortaya çıkaracağını düşünüyorum” dedi. Türk-İş’i kastederek, “bir kuruma tanınan seçim imtiyazının Anayasa’ya aykırı olduğunu” kaydeden Uslu’nun yargı kararının beklenmesi gerektiği yönündeki uyarısına Müsteşar Yeter’in yanıtı dikkat çekiciydi. Yargı kararlarının yayınlandığı tarihten sonra yürürlüğe girdiğini belirten Yeter, yargının, kendilerinin işlem yapmasını engellemeyeceğini söyledi.
Uslu, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, SSK Yönetim Kurulu’nda yer alacak işçi temsilcisinin en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlendiğini, böylece Türk-İş’e imtiyaz tanındığını belirterek, “İstesek de burada aday olamıyoruz. Eski yönetmelikte, seçme ve seçilme hakkımız yoktu. Bu dönem seçme hakkımız var, ama seçilme hakkımız yok. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir ucube görülemez” diye konuştu.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de uygulamanın “ayrım yapıldığı” izlenimini yarattığını söyledi. “Konu mankeni olarak çağrıldıklarını” dile getiren Çelebi, hukuki süreci işleteceklerini ifade etti.
Seçimler
Konuşmaların ardından, Türk-İş, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) ve TİSK adaylarını açıkladı. İki aday çıktığı için TİSK temsilciliğine gizli oylama yapıldı. Oylamaya geçilince Uslu ve Çelebi seçimi protesto edip, oy kullanmayacaklarını açıklayarak salonu terk ettiler. KESK’e bağlı BES Temsilcisi Hüseyin Çağlar ile Türk Büro-Sen Temsilcisi Naci Kayın da seçimleri protesto ettiler.
Yapılan seçimlere 43 delege katıldı. TİSK yönetiminin adayı Sancar Bayazıt 27, bağımsız aday olan TÜHİS eski Genel Sekreteri Ahmet Ateş 14 oy alırken 2 de boş oy çıktı. Sonuçta SSK Yönetim Kurulu’nun üç üyesi Türk-İş’ten Fikret Barın, TİED’den Kazım Ergün ve TİSK’ten Sancar Bayazıt oldu.
İtirazın öyküsü
SSK’nın 28-29 Haziran 2004’te yapılan son genel kurulundan sonra Hak-İş, DİSK ve Tüm İşçi Emeklileri Derneği yönetmeliğe karşı Danıştay 12’inci Hukuk Dairesi’ne dava açmışlardı. Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verirken, idare de yönetmeliği değiştirdi. Bu kez Hak-İş ve DİSK’e seçme hakkı tanındı, ancak aday olmalarına engel getirildi. Danıştay konuyu esastan görüşme kararı da almıştı. Ancak idare kararı beklemeden olağanüstü genel kurul düzenledi.
SSK Genel Kurulu, Çalışma, Maliye, Sağlık ve Sanayi bakanlıkları ile DPT, Hazine ve Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’ndan 1’er; kurum memurlarının en fazla temsil edildiği sendikadan 2 (BES 1, Türk Büro Sen 1); YÖK’ten 2; en fazla işçilerin temsil edildiği konfederasyondan 15 (Türk-İş 11, DİSK 2, Hak-İş 2); TİSK 15; Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nden 5 ve yurtdışında çalışan işçi temsilcileri adına bakanlık tarafından atanan 2 temsilci olmak üzere toplam 48 delege ile toplanıyor.
Kaynak: Evrensel Gazetesi