Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 3 aylık aralıklarla yayınladığı ekonomi ve hukuk dergisi “Çalışma ve Toplum” tarafından İstanbul Armada Otel’de “Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Reform” konulu sempozyum düzenlendi. Sempozyumun açış konuşmasını yapan Birleşik Metal-îş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sosyal güvenlik sorununun toplumsal yaşamdan kopartılarak sadece teknik bir problem gibi ele alındığını söyledi. Serdaroğlu, sosyal güvenlik sisteminin […]
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın 3 aylık aralıklarla yayınladığı ekonomi ve hukuk dergisi “Çalışma ve Toplum” tarafından İstanbul Armada Otel’de “Türk Sosyal Güvenlik Sisteminde Reform” konulu sempozyum düzenlendi.
Sempozyumun açış konuşmasını yapan Birleşik Metal-îş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sosyal güvenlik sorununun toplumsal yaşamdan kopartılarak sadece teknik bir problem gibi ele alındığını söyledi. Serdaroğlu, sosyal güvenlik sisteminin muhataplarının görüş ve düşünceleri yerine, IMF’nin talimatlarına önem verildiğini dile getirerek, üyesi bulundukları Emek Platfor-mu’nun sağlık ve sosyal güvenlik hakkı ile ilgili taleplerini hükümete ilettiğini, ancak siyasi iktidarın platformun eleştiri ve taleplerini dikkate bile almadığını savundu. Serdaroğlu, “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı, toplumun mevcut sosyal güvenlik ve sağlık haklarını tehdit eden, kazanılmış hakları ortadan kaldıran, sağlık ve sosyal güvenlik kurumlarını ticari işletmelere dönüştüren bir tasarıdır” dedi. Getirilmek istenen sosyal güvenlik sisteminde emekli maaşlarının düşürüleceğini, sigortalıların prim yüklerinin artırılacağını, sağlığın tamamıyla piyasa malı haline getirileceğini söyleyen Serdaroğlu, bütün bunların reform diye dayatılmaya çalışıldığını öne sürdü.
YASA TARTIŞILMALI
Sempozyumda birinci oturumunun başkanlığını yapan Yargıtay 10. Hukuk Dairesi Başkanı Coşkun Erbaş da, Birleşmiş Milleder İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’nde sosyal güvenlik hakkının temel insan hakları arasında sayıldığını ve uluslararası metinle garanti altına alındığını belirtti. Erbaş, mevcut güvenlik sisteminin bu haliyle ülke genelindeki bireylerin tümünü kapsamadığını, ayrıca ekonomi ve teknolojiye paralel gelişen sosyal yapıya da cevap veremediğini kaydetti. Erbaş, böyle bir yasanın hazırlanırken üniversiteler, yargı çevreleri ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilgili tüm kesimler tarafından tartışılması gerektiğini bildirdi.
Kaynak: Birgün – AA