Dünyanın en büyük bakır üreticisi Şili’de ücret artışı talebiyle yapılan grev sürerken işçiler ve polis çatıştı. Rancagua kentinde iki yönetici yaralandı ve 42 kişi de gözaltına alındı. Şili’nin devlete ait bakır şirketi Codelco’da çalışan 28,000 sözleşmeli [taşeron] işçinin ülke çapında bir greve katılacağı açıklanmıştı. Bakır fiyatlarının dünya pazarında rekor seviyelere tırmanmasıyla işçiler bu artışın ücretlere […]
Dünyanın en büyük bakır üreticisi Şili’de ücret artışı talebiyle yapılan grev sürerken işçiler ve polis çatıştı.
Rancagua kentinde iki yönetici yaralandı ve 42 kişi de gözaltına alındı.
Şili’nin devlete ait bakır şirketi Codelco’da çalışan 28,000 sözleşmeli [taşeron] işçinin ülke çapında bir greve katılacağı açıklanmıştı.
Bakır fiyatlarının dünya pazarında rekor seviyelere tırmanmasıyla işçiler bu artışın ücretlere 960 dolarlık bir ikramiyeyle yansımasını talep etmiş ve grev de bu şekilde gündeme gelmişti.
Sayıları 14.000’i bulan sendikalı işçilerin açıklamasına göre, grevciler aynı zamanda daha iyi bir işgünü süresi ve maaşlarda artış da istiyor.
Hükümetse işçilere ikramiye verilmeyeceği konusunda ısrar ederken çalışma koşullarının düzeltilmesi için hazırlık yapıldığını açıklıyor.
Polise dayalı kaynaklara göre grevciler “normal işçilerin” dünyanın en büyük yer altı madeni olan El Teniente madenine ulaşmasını engellemeye çalıştı.
Yine polis kaynaklarının açıklamalarına göre bir otobüsü kaçırmaya çalışan altı gösterici tutuklandı.
Bunun ardından 200 işçiden oluşan bir grubun tutuklanan işçilerin serbest bırakılması için karakola gitmesi üzerine çatışma çıktı.
Taşeron işçiler adına konuşan bir temsilci hükümetin polis saldırısını engellemesini istedi.
Taşeron işçilerin koordinatörü Danilo Jorquera “Biz sadece barışçıl bir gösteri yapmak istedik” dedi.
Grev tam da Şili başkanlık seçimlerinin iki hafta öncesine denk geldi.
Grevin bakır üretimi üzerindeki etkisinin ne olacağıysa henüz belirsiz.
[BBC’den Latinbilgi.Net tarafından derlenmiştir]