Son iki yıl içinde sendikaya üye olduğu için tam 15 bin 531 kişi işten atıldı. Türk-İş’in hazırladığı rapora göre işten çıkarmaların en çok yaşandığı yer ise belediyeler. Türk-İş’in hazırladığı Sendikal Örgütlenmenin Bedeli isimli rapora göre 2003-2005 yılları arasında toplam 15 bin 531 kişi sendikal örgütlenme nedeniyle işten atıldı. İşten çıkarmalarda başı 7 bin 551 işçi […]
Son iki yıl içinde sendikaya üye olduğu için tam 15 bin 531 kişi işten atıldı. Türk-İş’in hazırladığı rapora göre işten çıkarmaların en çok yaşandığı yer ise belediyeler.
Türk-İş’in hazırladığı Sendikal Örgütlenmenin Bedeli isimli rapora göre 2003-2005 yılları arasında toplam 15 bin 531 kişi sendikal örgütlenme nedeniyle işten atıldı. İşten çıkarmalarda başı 7 bin 551 işçi ile belediyeler çekiyor. Bu dönemde sadece İzmir’de bin 650 Ankara EGO’dan ise 650 kişi çıkarıldı.
İşten atmalarda bin 755 kişiyle THY ikinci sırada; bin 360’la deri işkolundaki şirketler üçüncü sırada yer alıyor. İşçi çıkaran firmalar arasında dünyaca ünlü markalar da bulunuyor. Rapora göre aynı dönemde işten atmanın yanında 3 bin 977 işçi ise istifaya zorlandı.
Raporda bazı tespit ve öneriler ise şöyle sıralanıyor:
Mevzuat halen eksiklikler ve işveren lehine yorumlanabilecek boşluklarla dolu.
Avrupa Sosyal Şartı’nda sendikal haklara ilişkin çekinceler halen kaldırılmadı.
Sendika üyeliği ve çoğunluk tespiti gibi süreçler idari engeller yüzünden aksıyor.
Örgütlülüğün zayıflaması kayıt dışı istihdamı arttırıyor.
Mevcut yasa haksız sebeple işten çıkarılan işçiye tazminat ödeme ya da işe alınma kararını işverene bırakıyor. Bu da suiistimallere sebep oluyor. Seçme hakkı işçiye verilmeli.
Kaynak: Ntvmsnbc.com