Antakya-İskenderun-Samandağ üçgeninde NATO adına kurulan radar üssünün, 1700 rakımlı Kiseciktepe mevkiinde geçen yılın ilk yarısında faaliyete girdiği bildirildi. Suriye ve İran başta olmak üzere Ortadoğu’yu gözetleyip dinleyecek uydu sistemli radarın komutlarının Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nden verildiği belirtildi. Jiletli tel örgülerle çevrili altı dönümlük alan üzerine kurulan radar üssünde biri cephaneliğe benzer üç bina ile nöbetçi […]
Antakya-İskenderun-Samandağ üçgeninde NATO adına kurulan radar üssünün, 1700 rakımlı Kiseciktepe mevkiinde geçen yılın ilk yarısında faaliyete girdiği bildirildi. Suriye ve İran başta olmak üzere Ortadoğu’yu gözetleyip dinleyecek uydu sistemli radarın komutlarının Adana’daki İncirlik Hava Üssü’nden verildiği belirtildi.
Jiletli tel örgülerle çevrili altı dönümlük alan üzerine kurulan radar üssünde biri cephaneliğe benzer üç bina ile nöbetçi kulübesi, yeraltı tesisleri ve bunlarla bağlantılı havalandırma boruları bulunuyor. Tel örgü dışında tesise ait, hangara benzer bir yapı, bir gözetleme kulesi ile yeraltı bağlantıları bulunan ve üzeri kapalı tesis girişleri yer alıyor.
Hiç kimsenin bulunmadığı radar üssünde kullanılan teknoloji, bina içi ve yeraltı tesislerinde gizlenirken tel örgü içerisindeki binaların penceleri kalkanlarla korunuyor. 10 metre genişliğinde yolu bulunan tesis, 30 KW yüksek gerilim hattına sahip. 30 bin voltluk elektrik enerjisi, tesise iki kilometre kala yeraltından ulaşıyor.
Tesisin yapımına 1998’de başlandığını ve Ortadoğu’da olası operasyonlar gündeme geldiğinde de alelacele bitirildiğini ifade eden CHP Hatay Milletvekili Fuat Çay , ”Bize ulaşan bilgilere göre tesis geçen yıl bitirildi ve kullanılmaya başlandı” dedi. Uydular Ortadoğu veya seçilmiş bölgeleri sürekli gözetleyeceği için 1700 rakımlı Amanos Dağı’nda kalıcı bir gözetleme-dinleme tesisine ihtiyaç duyulduğunu belirten Çay, şu bilgileri verdi: ”Bu tesis aracılığıyla yapılan dinleme ve gözetlemeler, istenilen merkezlere (Washington, 6. Filo veya İncirlik Hava Üssü vs.) ulaştırmada kullanılıyor. Rakımın yüksek olması, sürekli dinleme ve gözetleme imkânını getiriyor. İnsansız çalışmaya veya az insanla çalışmaya göre programlanan teknolji kullanılmış. Tesis Türkiye’ye ait değil. Silahlı kuvvetlerimize ait olsaydı Meclis’e verdiğimiz soru önergesine cevap gelirdi. Ama birçok yetkilinin bile tesisten haberi yok. NATO adına da yapılmış olsaydı, yangından mal kaçırır gibi ve gizlilik içerisinde değil, daha aleni yapılırdı.”
Merkeze alınmadan önce Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayan eski Hatay Valisi Abdulkadir Sarı , radarın NATO tarafından yapıldığını belirterek ”Türkiye NATO’nun üyesidir. Ülkemizde NATO kapsamında tesisler bulunmakta. Bunların biri de Hatay’da bulunmakta. Tesisi NATO kullanacak” diye konuştu.
Antakya’nın Kisecik köyü sakinlerinden Enver Aksoy , radar inşaatının yapımında ilk iki yıl çalıştığını belirterek ”İnşaatı denetlemeye Adana İncirlik, Ankara ve İstanbul’dan NATO subayları geliyordu. İncirlik Üssü’nden de jeneratörler ile yakıt tanklarının getirildiğini biliyoruz” dedi.
Havaalanı hazırlığı
Bölgeye yıllardır piknik için gittiklerini belirten İskenderun’un Arpaderesi köylülerinden Fevzi Uzun ise ”Radarın inşasına başlandığı günden itibaren Amerikalıların kullanacağı söylendi” dedi. Tesisin sadece tel örgünün içerisini kapsamadığını vurgulayan Uzun, şöyle konuştu: ”Tel örgünün 500 metre ilerisindeki su kuyusu ile en az 120 dönümlük saha da ABD tesisine ait. Bölgedeki 120 dönümlük Akçam ormanının güvenlik ve mini bir havaalanı inşası için kesildiğini biliyoruz”
Kaynak:Cumhuriyet(Akın Bodur)