Özel sektör statüsüne geçen Türk Telekom’da, iki tip sözleşme seçeneği sunulan çalışanlar bir an önce tercih yapmaya zorlanıyor. Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Dr. Paul Doany, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, nakle tabi sözleşmeli ve kapsam dışı çalışanlara statü, ekonomik ve sosyal haklarla ilgili iki tip sözleşme önerdiklerini söyledi. Birinci tip sözleşmeye göre, nakle […]
Özel sektör statüsüne geçen Türk Telekom’da, iki tip sözleşme seçeneği sunulan çalışanlar bir an önce tercih yapmaya zorlanıyor.
Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Dr. Paul Doany, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, nakle tabi sözleşmeli ve kapsam dışı çalışanlara statü, ekonomik ve sosyal haklarla ilgili iki tip sözleşme önerdiklerini söyledi.
Birinci tip sözleşmeye göre, nakle tabi, sözleşmeli ve kapsam dışı çalışanların nakil haklarını kullanıp kullanmama konusunda karar verebilmeleri için belirlenen son tarih 12 Nisan 2006. Nakil hakkından vazgeçenlerin kazanılmış hakları kaybolmayacak ve yüzde 35’e varan maaş artışından yararlanabilecek. En geç 28 Şubat 2006 sonuna kadar sunulan sözleşmeyi imzalayanlara, bir maaş tutarında özel bir ikramiye de ödenecek. Ayrıca 6 yıla varan iş güvencesinden yararlanacaklar.
Sözleşmeye göre işin gerektirdiği ölçüde, özlük haklarında herhangi bir kayıp olmadan pozisyon değişikliği olabilecek.
Ücretlerde yapılacak artış oranı ise, şirketin genel performansı ve enflasyon oranı dikkate alınarak, her yıl ocak ayının başında kararlaştırılacak.
Yasadan sonra…
Birinci tip iş sözleşmesi, 406 sayılı Kanun’un ek-29’uncu maddesinin değiştirilmesini içeren Kanun Tasarısı’nın yasalaşmasından önce imzalaması durumunda geçerli olacak.
Söz konusu kanunun yasalaşmasından sonra çalışanlar farklı bir tip sözleşme imzalayacaklar. Bu sözleşme tipi, birinci tip sözleşmeye uygulanan iş güvencesi, özel ikramiye ve maaş artışı gibi hükümleri içermeyecek. Sözleşmede yer alacak hükümler, durum bazında göz önüne alınarak belirlenecek.
406 Sayılı Kanun Neyi Düzenliyor?
406 sayılı Kanun’un ek-29’uncu maddesi, Türk Telekom hisselerinin satışı sonucu kamu payının yüzde 50’nin altına düşmesi durumunda, Türk Telekom’da ek 22. maddenin (a) bendinin bu kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri uyarınca belirlenen asli ve sürekli görevlerde çalışmakta olanlar ile 22.1.1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye tabi olarak kadrolu veya sözleşmeli personel statüsünde çalışanlar ve kapsam dışı personelden, Türk Telekom’da çalışmaya devam etmek istemeyenler ile Türk Telekom’da çalışmaya devam etmek istemekle birlikte bu istekleri Yönetim Kurulu’nca uygun görülmeyenlere ilişkin personelin durumunu düzenliyor.
Tuzaklarla Dolu
Türk Haber-Sen, Oger Telecom’un önerisinin “tuzaklarla dolu” olduğunu bildirdi. Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu personelin, kurumda, iş güvencesiyle birlikte 5 yıl kalmasını içeren kanun tasarısının TBMM gündeminde bulunduğu hatırlatılarak, “Şirket tuzaklarla dolu iki tür sözleşme hazırlayarak, personelin iş güvencesini elinden almak suretiyle düşük maaşla çalıştırmayı amaçlıyor” denildi. Kurum yetkilileri ile görüşmelerinin sürdürüldüğü bildirilen açıklamada, önerilerin yeniden gözden geçirilmesi ve TBMM’de kanunlaşması beklenen talepler doğrultusunda yeniden hazırlanması istendi.
Çalışanların Geleceğiyle Oynanıyor
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Oger’in personeli tercih yapmaya zorlayarak, gelecekleriyle oynadığını ifade etti. Mevcut yasa ile çalışanlara başka kamu kurumlarına nakil için 150 günlük süre tanındığı, 12 Nisan’da sona erecek bu süre dolmadan, personelin 5 hafta içerisinde karar vermeye zorlandığı kaydedilen açıklamada, Oger Telekom’un nakil hakkından vazgeçmeyenlerin ücret artışından yararlandırılmayacağını bildirdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Çalışanlar havuç-sopa mantığıyla şirket çıkarları doğrultusunda tercih yapmaya zorlanmaktadır” denildi. Halen Meclis’te çıkarılmayı bekleyen yasa ile çalışanlara 5 yıl boyunca geri dönüş olanağı sağlanmasının, sınırlı da olsa işgüvenceleri açısından olumlu olduğu kaydedilen açıklamada, ancak bu süre içerisinde şirketin çalışmak istemediği personeli “istihdam fazlası” olarak havuza gönderme olanağı bulunduğu belirtildi.
Kaynak: Evrensel