Van YYÜ Araştırma Hastanesi’nde kuş gribi şüphesiyle tedavi gören hastalardan üçü öldü. Böylece Türkiye’de kuş gribinden ölenlerin sayısı üçe yükseldi. Yedi gündür hastanede bulunan 11 yaşındaki Koçyiğit, solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakımda yaşamını yitirdi. Hülya Koçyiğit’in kardeşlerinden Muhammet Ali geçtiğimiz pazar günü, Fatma da dün sabah saatlerinde hayatını kaybetmişti. Hasan Koçyiğit’in durumu da ağır. […]
Van YYÜ Araştırma Hastanesi’nde kuş gribi şüphesiyle tedavi gören hastalardan üçü öldü. Böylece Türkiye’de kuş gribinden ölenlerin sayısı üçe yükseldi. Yedi gündür hastanede bulunan 11 yaşındaki Koçyiğit, solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakımda yaşamını yitirdi. Hülya Koçyiğit’in kardeşlerinden Muhammet Ali geçtiğimiz pazar günü, Fatma da dün sabah saatlerinde hayatını kaybetmişti. Hasan Koçyiğit’in durumu da ağır.
Türkiye’de kuş gribine yakalandığı kesinleşenlerin sayısı 12’ye yükseldi. Hastalık şüphesiyle, yaklaşık 100 kişidense numune alındı.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, Kastamonu, Çorum, Samsun ve Van’da 5 kişide daha kuş gribi virüsünün tespit edildiğini bildirdi. Buzgan, elde edilen sonuçlara göre vakaların 2’sinin Kastamonu, 1’inin Çorum, 1’inin Samsun, 1’inin de Van’da tespit edildiğini kaydetti.
Ankara Beypazarı’nda da dün 5 ve 2 yaşlarındaki Muharrem ve İskender Çanal kardeşlerde virüs tespit edilmişti. Sincan’da da 65 yaşındaki Mustafa Çankar’ın testi pozitif çıktı. Ankara Numune Hastanesi enfeksiyon hastalıkları klinik şefi doçent doktor Hürrem Bodur, Mustafa Çankar’ın virüs tespit edilen ancak hastalık ortaya çıkmayan ilk vaka olduğunu söyledi. Bodur, 65 yaşındaki Çankar’ın bir hafta daha gözlem altında tutulacağını açıkladı.
16 İlde Tespit Edildi
Kanatlı hayvanlarda kuş gribi tespit edilen illerin sayısı 16’ya yükseldi. Son olarak Muş, Kastamonu, Çorum, Samsun ve Van’da da kuş gribi virüsü tespit edildi.
Yılbaşından bu yana kuş gribi virüsü tespit edilen iller şunlar: Muş, Zonguldak, Yozgat, Bursa, Ankara, Şanlıurfa, Erzurum, Erzincan, Bitlis, Iğdır, Ağrı, Kastamonu, Çorum, Samsun, Van ve İstanbul.
İstanbul’da Karantina
İstanbul’un üç ilçesinde kuş gribi vakasına rastlanması üzerine bir dizi önlem alındı. Kentteki kanatlı hayvanlar itlaf edilecek. Su havazaları sürekli gözetim altında tutulacak.
Alınan önlemleri açıklayan İstanbul Valisi Muammer Güler, Küçükçekmece ve Gaziosmanpaşa kontrol bölgesi ilan edildiğini, bu ilçelerdeki kanatlı hayvanların itlaf çalışmalarına başlandığını söyledi.
İl genelinde kümeslerde kanatlı hayvan yetiştirilmesi, pazarlarda açık tavuk ve yumurta satılması yasaklandı. Vali Güler, bu yasağın entegre tesisler için geçerli olmadığını açıkladı.
Vali Güler, İstanbul’un su havzalarının sürekli gözlem altında tutulacağını da söyledi.
İstanbul’da 7 Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gereken önlemler alınırken, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Samatya Hastanesi intaniye servisleri boşaltıldı. Bu 2 hastanenin intaniye servisleri sadece muhtemel kuş gribi vakalarının tanı ve tedavisi için ayrıldı.
Ayrıca Haseki, Haydarpaşa, Şişli Etfal, Lütfi Kırdar, Göztepe, İstanbul Eğitim ve Araştırma ile Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi kuş gribi şüpheli hastaların başvurularını kabul edecek. İstanbul’da kesinleşmiş kuş gribi vakalarının ortaya çıkması halinde, hastalar Eminönü bölgesindeki Deri ve Zührevi Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi edilecek.
TELEFON NUMARALARI
İstanbul Tarım İl Müdürlüğü de vatandaşların kuş gribi şüphesine ilişkin ihbarlarını yapabilecekleri telefon numaralarını açıkladı.
Buna göre ihbarlar aşağıdaki telefon numaralarına yapılabilecek;
* Tarım İl Müdürlüğü’nün 216-302 41 00 (5 Hat),
* Sarıyer İlçe Müdürlüğü’nün 212-271 66 96 ve 271 66 76,
* Kartal İlçe Müdürlüğü’nün 216-353 66 94 ve 306 71 50,
* Beykoz İlçe Müdürlüğü’nün 216-331 14 46 ve 331 04 17,
* Eyüp İlçe Müdürlüğü’nün 212-614 75 30 ve 545 62 67-68,
* Büyükçekmece İlçe Müdürlüğü’nün 212-880 81 50-51,
* Şile İlçe Müdürlüğü’nün 216-711 56 24 ve 711 21 22,
* Silivri İlçe Müdürlüğü’nün 212-727 25 94-95,
* Çatalca İlçe Müdürlüğü’nün 212-789 10 39 ve 789 10 09.
Salgın, önlemlerin yetersizliğinden
Dünya Sağlık Örgütü, kuş gribi vakalarının artışını önlemlerin yetersizliğine bağladı. Örgüt, Türkiye’de toplam 50 kişiye virüsün bulaşmış olabileceğini açıkladı.
Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Alman Klaus Stöhr, bir radyoya verdiği demeçte, “Virüsün insandan insana bulaşabileceğini gösteren yeni bir işaret yok. Türkiye’de de salgın, kanatlı hayvanlar arasında yayıldı” dedi.
AKP Kuş Gribi Aşısı Üretecek Enstitüyü Kapattı
Hükümet tarafından 2004 yılında ”elektrik faturasının yüksek geldiği” gerekçesiyle dağıtılan Manisa Enstitüsü’nün, aşı üretimine son vermemiş olsaydı, ekim ortasında Manyas’ta kuş gribine yakalanan kanatlıdan üreteceği virüsle Van’daki son kuş gribi vakasının önüne geçmesinin mümkün olduğu ortaya çıktı. ”Manisa Tavuk Hastalıkları ve Aşı Üretim Enstitüsü” , Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın isteğiyle ”kuş gribi aşısını geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüğü bir dönemde” dağıtıldı. ”Sadece hayvanlar değil insanlar için de aşı üretebilecek özellikte” olan enstitü, dünyada 8-10 benzer aşı üretim merkezinden birisiydi.
Cumhuriyet ‘e bilgi veren Manisa Aşı Üretim Enstitüsü’nün eski bir çalışanı, ”Ekim ortasında Manyas’ta çıkan ilk kuş gribi vakasında, oradaki çiftlikte bulunan kanatlıdan etken maddesi alınabilseydi, buradan yola çıkarak virüs tespiti yapılabilirdi. O geliştirilebilir, ona karşı aşı üretilmeye gidilebilirdi. Üretilecek bu aşı göç yolları üzerindeki yerlerde kullanılabilirdi. Manyas’ta çıkan kuş gribi ile Doğu’da çıkan aynı tür olduğu için, o zaman insanlara bulaşmadan, hayvanlarla bu iş halledilecekti. Hayvanlarda bulaşma gibi bir problemi olmayacaktı. Kimse de hayatını kaybetmezdi.”
Hastanelere kuş gribi sansürü
Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlükleri ile devlet hastanelerine, kuş gribi konusunda sansür çağrısı yaptı. Bakanlık, “İhbarların tamamı il ve ilçe tarım müdürlüklerine yönlendirileceklerdir” dedi.
Bakanlık, teşkilatından, “Tarım Bakanlığı tarafından, bir bölgede kuş gribinin varlığına ilişkin bir açıklama yapılmadan ve hayvan sağlığı karantinası uygulamasına geçilmeden hiçbir vak’anın olası kuş gribi olarak değerlendirilmemesini” istedi.
Bakanlığın genelgesinde, “Sağlık kuruluşları, kanatlı hayvan ölümleri ile ilgili yapılan ihbarların tamamı il ve ilçe tarım müdürlüklerine yönlendirileceklerdir” talimatı verildi.
Demokratik Kitle Örgütlerinden konuya dairtepkiler yükselmeye başladı:
Halkevleri: Özür Yetmez ! Halkın Sağlığını Hiçe Sayan Hükümet İstifa Etmelidir!
Ankara Halkevleri de bugün 15.00’da Sakarya Meydanında yaptığı basın açıklamasıyla hem GSS’yi protesto etti hem de kuş gribine ilişkin aşağıdaki basın açıklamasını yaptı.
Basına ve Kamuoyuna
Üç çocuğumuzun canını alan kuş gribi ülke çapında yayılırken, IMF ve Dünya Bankası programlarıyla sağlık sistemini çökerten AKP hükümeti suçüstü yakalanmıştır.
Çünkü ölümlerin nedeni sadece “Kuş Gribi” değil, halkın sağlığı da tüm kamusal hizmetlere kar-zarar hesabıyla bakan zihniyettir. Halkımızın başındaki asıl felaket kuş gribi değil AKP’nin övünerek savunduğu “Tüccar siyaseti”dir.
“Kuş gribi salgını” olduğundan bahsedenlere “İşgüzar” diye saldıran Cemil Çiçek bugün suçu üslenerek özür dilemektedir ama suç müştereken i