Türkiye’de ekim ayında Balıkesir Manyas’ta ortaya çıkan, aralık ayı sonunda ise Doğubeyazıt’ta yeniden patlak veren ve 3 çocuğun yaşamını yitirmesine, 200 binden fazla kümes hayvanının itlaf edilmesine yol açan kuş gribinin, ekimde Ağrı’nın Patnos ilçesinde, kasımda ise Urfa’nın Hilvan ilçesi Üçüzler köyünde de görüldüğü ancak önlem alınmadığı ortaya çıktı. AKP Hükümeti’nin vurduymaz tutumu, 5 Ocak […]
Türkiye’de ekim ayında Balıkesir Manyas’ta ortaya çıkan, aralık ayı sonunda ise Doğubeyazıt’ta yeniden patlak veren ve 3 çocuğun yaşamını yitirmesine, 200 binden fazla kümes hayvanının itlaf edilmesine yol açan kuş gribinin, ekimde Ağrı’nın Patnos ilçesinde, kasımda ise Urfa’nın Hilvan ilçesi Üçüzler köyünde de görüldüğü ancak önlem alınmadığı ortaya çıktı.
AKP Hükümeti’nin vurduymaz tutumu, 5 Ocak tarihinde Dünya Hayvan Hastalıkları Örgütü’ne gönderilen bir raporla belgelendi. Tarım Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü Hüseyin Sungur’un imzasını taşıyan rapora göre, 27 Kasım 2005 tarihinde Urfa’nın Hilvan ilçesi Üçüzler köyünde 300 şüpheli tavuk tespit edildi. Raporda, acil bildirim yapılmasının nedeni, “hastalığın ortaya çıkmasını bildiren bir raporun ardından bir ülke ya da bölgede tespit edilen bir hastalık ya da enfeksiyonun yeniden ortaya çıkması” olarak ifade edildi. Raporda, 300 tavuğun 200’ünün öldüğü, 100’ünün de imha edildiği belirtildi.
5 hafta beklendi
Rapora göre, İzmir’deki Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü’nde 13 Aralık’ta yapılan ilk hızlı testte, numunelerde kuş gribi virüsüne rastlandı. 4 Ocak’ta ise kuş gribi virüsünün bir alt türü olan A1-H5 kesin olarak tespit edildi. Tarım Bakanlığı, Hilvan’da kuş gribine rastlandığını 4 Ocak’ta açıkladı. Kasım ayında kuş gribi şüphesinin tespit edildiği, 13 Aralık’ta ilk kuş gribi tanısının konulduğu Urfa’da önlemler ancak 4 Ocak’tan sonra alınarak, karantina ve şüpheli hayvan itlafı başlatıldı.
Geçtiğimiz cuma günü de Üçüzler köyünden 3 kardeş kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı ancak ilk bulgular olumsuz çıktı.
Patnos’ta gizlendi
Ağrı’nın Patnos ilçesinde 4 Ekim’de 6 bin 500 tavuk toplu halde ölmüş, Bornova Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’ne gönderilen tavuk numunelerinde yapılan incelemelerde, Yalancı Tavuk Vebası’na (Newcastle Hastalığı) rastlandığı açıklanmıştı. Edindiğimiz bilgiye göre yapılan ikinci incelemede kuş gribi tespit edildi ancak bu durum kamuoyundan gizlendi.
Öte yandan ekim ayından bu yana Ağrı’da çok sayıda zatürre vakası yaşandığı ancak sağlık personeli kuş gribi konusunda bilgilendirilmediği için bu vakalarda kuş gribi olup olmadığının net olarak bilinmediği öğrenildi.
15 kişi kuş gribi
Sivas’ta kuş gribi şüphesiyle Kangal ilçesinden Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan 4 kişiden 1’inin test sonuçlarının pozitif çıktığı öğrenildi.
Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinden kuş gribi şüphesiyle gelen 3 kişi de CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gözlem altında tutuluyor.
Aydın’da ise 4 kişi, kuş gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Aydın’da acil toplantıya çağırılan kriz masasını yöneten Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, merkeze bağlı Çeştepe beldesi ile Kuşadası’nda kanatlı hayvanlardan alınan numelerde kuş gribine rastlandığını açıkladı. Isparta’nın Şarkikaraağaç İlçesi’ne bağlı Karayaka Köyü’nde de bir süre önce ölü bulunan 24 tavukta, kuş gribi virüsü tespit edildi.
Bursa’da ”kuş gribi” şüphesiyle hastaneye kaldırılan iki çocuğun yoğun bakımdaki tedavilerinin sürdüğü bildirildi.
Sivas’taki son vakayla birlikte kuş gribine yakalandığı kesinleşenlerin sayısı 15’e yükselmiş oldu.
Haber: Onur Bakır / Evrensel