Yoksulluk, gericilik, töre ve ulusal baskı altında ezilen Kürt kadınları arasında intihar oranları korkutucu boyutlara ulaştı. Kürt kadınlarının intihar ettiği ya da töre cinayetine kurban gittiği haberleri gazetelerden eksik olmuyor. 3 Ocak – Aile içi şiddete maruz kaldığı belirtilen 16 yaşındaki N.B. adındaki kız ço cuğu kendini iple asarak intihar etti. 8 Ocak – Elazığ’da […]
Yoksulluk, gericilik, töre ve ulusal baskı altında ezilen Kürt kadınları arasında intihar oranları korkutucu boyutlara ulaştı. Kürt kadınlarının intihar ettiği ya da töre cinayetine kurban gittiği haberleri gazetelerden eksik olmuyor.
3 Ocak – Aile içi şiddete maruz kaldığı belirtilen 16 yaşındaki N.B. adındaki kız ço cuğu kendini iple asarak intihar etti.
8 Ocak – Elazığ’da Gülistan Gülaçmaz (18) isimli genç kız, kendini iple asarak intihar etti.
8 Ocak – (İran) Doğu Kürdistan’ın Piranşehir kentine bağlı Kuliç köyünde genç bir kız aile baskısına dayanamayarak kendini boğarak intihar etti.
15 Ocak – Batman’da N.Ş. (14) isimli genç kız da tavana astığı iple intihar etmişti.
16 Ocak – Elazığ’da, eşiyle tartıştığı öne sürülen genç kadın, kayınpederinin 6. kattaki evinin balkonundan atlayarak intihar etti.
17 Ocak – Bostaniçi Beldesi’nde yaşayan Zübeyde Yıldız (25), bilinmeyen bir sebeple, kendisini evlerinin kömürlüğünün tavanına asarak intihar etti.
18 Ocak – Van Gevaş’ta L.F. isimli kadın, belirlenemeyen bir nedenle 3. kattaki evinin balkonundan aşağı atladı.
25 Ocak – Batman 14 yaşındaki B.S. kafasına dayadığı kuru sıkı tabancayla intihar etti.
27 Ocak – Diyarbakır’da bunalıma giren bir kadın, evinin balkonundan atlayarak intihar etti.
27 Ocak – Batman’da bunalıma giren 21 yaşındaki Hacire Açan isimli kız babasına ait ruhsatlı tabanca ile intihar etti.
29 Ocak – Doğu Kürdistan’ın Serdeşt kentinde 16 yaşındaki Cemile Ehmedi isimli bir kız ailesinin kendisini zorla evlendirmesine karşı çıkarak kendisini astı.
Yukarıdaki liste son bir ay içerisinde basına yansıyan bazı intihar haberleri. İntihar teşebbüsleri de eklendiğinde ortaya iç karartıcı bir tablo çıkıyor.
Batman’da Tablo Ürkütücü: Kadınların %54’ü İntiharı Düşünüyor
Artan intihar vakaları nedeniyle Batman Belediyesi SELİS Kadın Danışmanlık merkezi tarafından bir araştırma yapıldı. SELİS Kadın Danışmanlık Merkezi’nin araştırma sonuçlarına göre Batman’da yaşayan kadınların yüzde 54’ü intiharı düşünüyor ve yüzde 15’i ise intihara teşebbüs etmiş.
Batman Belediyesi SELİS Kadın Danışmanlık Merkezi, kadınların sosyo – ekonomik ve kültürel durumlarını da tespit etmek amacıyla yaptığı ankette belirli mahallelerde 15 yaşın üstünde 300 kadınla yüzyüze görüşüldü.
Araştırma sonuçlarına göre;
* Batman’da her 100 kadından 6’sı 14 yaş ve altında evlilikle tanışmış
* Kadınların yüzde 62’si görücü, yüzde 15 ise berdel usulüyle evlendirilmiş
* Kadınların yüzde 50.91’i doğum kontrol yöntemlerinden habersiz
* Her 5 kadından 1’i en az 7 çocuk sahibi.
Faili meçhul cinayetler ve kadın intiharlarıyla öne çıkan Batman, Türkiye illeri içinde en fazla göç alan illerden biri. Uzmanlar, köyden kente göç kadar, çevre illerden de göç alan Batman’da etnik ve dini nedenlerle kimlik bunalımı yaşayan gençlerin yalnızlık içine itildiğine ve bunun özellikle gençleri intihara sürüklediğine dikkat çekiyor. Özellikle kentte sosyal yaşama katılamayan kadınlar, intiharı düşünüyor.
Sadece Batman’la Sınırlı Değil
Araştırmalar kadın intiharlarının Diyarbakır, Van, Elazığ, Şırnak gibi illerde yoğun olarak yaşandığını ortaya koyuyor. (İran) Doğu Kürdistan’ın Urmiye kentinden gelen rakamlarda dikkat çekici.
Urmiye’de son bir ayda 150 kadın intihar girişimde bulundu. Bunlardan bir çoğu yaşamını yitirdi. İntihar girişiminde bulunanların yüzde 50’den fazlası evli kadınlardan oluşuyor.
Doğu Kürdistan İnsan Hakları Derneği (RMMK) yayınladığı raporda, kadın intiharlarına yer verdi. Doğu Kürdistan’ın dört eyaleti Urmiye, Kırmaşan, İlam ve Kurdistan’da intihar girişimlerinin arttığına dikkat çekti. Sadece Urmiye eyaletinde 150 kadının intihar girişiminde bulunduğunu kaydeden RMMK, intihar girişiminde bulunan çok sayıda kadının yaşamını yitirdiğini belirtti.
Ayrıca intihar edenlerin, ailevi, toplumsal ve ekonomik durumları üzerine bilgilere yer verdi. Buna göre itihar eden kadınlardan çoğunun eğitimi düzeyinin düşük olduğu ya da hiç eğitim görmediği, yüzde 50’sinden fazlasının evli kadınlar olduğu kaydedildi.
Yine intihar edenlerin ailelerinin yoksulluk içerisinde olduğu ve tek işlerinin ev işleri olduğunu belirten RMMK, bu kadınların 14 ile 30 yaşları arasına olduğuna dikkat çekti.
Avrupa’da da Tablo Kadınlar İçin Değişmiyor
İngiltere’de Türkçe Konuşan Kadınlar Derneği’nin (İMECE) araştırmasına göre, Londra’da yaşayan Türk ve Kürt topluluklarının en önemli sorunlarının başında aile şiddet geliyor. Araştırmaya göre şiddet gören kadınların çoğu intiharı bir çözüm olarak görüyor.
İngiltere’nin başkenti Londra’da bir süre önce oluşturulan “Türkçe Konuşan, Kürt ve Kıbrıslı Türk Toplumsal Katılım Projesi” çerçevesinde İMECE’nin yaptığı araştırmada şiddet gören kadınlar, toplumsal baskı nedeniyle polisi aramaktan çekiniyor.
Kadınların şiddete maruz kalmaları sonucu intihar etmeyi düşündükleri ya da intihar etme girişiminde bulunduklarını söylemeleri, Londra’da yaşayan topluluk içerisinde kadına yönelik şiddetin hangi boyutlarda olduğunu gösteriyor.
Sendika.Org
Kaynak: Fırat Haber Ajansı / AA