Tüketiciler Birliği, Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) desteğiyle, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda bekleyen Kredi Kartları Yasa Tasarısı’na “faizlerin düşürülmesi ve borçların taksitlendirilmesi” hükümlerinin eklenmesi için imza kampanyası başlattı. Kampanyanın tanıtımı amacıyla dün, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen basın toplantısında konuşan Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, Meclis’te bekleyen tasarının hacizlere ve yüksek faiz oranlarına […]
Tüketiciler Birliği, Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) desteğiyle, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu’nda bekleyen Kredi Kartları Yasa Tasarısı’na “faizlerin düşürülmesi ve borçların taksitlendirilmesi” hükümlerinin eklenmesi için imza kampanyası başlattı.
Kampanyanın tanıtımı amacıyla dün, Ankara Ticaret Odası’nda (ATO) düzenlenen basın toplantısında konuşan Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, Meclis’te bekleyen tasarının hacizlere ve yüksek faiz oranlarına çözüm getirmediğini söyledi. Tasarının 9 milyon kredi kartı kullanıcısının derdine çare olmayacağını vurgulayan Bol, kredi kartlarına uygulanacak faiz oranını sınırlayan ve halen mevcut kredi kart borçlarına enflasyon oranında faiz uygulanarak, 12 taksitte ödenmek suretiyle tasfiye edilmesine ilişkin düzenlemenin yasaya eklenmesini istediklerini kaydetti.
Üstün Bol, bu konuda ülke çapında bir kampanya başlattıklarını belirterek, kampanyanın sloganının “Katile-hırsıza af/kredi kartına laf” olduğunu söyledi. İnternet ortamı ve kent merkezlerinde kurulacak standlarda toplanacak 1 milyon imzanın TBMM’ye sunulacağını bildiren Bol, “http://www.tuketiciler.org/kkimza1.asp” adresinde bulunan imza föyüne katılabilecek tüketicilerin talebinin, TBMM Başkanı Bülent Arınç ve TBMM Sanayi Komisyonu üyesi milletvekillerine ulaştırılacağını söyledi.
33 kişi intihar etti
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ise Türkiye’de kuş gribi kadar önemli bir gribin daha bulunduğunu kaydederek, ”O da kredi kartı gribi. Kuş gribinin faturası 5 kişi, kredi kartı gribinin faturası son iki ayda 33 kişi” dedi. Takipteki kredi kartı sayısının 709 bin 72, icralık borç tutarının ise 1.4 katrilyon olduğunu bildiren Aygün, geçen sene bu rakamların 130 bin ve 400 trilyon olduğunu anımsattı. Seneye bu rakamın 4.5-5 katrilyon, mağdur sayısının da 1-1.5 milyon civarında olacağının tahmin edildiğini söyleyen Aygün, “Kuş gribine karşı tavuklar itlaf edildi ancak 28 milyon kredi kartını itlaf etmek mümkün değil. Komisyon’da bekleyen tasarıya tek madde eklenmesi yeterli. Kredi kartı gribinin aşısı Meclis’te” şeklinde konuştu.
‘Bankalar tefecilik yapıyor’
Ödenmemiş toplam borç miktarının 16 katrilyon 551 trilyona ulaştığına işaret eden Aygün, ödenmemiş borcu olanların da her an ‘kredi kartı gribi’ne yakalanabileceğine dikkat çekti. Türkiye’de kredi kartlarına yüzde 140-160 faiz uygulayan bankaların tefecilik yaptığını kaydeden Aygün, “Avrupa’da da böyle” diyenler yalan söylüyor. Avrupa’da en yüksek faiz oranı yüzde 10. Avrupa’da yüzde 10 faiz uygulayan HSBC Bankası Türkiye’de yüzde 140-160 faiz uyguluyor” diye konuştu.
Açıklamaların ardından, Aygün ve Bol’un çağrısı üzerine, kampanyanın ilk imzacıları basın mensupları oldu.
İmzası yok, kredi kartı var
Basın toplantısına katılan tekstil işçisi Ercan Orhan’ın durumu kredi kartı sorununun ulaştığı boyutu gözler önüne seriyor. Aygün’ün verdiği bilgiye göre asgari ücretle çalışan Orhan, duyma ve konuşma engelli. Tüm çabalarına rağmen kredi kartını iptal ettiremeyen Orhan’ın borcu 750 YTL’ye ulaşmış. Asgari ücretli bir kartzede olan Orhan, imza kampanyasına ancak çarpı koyarak katılabiliyor. Çünkü kredi kartı verilen Orhan’ın okuma yazması da yok!
Evrensel Gazetesi