İngiltere’de basına sızan bir Dışişleri Bakanlığı yazışması CIA uçaklarının terör zanlısı nakilleri için İngiltere havaalanlarını açıklanandan çok daha fazla kullanmış olabileceğini ortaya koydu. CIA’in gizli merkezleri bulunduğu iddiaları ilk olarak Washington Post gazetesinde yer aldı Amerikan istihbarat servislerinin bazı terör zanlılarını Doğu Avrupa’daki gizli hapishanelere götürüp sorguladığı iddiaları birçok ülkede tartışmalar yarattı. İngiltere Dışişleri Bakanı […]
İngiltere’de basına sızan bir Dışişleri Bakanlığı yazışması CIA uçaklarının terör zanlısı nakilleri için İngiltere havaalanlarını açıklanandan çok daha fazla kullanmış olabileceğini ortaya koydu.
CIA’in gizli merkezleri bulunduğu iddiaları ilk olarak Washington Post gazetesinde yer aldı
Amerikan istihbarat servislerinin bazı terör zanlılarını Doğu Avrupa’daki gizli hapishanelere götürüp sorguladığı iddiaları birçok ülkede tartışmalar yarattı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, CIA uçaklarının 1998’de iki kez İngiltere havalimanlarını kullandığını, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra ABD’den böyle bir talep gelmediğini söylemişti.
Ancak New Statesman dergisinin yayınladığı bilgi notu, bu açıklamanın doğruluğu konusunda şüphe uyandırdı.
Başbakan Tony Blair’e gönderildiği tahmin edilen notta, zanlı nakilleriyle ilgili soruların geçiştirilmesi ve bunların terörle mücadele amaçlı olduğunun vurgulanması tavsiyesinde bulunuluyor.
12 Aralık tarihli bilgi notunda şöyle deniyor:
“İngiltere topraklarının kullanılması için bu tür talepler gelmediğini söyleyemeyiz. Bulduğumuz belgeler, daha fazla sayıda vaka olabileceğini gösteriyor. Ama zanlı nakilleriyle ilgili olarak İngiltere topraklarının ve hava sahasının kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz.”
Bilgi notunda ayrıca, ABD’nin işkence şüphelerini gündeme getiren bu tür faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olabileceği endişesi dile getiriliyor.
Muhalefet partileri hükümetten bu konuda daha şeffaf davranmasını istediler.
Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık derginin haberiyle ilgili henüz açıklama yapmadı.
Ancak Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, “Bakan Jack Straw, İngiltere’nin insanların işkence görme riski olan bölgelere nakline izin vermeyeceğini defalarca vurgulamıştır” dedi.
BBC