30 ecza deposu, devlet ve üniversite hastanelerine verdikleri ilaçların parasını 8 aydır tahsil edemiyor. Bu nedenle yeni ilaç vermemeye başladılar. Yatarak tedavi gören hastalar zor durumda. Ya ilaçlarını kendileri dışardan alacaklar ya da tedavileri yarım kalacak. Devlet ve üniversite hastanelerine ihaleyle ilaç satan ecza depoları aylardır hastanelerden paralarını alamadıklar için iflas bayrağını çekmek üzere. 30 […]
30 ecza deposu, devlet ve üniversite hastanelerine verdikleri ilaçların parasını 8 aydır tahsil edemiyor. Bu nedenle yeni ilaç vermemeye başladılar. Yatarak tedavi gören hastalar zor durumda. Ya ilaçlarını kendileri dışardan alacaklar ya da tedavileri yarım kalacak.
Devlet ve üniversite hastanelerine ihaleyle ilaç satan ecza depoları aylardır hastanelerden paralarını alamadıklar için iflas bayrağını çekmek üzere.
30 ecza deposu, geçen yılın Nisan ayından bu yana, devlet ve üniversite hastanelerine sattıkları tam 260 milyon YTL’lik ilacın parasını tahsil edemiyor.Bu nedenle iflas etme noktasına geldiler.
Hastanelerin büyük bir kısmı sıkıntıda. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin büyük çoğunluğunun Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı engeller nedeniyle güç duruma düştüğü ifade ediliyor. Çalışanlar aylardır maaşlarını dahi alamıyor. Döner sermaye payları ödenemiyor. Bazı hastaneler borçlarını ödeyemedikleri için malzeme ve ekipman sıkıntısı çekmeye başladı.
Genel bütçeden yıllardır pay alamayan hastaneler, faturalarını da tahsil edemiyor. Hükümetin son olarak sosyal güvenlik kurumlarının hastanelere olan 3,5 milyar YTL’lik borçlarını sildiğini açıklamasıyla hastaneler hizmet vermekte büyük sıkıntıya düştü.
Serum ve ilaç krizi kapıda
SSK Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrinin ardından yeni uygulamayla hastanelerde ayakta tedavi gören hastalar ilaçlarını özel eczanelerden alıyor.
Ama yatarak tedavi gören hastaların ilaçları hastanelerden veriliyor. Ancak hastanelere sosyal güvenlik kurumlarından pay aktarılmayınca hastaneler de ilaç borçlarını ödeyemiyor.
Birçok firma en fazla bir ay daha dayanabileceğini belirtiyor. Şubattan itibaren ise hiçbir deponun hastanelerin açacakları yeni ilaç alım ihalelerine girmeyeceği öğrenildi. Bu da hastanelerde büyük bir serum ve ilaç krizi yaşanmasına neden olacak.
Borçlular listesinin en başında ise Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bulunuyor. Hastane yönetimi, çalışanların döner sermaye ücretleri ile maaşlarını ödeyemez hale geldi.
“Önlem alınmazsa kriz kaçınılmaz”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yönetimi, hastanelerin borç içinde yüzdüğünü belirterek “İktidar kendi yaptığının faturasını yine sağlık çalışanlarına ödettirmeye çalışıyor” dedi. Resmi internet sitesinde hastanelerin zor durumunu açıklayan SES Yönetimi önlem alınmazsa, yakında hastanelerin hizmet veremez duruma geleceğinin altını çiziyor.
Belgin TORAMAN – Ankara
SESONLINE