Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasındaki anlaşma ile, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4 C maddesi uyarınca geçici sözleşme kapsamında çalışan yaklaşık 41 bin öğretmenin sürekli sözleşme kapsamına alınacağı açıklandı. Ek ödeme almayan yaklaşık 1 milyon 377 bin memura ocak ayından itibaren aylık 40 YTL, temmuz ayından itibaren ise aylık 80 YTL denge tazminatı […]
Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasındaki anlaşma ile, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4 C maddesi uyarınca geçici sözleşme kapsamında çalışan yaklaşık 41 bin öğretmenin sürekli sözleşme kapsamına alınacağı açıklandı.
Ek ödeme almayan yaklaşık 1 milyon 377 bin memura ocak ayından itibaren aylık 40 YTL, temmuz ayından itibaren ise aylık 80 YTL denge tazminatı ödenmesine ilişkin olarak hazırlanan “İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı”na Başbakanlıkta öğretmen alımlarına ilişkin bir madde eklendi.
Buna göre, halen 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4 C maddesine göre geçici süreli sözleşme kapsamında bulunan öğretmenler, söz konusu yasanın 4 B maddesinin B bendine göre istihdam edilecek. Milli Eğitim Bakanlığı, 12 bini okul öncesi, 9 bini bilgisayar ve İngilizce, 20 bini de çeşitli branşlarda olmak üzere yaklaşık 41 bin kişiyi 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4 C maddesine göre geçici süreli sözleşme kapsamında istihdam etmişti.
Söz konusu düzenlemeyle bu öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’nın 4 B maddesinin B bendine göre, sürekli sözleşmeli kapsamında istihdam edilecek. Bakanlık ayrıca bundan sonra yapacağı sözleşmeli öğretmen alımlarında da sürekli sözleşme ilkesini esas alacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen alımlarında uygulanan geçici süreli sözleşmeli öğretmen alımlarının sürekli sözleşmeli hale getirilmesi için uzun süredir Maliye Bakanlığı’ndan talepte bulunuyordu. Eğitim işkolunda örgütlü sendikalar ise söz konusu düzenlemeye karşı çıkıyorlar.
Tasarıyla ayrıca Üniversitelerararası Kurul Genel Sekreterliği, Öğrenci Yerleştirme Başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu Genel Sekreterliği ve Yüksek Öğretim Kurumu Genel Sekreter Yardımcıları’na ek gösterge ve makam tazminatı öngörüldüğü de belirtiliyor.
Ek ödeme almayan memurlara denge tazminatı ödenmesine ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçici süreli sözleşmeli öğretmenleri sürekli sözleşme kapsamında istihdam etmesine olanak sağlayan söz konusu tasarının imzalarının Bakanlar Kurulu’nda tamamlanmak üzere olduğu ve yakında TBMM’ye gönderileceği de belirtiliyor.
AA