Seçimden zaferle çıkan Hamas’ı protesto eden silahlı El Fetih militanları ve Filistin polisi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki parlamento binalarını bastı. Görgü tanıkları, militanların havaya ateş açtıklarını söyledi. Militanlar Ramallah’taki parlamento binasının çatısına çıkarak, Hamas karşıtı sloganlar attı ve seçim bozgunundan sorumlu tuttukları El Fetih yöneticilerinin istifa etmelerini istedi. Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus kasabasında da […]
Seçimden zaferle çıkan Hamas’ı protesto eden silahlı El Fetih militanları ve Filistin polisi, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki parlamento binalarını bastı.
Görgü tanıkları, militanların havaya ateş açtıklarını söyledi.
Militanlar Ramallah’taki parlamento binasının çatısına çıkarak, Hamas karşıtı sloganlar attı ve seçim bozgunundan sorumlu tuttukları El Fetih yöneticilerinin istifa etmelerini istedi.
Batı Şeria’nın kuzeyindeki Nablus kasabasında da 3 bin kadar El Fetih militanı örgüt yönetimini protesto için gösteri yaptı. Havaya ateş açan militanlar, merkez komitesi üyelerinin 24 saate kadar istifalarını istedi.
Gazze Şeridi’nde ise, polis asayişin sağlanması sorumluluğunun Hamas’a devredilmesi yönündeki bir olasılığı protesto etmek için parlamento binalarını bastı.
Hamas’ın Filistin’deki seçimlerde zaferi elde etmesinden bu yana El Fetih ve Hamas arasındaki gerilim günden güne tırmanıyor.
ABD’den Hamas’a mali yardım resti
Filistin’de 132 sandalyeli parlamentoda 76 sandalye kazandığı seçim zaferinin ardından Hamas’a karşı, tepki ve yaptırım tehditleri ABD ve İsrail’den geldi.
ABD Başkanı George Bush, Hamas’ın şiddeti reddetmemesi ve İsrail’in yıkılması hedefinden vazgeçmemesi durumunda Filistin yönetimine sağladığı mali desteği keseceklerini açıkladı.
Bush, ”Hamas’ın şiddet ve silahlı eylemleri yürüten silahlı kanadıyla, İsrail’in yıkılması hedeflerinden vazgeçmesi gerekir” dedi.
Gözlemciler Filistin yönetiminin, halka hizmet götürebilmek için finansmana, bunu sağlamak içinde, uluslararası desteğe ihtiyacı olacak görüşünde birleşiyor. Filistin’e yapılan uluslararası yardıma Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin katkısı büyük. Amerikan Dışişleri Bakanlığı da, Hamas’ın seçim zaferinin ardından yardım paketini gözden geçireceğini duyurmuştu. Dışişleri Sözcüsü Sean McCormack, ”Terör örgütlerine mali yardımda bulunmayız” dedi.
ABD ve Avrupa Birliği, Hamas’ı terör örgütü olarak görüyor. Üst düzey Filistinli yetkililer de, uluslararası bağışın tehlike altında olduğunu kabul ediyor.
Filistin Ekonomi Bakanı Mazen Sinokrot, ”Bağışçı ülkeler, Filistin yönetimi ve yeni hükümetin ne yapacağını bekleyip görmek istiyorlar” dedi.
Ancak Filistin’e yılda 606 milyon dolar mali yardım sağlayan Avrupa Birliği’nden henüz bu yardımın kesilmesi yönünde bir tehdit duyulmadı.
Ancak Reuters haber ajansına konuşan bir Filistinli diplomat, Hamas’ın şiddetten vazgeçmeyi reddetmesinin bazı sonuçları olacağını söyledi. İsrail de, Filistin yönetimi adına tahsil ettiği gümrük vergilerinden oluşan 50 milyon doları Filistin yönetimine aktarmayabileceği işaretleri veriyor.
Ancak Filistin Ekonomi Bakanı Sinokrot, ”Bu bağış parası değil. Parayı vermeleri gerekir, bu para Filistinlilerin hakkı” dedi.
Söz konusu paranın 135 bin civarındaki kamu görevlilerinin bazılarının maaşlarının ödenmesinde kullanıldığını belirten Sinokrot, ”Maaşlar ödenmezse, bu bir şiddet eylemidir” dedi.
Hamas ise, mali yardım tehditlerine karşı meydan okuyan bir tavır sergiliyor.
Hamas liderlerinden İsmail Haniya, ”ABD ve Avrupa ülkeleri, baskılarını, işgal altındaki topraklarından edilen Filistinliler üzerinde değil, işgalci üzerinde kurmalı” dedi.
Hamas’ı Tanımak Zorunda Değiliz
Avrupa Birliği’nin Dış Politika Sorumlu Temsilcisi Javier Solana, Filistin seçimlerinden zaferle çıkan Hamas’ı ”seçim kazandı diye bir terör grubunu tanımak olmaz” dedi.
Le Monde gazetesine konuşan Solana, Hamas’ın Filistin seçimlerini kazanmasına gönderme yaparak, ”Meşruiyet sadece seçimden kaynaklanmaz, icraata da bakmak gerek. Sırf seçimi kazandı diye, bir terörist grubunu tanımaktan kaçınmak gerek” dedi.
Hamas’ın Avrupa Birliği’nin ‘terör örgütleri’ listesinde bulunduğunu hatırlatan Solana, Hamas’la üst düzeyde temasın zor olacağını belirterek, ”Hüküm vermeden önce gelişmeleri görmeliyiz. Bütün dünya, siyasi sürecin Hamas üzerinde olumlu etki yaratmasını bekliyor” diye konuştu.
AB temsilcisi, AB’nin Hamas’ın kazandığı seçimlerin geçerliliğini kabul ettiğini söylerek, ancak demokrasiyle şiddet ve ‘terörün’ bir araya gelemeyeceğini söyledi.
FHKC: Filistin Halkı Direnişi Seçti
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, seçim sonuçları için yaptığı değerlendirmede “Filistin halkı İsrail işgali karşısında direnişin tarafını seçti” dedi.
Kaynaklar: BBC / Anadolu Ajansı