Abdullah Öcalan’a 20 günlük hücre cezası verilmesini protesto etmek amacıyla Dağkapı Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi polis müdahalesiyle karşılaştı. Ağızlarını siyah bandajlarla kapatarak oturma eylemi yapan 28 kişi de gözaltına alındı. Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), yaklaşık bin 500 kişinin katılımıyla açıklama yaparak Dağkapı Meydanı’nda Öcalan’a 20 günlük hücre cezası verilmesini […]
Abdullah Öcalan’a 20 günlük hücre cezası verilmesini protesto etmek amacıyla Dağkapı Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce kişi polis müdahalesiyle karşılaştı. Ağızlarını siyah bandajlarla kapatarak oturma eylemi yapan 28 kişi de gözaltına alındı.
Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED), yaklaşık bin 500 kişinin katılımıyla açıklama yaparak Dağkapı Meydanı’nda Öcalan’a 20 günlük hücre cezası verilmesini protesto etti. Çeşitli sivil toplum örgütlerinden temsilciler de açıklamaya destek verdi. TUHAD-FED Genel Başkanı Nursel Aydoğan Adalet Bakanlığı’na seslenerek, “Tecrit içinde tecrit politikasının mantıklı bir açıklaması var mıdır?”, “Bu ceza uygulamasının hukuki bir yönü var mıdır?”, “Temel insan haklarına aykırı değil midir?”, “CİK’de bu cezayı gerektirecek bir koşul var mıdır?” sorularını sordu. İmralı’ya yönelik uygulanan tüm politikaların Kürt sorunu ile ilgisi olduğunu belirten Aydoğan, “Sayın Öcalan’a yönelik geliştirilen olumlu ya da olumsuz her türlü yaklaşım Kürt halkının hem dikkatini hem de tepkisini çekmektedir” dedi.
Aydoğan, hücre cezasının Öcalan’ın 30 Kasım 2005’te anayasal vatandaşlık, alt ve üst kimlik konularına ilişkin yaptığı açıklamalara dayandırıldığını ancak bu görüşlerin Türkiye’de Başbakan dahil olmak üzere pek çok çevre tarafından ifade edilip tartışıldığını söyledi. Sivil toplum örgütleri olarak kendilerinin de bu paralelde görüşlerini ifade ettiklerini hatırlatan Aydoğan, şunları dile getirdi:
“Eğer bu suçsa başta Sayın Başbakan olmak üzere hepimizin yargılanması gerekmektedir. O halde bu suça dayanarak verilen hücre cezasının tamamen siyasi ve keyfi olduğu ortaya çıkmaktadır. Barış Kürt sorununun demokratik siyasal çözümünden geçer. Bunun yöntemi de sorunun muhataplarıyla görüşmedir. Tecrit değildir.”
Aydoğan açıklamanın ardından Adalet Bakanlığı’na yapılan hukuk dışı yaklaşımları son verme çağrısı yaptı.
Çok sayıda çevik kuvvet polisi ve panzerle yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Dağkapı Meydanı’nda yapılan açıklama sırasında “Bijî Serok Apo”, “Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan”, “Öcalan” sloganları atıldı. Açıklamanın ardından bir grup genç sloganlar atarak ara sokaklara dağıldı. Polisler yürüyen gruba müdahale edince, gençler taşlarla karşılık verdi. Yaşanan kısa süreli çatışmanın ardından, ağızlarını siyah bantlarla kapatan 28 kişi Dağkapı Meydanı’nda hücre cezasının sona erdirilmesi talebiyle açlık grevi başlattı. Yaklaşık bir saat süren oturma eylemine çevik kuvvet polisleri müdahale ederek, 28 kişiyi gözaltına aldı.
ANF NEWS AGENCY