Avrupa limanlarında güvencesiz çalıştırma ve özelleştirmeyi getirmeyi hedefleyen “Liman Paketi 2” adlı yasa tasarısı Avrupa’nın bütün limanlarına yayılan grevler ve militan eylemlerle tekrardan reddedildi. Avrupa Parlamentosu (AP) liman hizmetlerin liberalleştirilmesini esas alan önerisi 532 hayır, 120 evet ve 25 çekimser oyla reddedildi. Avrupa limanlarında işçiler yasa tasarısına karşı, iki haftadır eylem ve grev dalgasıyla Avrupa […]
Avrupa limanlarında güvencesiz çalıştırma ve özelleştirmeyi getirmeyi hedefleyen “Liman Paketi 2” adlı yasa tasarısı Avrupa’nın bütün limanlarına yayılan grevler ve militan eylemlerle tekrardan reddedildi.
Avrupa Parlamentosu (AP) liman hizmetlerin liberalleştirilmesini esas alan önerisi 532 hayır, 120 evet ve 25 çekimser oyla reddedildi.
Avrupa limanlarında işçiler yasa tasarısına karşı, iki haftadır eylem ve grev dalgasıyla Avrupa sokaklarını ısıtmışlardı.
Konuya ilişkin hazırlanan raporda iki yıl önce bu sektörü liberal pazara açma üzerine yürütülen tartışmaların ciddi bir polemiğe neden olduğu belirtildi.
Raporda, liberalleşmenin taraftarı olan kesimlerin yeni iş imkanı ve büyüme yaratmanın tek olanağının limanların liberalleştirilmesi olduğuna yönelik bir değerlendirme yer alıyor. AP Taşımacılık Komisyonu üyeleri rapor üzerine bir anlaşmaya varamadı.
Raporda liman sektöründe iş yürütücüleri olarak adlandırılan kesimlerin ise liman hizmetlerinin liberalleştirilmesinin çok sayıda işçinin işini kaybetmesi anlamına geldiğine dikkat çekiliyor.
Raporun oylanmasının ardından sonuçları basın toplantısında açıklayan AP Başkanı Josep Borrell, “Liman taşımacılığı direktifi bayattı. Komisyon fırına koyup ısıtıp bizim önümüze yeniden getirdi ve onaylamamazı istedi. Yeni AB Komisyonu’nun yapması gereken, bizce daha önce reddedilen benzer önerileri yeniden önümüze getirmemesidir” diyerek iğneleyici bir eleştiri de yaptı.
AP’deki oylamanın ardından açıklama yapan AB Komisyonu taşımacılıktan sorumlu komiseri Jacques Barrot ise, oylama öncesinde tartışmaları yakından takip ettiğini belirtti. AP’nin kararının çok açık ve net olduğunu da vurgulayan Barrot, “Burada mesele Avrupa limanlarına yardımcı olmakta. Deniz trafiğinin arttırılması ile birlikte Avrupa rekabetçiliği de gelişebilir. Bu da iş alanlarının büyümesi anlamına gelir” dedi.
Liman hizmetlerinin liberalleştirilmesine ilişkin raporun tartışıldığı 16 Ocak Pazartesi günü ise 6-7 bin dolayında işçi Strasbourg’daki AP binası çevresinde bir protesto gösterisi yapmıştı. Özellikle liman hizmetlerinin liberalleşmesi ile birlikte kendi işlerini kaybete kaygısı yaşanıyor.
AB üyesi ülkelerden denizi olan bütün ülkelerden temsilci heyetlerin katılmış olduğu eylemde, AP binalarının 300 metrekarelik bir bölümündeki camlar da işçiler tarafından atılan taşlarla çatladı ve kırıldı.