Bütçe Kanunu ile, Maliye Bakanlığı’nın kamu sağlık kurumlarına olan borcunu silen AKP hükümeti, hastaneleri büyük bir darboğazın içine sokacak AKP hükümetinin 2006 Yılı Bütçe Kanunu’nda, kamu sağlık kurumları SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlı hastalara 2005 yılı sonuna kadar verdiği hizmetin karşılığı olan 3.5 milyar YTL (3.5 katrilyon TL) alacaklarını silmesi tepkilere neden oldu. Bu yasa […]
Bütçe Kanunu ile, Maliye Bakanlığı’nın kamu sağlık kurumlarına olan borcunu silen AKP hükümeti, hastaneleri büyük bir darboğazın içine sokacak
AKP hükümetinin 2006 Yılı Bütçe Kanunu’nda, kamu sağlık kurumları SSK, Bağ-Kur ve yeşil kartlı hastalara 2005 yılı sonuna kadar verdiği hizmetin karşılığı olan 3.5 milyar YTL (3.5 katrilyon TL) alacaklarını silmesi tepkilere neden oldu. Bu yasa ile hastanelerin büyük bir mali darboğaza gireceği ve en asgari ihtiyaçlarını bile karşılayamayacağı belirtilirken yasanın, devletin sağlık alanından çekilmesinin bir adımı olduğu vurgulandı.
2006 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’na sonradan eklenen ve kamu sağlık kurumlarına büyük darbe indirecek olan 31/C maddesi “Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından 31.12.2005 tarihine kadar alınan tedavi hizmetlerinden bedeli ödenmemiş olanların tamamı, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla terkin edilmişti” hükmünü içeriyor. Buna göre Maliye Bakanlığı’nın kamu sağlık kurumlarına olan yaklaşık 3.5 katrilyonluk borcu silinecek.
En Büyük Alacak Silme Operasyonu
Türk Tabipleri Birliği’nin konu ile igili yaptığı açıklamada, TC tarihinde ilk defa gerçekleşen bu büyük alacak silme operasyonunun, bu kurumları büyük bir finansal darboğaza sokacağı ve en asgari ihtiyaçları için hizmet ve malzeme teminini sağlayamaz hale gelecekleri belirtildi.
CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç da AKP’nin, Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında bu kanunları çıkardığını belirterek “Buna devrim diyorlar. Bu yasa devletin adım adım sosyal alandan elini çekmesinin bir parçasıdır” diye konuştu. İstanbul CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise bu kanunla kalitesiz sağlık hizmeti sunumunun altyapısının hazırlandığını vurguladı. İTO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Osman Öztürk , borçların silinmesinin bu kurumları ”pamuksuz, enjektörsüz bırakacağını” söyledi.
Kaynak: Cumhuriyet
Sağlık kurum ve kuruluşlarını zor durumda bırakarak çökertmek amaçlı düzenleme şöyle:
26.12.2005 tarihli TBMM Tutanağı
(Aşağıdaki linkten TBMM sayfasından o günkü görüşmenin tamamına göz atılabilir.
http://www.tbmm.gov.tr/tutanak/donem22/yil4/ham/b04301h.htm
BAŞKAN – Teşekkür ederim. Madde üzerinde 1 adet önerge vardır; önergeyi okutuyorum:TBMM Başkanlığına Görüşülmekte olan 2006 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısının 31 inci maddesine aşağıdaki fıkraların eklenmesini arz ve teklif ederiz. Eyüp Fatsa Ünal Kacır Yüksel Çavuşoğlu Zeynep Karahan Uslu Fatma Şahin
c) Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı ve Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ile 18/6/1992 tarihli ve 3816 sayılı Kanun kapsamında bulunanlar için Sağlık Bakanlığına bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarından 31.12.2005 tarihine kadar alınan tedavi hizmetlerinden bedeli ödenmemiş olanların tamamı, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla terkin edilmiştir. Bu konuyla ilgili gerekli düzenleyici işlemleri yapmaya Maliye Bakanı yetkilidir.
d) 5018 sayılı Kanunla 1/1/2006 tarihinden itibaren genel veya özel bütçeli idarelere dönüştürülen katma bütçeli idarelerin, 31/12/2005 tarihi itibarıyla T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne olan 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi, 28 inci, 89 uncu ve ek 68 inci maddeleri kapsamındaki borç anapara ve faizlerinin tamamı, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla terkin edilmiştir. Bu konuyla ilgili gerekli düzenleyici işlemleri yapmaya Maliye Bakanı yetkilidir.”
BAŞKAN – Komisyon önergeye katılıyor mu?
MEHMET ALTAN KARAPAŞAOĞLU (Bursa) – Efendim, takdire bırakıyoruz.
BAŞKAN – Hükümet?..
ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM (İstanbul) – Katılıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN – Sayın milletvekilleri, önergeyi oylarınıza…
HALUK KOÇ (Samsun) – Karar yetersayısının aranılmasını istiyorum Sayın Başkan.
BAŞKAN – Tamam.
Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler…Karar yetersayısı vardır; önerge kabul edilmiştir.
Kabul edilen önerge istikametinde maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.