Hükümet tarafından 2004 yılında ”elektrik faturasının yüksek geldiği” gerekçesiyle dağıtılan Manisa Enstitüsü’nün, aşı üretimine son vermemiş olsaydı, ekim ortasında Manyas’ta kuş gribine yakalanan kanatlıdan üreteceği virüsle Van’daki son kuş gribi vakasının önüne geçmesinin mümkün olduğu ortaya çıktı. ”Manisa Tavuk Hastalıkları ve Aşı Üretim Enstitüsü” , Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın isteğiyle ”kuş gribi aşısını geliştirmek için […]
Hükümet tarafından 2004 yılında ”elektrik faturasının yüksek geldiği” gerekçesiyle dağıtılan Manisa Enstitüsü’nün, aşı üretimine son vermemiş olsaydı, ekim ortasında Manyas’ta kuş gribine yakalanan kanatlıdan üreteceği virüsle Van’daki son kuş gribi vakasının önüne geçmesinin mümkün olduğu ortaya çıktı. ”Manisa Tavuk Hastalıkları ve Aşı Üretim Enstitüsü” , Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın isteğiyle ”kuş gribi aşısını geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüğü bir dönemde” dağıtıldı. ”Sadece hayvanlar değil insanlar için de aşı üretebilecek özellikte” olan enstitü, dünyada 8-10 benzer aşı üretim merkezinden birisiydi.
Cumhuriyet ‘e bilgi veren Manisa Aşı Üretim Enstitüsü’nün eski bir çalışanı, ”Ekim ortasında Manyas’ta çıkan ilk kuş gribi vakasında, oradaki çiftlikte bulunan kanatlıdan etken maddesi alınabilseydi, buradan yola çıkarak virüs tespiti yapılabilirdi. O geliştirilebilir, ona karşı aşı üretilmeye gidilebilirdi. Üretilecek bu aşı göç yolları üzerindeki yerlerde kullanılabilirdi. Manyas’ta çıkan kuş gribi ile Doğu’da çıkan aynı tür olduğu için, o zaman insanlara bulaşmadan, hayvanlarla bu iş halledilecekti. Hayvanlarda bulaşma gibi bir problemi olmayacaktı. Kimse de hayatını kaybetmezdi.”
MURAT KIŞLALI / Cumhuriyet