TEKEL işçileri, Adana ve Malatya sigara fabrikalarının kapatılma kararını protesto ettiler. Tek Gıda-İş Güney Anadolu Şubesi’nde bir araya gelen TEKEL işçileri, kapatma kararının geri alınmasını istediler. Kararın yabancı sigara tekellerinin baskısıyla alındığını söyleyen işçiler, “Ya bu karar geri alınır ya da buradan ölümüzü çıkarırlar” diye konuştular. İşçiler sık sık, “TEKEL’den bizim ölümüz çıkar”, “Türk-İş göreve […]
TEKEL işçileri, Adana ve Malatya sigara fabrikalarının kapatılma kararını protesto ettiler.
Tek Gıda-İş Güney Anadolu Şubesi’nde bir araya gelen TEKEL işçileri, kapatma kararının geri alınmasını istediler. Kararın yabancı sigara tekellerinin baskısıyla alındığını söyleyen işçiler, “Ya bu karar geri alınır ya da buradan ölümüzü çıkarırlar” diye konuştular. İşçiler sık sık, “TEKEL’den bizim ölümüz çıkar”, “Türk-İş göreve genel greve”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “İşçi sandıkta hesap soracak”, “İş, ekmek yoksa barışta yok” sloganları attı.
Geçtiğimiz gün Ankara’ya giden işçiler fabrikalarının kapatılacağını öğrendiler. Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve TEKEL Tütün ve Sigara Fabrikaları Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Çalışkan, işçilere, İstanbul, Samsun ve Tokat Sigara fabrikalarını özelleştirme kapsamına aldıklarını, Adana ve Malatya sigara fabrikalarını ise kapatacaklarını bildirmişti.
‘Kapatma kararı düşündürücü’
İşçiler adına basına açıklama yapan Tek Gıda-İş Güney Anadolu Bölge Şube Başkanı Gürsel Diliçıkık, kapatma kararının İstanbul, Tokat ve Samsun sigara fabrikalarının özelleştirilmesinin önünün açılması için alındığını söyledi. Adana Sigara Fabrikası’nın kâr ettiği halde kapatılmak istenmesinin düşündürücü olduğunu dile getiren Diliçıkık, “Fabrikada çalışan 700 işçi işsiz kalacak, aileleriyle birlikte 3 bin 500 kişi olumsuz etkilenecektir” dedi. Kararın gözden geçirilmesini isteyen Diliçıkık, fabrikanın kapatılmasının tüm Adana’yı etkileyeceğini kaydetti. Diliçıkık, kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı.
‘Ölümüz çıkar’
Fabrikanın yüzde 70 yenilendiğini, sadece makinelerin yenilenmesi gerektiğini belirten Diliçıkık, yabancı şirketlerin TEKEL’e, bu haliyle talip olmadıklarını ifade etti. Diliçıkık, Tokat, Samsun ve İstanbul’u fabrikalarının 2007’ye kadar satılmak istendiğine dikkat çekti. Diliçıkık, “İşimizin elimizden alınmasına, çocuklarımızın geleceğinin karartılmasına karşı her türlü demokratik, meşru hakkımızı kullanarak tepkimizi göstereceğiz. Kimsenin bu kadar işçiyi açlığa mahkum etmeye hakkı yoktur. Gerekirse ailelerimizle birlikte TEKEL’de yatıp kalkarız. TEKEL’den ancak ölümüzü çıkartırlar” dedi.
Komite oluşturuldu
İşçilerin oluşturduğu Eylem Komitesi’nde yer alan Bülent Gülmez, “TEKEL işçisinin Sümerbank işçisinin akıbetine düşmesini istemiyoruz” dedi. SEKA örneğinin kendilerine yol gösterdiğini anlatan Gülmez, “Bizler SEKA’yı da aşan bir örnek göstereceğiz. Bunun için kamuoyunun desteğini almamız gerekiyor. Bunun içinde çalışmalar yapacağız” diye konuştu. Eylem Komitesi içerisinde yer alan Tek Gıda İş Güney Anadolu Bölge Şubesi Yöneticisi Mithat Aslan da, “Görüştüğümüz milletvekilleri bize işçilerin mağdur olmayacağını, 4-C’ye gönderileceğini söylüyor. Ama hiçbiri 4-C nedir bilmiyor. Bunu asla kabul etmeyeceğiz” dedi. Tek Gıda-İş 1 No’lu Şube Başkanı Cafer Yaşar ise, kitle örgütlerinin, siyasi partilerin, sendikaların, belediye başkanlarının, kamuoyunun desteğini beklediklerini dile getirdi. Yaşar, “Eğer bu karar geri alınmazsa SEKA örneğini daha ileri taşıyacağız. Ekmeğimizi sahip çıkmak için direncimizi tüm Türkiye’ye göstereceğiz” diye konuştu.
Haber: Evrensel Gazetesi