Ülkenin büyük sanayi kuruluşlarını yabancılara kaptırmayalım diye bir başlatılan “ulusalcı” yağma kampanyasının büyük başarısı Erdemir özelleştirmesinde OYAK’ın kazanması olmuştu. Türk Metal İş Sendikasından “ulusal sol”culara geniş bir yelpazenin desteklediği OYAK, ihaleyi kazanmasının hemen ardından yabancı ortak arayışına girmişti ve nihayet Erdemir’i özelleştirme ihalesindeki (sözde) rakibi Arcelor’la paylaşıyor. Arcelor OYAK’ın yabancısı değil. OYAK’ın üretim ve taşımadaki […]
Ülkenin büyük sanayi kuruluşlarını yabancılara kaptırmayalım diye bir başlatılan “ulusalcı” yağma kampanyasının büyük başarısı Erdemir özelleştirmesinde OYAK’ın kazanması olmuştu. Türk Metal İş Sendikasından “ulusal sol”culara geniş bir yelpazenin desteklediği OYAK, ihaleyi kazanmasının hemen ardından yabancı ortak arayışına girmişti ve nihayet Erdemir’i özelleştirme ihalesindeki (sözde) rakibi Arcelor’la paylaşıyor.
Arcelor OYAK’ın yabancısı değil. OYAK’ın üretim ve taşımadaki taşeronluğunu üstlendiği Renault otomotiv üretiminde kullanılan yassı çelik Arcelor’dan alınıyor. OYAK-Renault Fabrikaları Türkiye’deki üretimde de Erdemir yerine Arcelor’u tercih ediyordu.
özelleştirme ve ortaklık süreci
Bu ortaklıkla dünyanın ikinci büyük çelik üreticisi Arcelor, OYAK’ın Erdemir için kurduğu Ataer Holding’in yüzde 41’ine sahip oldu. Arcelor’ın Erdemir’deki payı yüzde 20.5 olacak.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı da, OYAK’ın Erdemir için kurduğu Ataer Holding’in yüzde 41’inin Arcelor’a devrini uygun buldu.
Devir işlemlerinin tamamlanmasının ardından Erdemir’in sermayesinde OYAK yüzde 29.3, Arcelor da yüzde 20 paya sahip olacak. Erdemir’in yüzde 49 hissesi ise borsada işlem görüyor.
Dünyanın ikinci büyük çelik üreticisi konumundaki Arcelor, 4 Ekim’de gerçekleştirilen ihalede 2 milyar 670 milyon dolara kadar teklif vermişti. Arcelor, Erdemir ihalesi sonrasında yaptığı açıklamada, Türkiye’ye ilgilerinin süreceğini kaydetmişti.
Türkiye’nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir’in yüzde 46.12 hissesinin blok satışı için açılan ihalede en yüksek teklifi 2 milyar 770 milyon dolarla OYAK vermişti.
OYAK ihale şartnamesi gereği Türkiye Kalkınma Bankası’nın elindeki yüzde 3.17’lik Erdemir hissesini de aynı şartlarla satın alacak. Bu alımla birlikte OYAK Erdemir’in sermayesinde yüzde 52.36’lık paya sahip olacak.
Erdemir’i ne bekliyor
Demir-çelik devlerinin çelik piyasasındaki ilgisinin asıl kaynağı yeni yatırımlar yapmak değil varolan üretimi kontrol altına almak ve kısmak. Çünkü çelikte dünya pazarında talebin üzerinde bir üretim var. Erdemir’in geleceğini Türkiye’yi AB sermayesinin otomotiv üretim üssü haline getirme planları ve Arcelor’un kar hesapları belirleyecek.
Bu ortaklıkla ispatlanan bir gerçek de şu ki, özelleştirme sürecinde “ulusal” etiketiyle yer alan sermaye gruplarının da emperyalist yağmaya hizmetten başka bir yol izlemeyecek olması.
Sendika.Org