AKP Hükümeti KESK’e bağlı Eğitim Sen ve BES’in ardından KESK’in tüzüğüne de müdahale etti. Çalışma Bakanlığı, “savaşsız ve sömürüsüz bir dünya, faşizme ve emperyalizme karşı mücadele, grev ve TİS” gibi ifadelerin KESK’in tüzüğünden çıkarılmasını istedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nden 25 Kasım 2005 tarihinde Ankara Valiliği’ne gönderilen yazıda, KESK’in 13-15 Mayıs 2005 […]
AKP Hükümeti KESK’e bağlı Eğitim Sen ve BES’in ardından KESK’in tüzüğüne de müdahale etti. Çalışma Bakanlığı, “savaşsız ve sömürüsüz bir dünya, faşizme ve emperyalizme karşı mücadele, grev ve TİS” gibi ifadelerin KESK’in tüzüğünden çıkarılmasını istedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü’nden 25 Kasım 2005 tarihinde Ankara Valiliği’ne gönderilen yazıda, KESK’in 13-15 Mayıs 2005 tarihinde gerçekleştirilen 2’nci Olağan Genel Kurulu’nda kabul edilen tüzüğünün Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası, Sendikalar Yasası, Dernekler Yasası ve Türk Medeni Yasası hükümlerine göre “noksan ve aykırı” olduğu ileri sürüldü. Yazıda, “bunların bir sonraki genel kurulda giderilmesi ve kanuna uygun hale getirilen tüzüğün yapılacak işlemlere esas olmak üzere bakanlığa gönderilmesi” istendi.
Çalışma Bakanlığı’nın bu isteği KESK’e 10 Aralık 2005’te ulaşan yazı ile iletildi. Yazıda, tüzükteki “Konfederasyonun Amaçları” başlıklı maddede yer alan “Savaşsız ve sömürüsüz bir dünya amacıyla; ülkede ve dünyada savaşa karşı kalıcı barışın yaratılması, tüm ulusların eşit ve özgürce geleceklerini belirleyebilmelerinin ve evrensel insan haklarının önündeki engellerin kaldırılması, faşizme karşı demokrasi, emperyalizme karşı bağımsızlık, baskılara karşı özgürlük, ırkçılığa ve şovenizme karşı halkların kardeşliği için mücadele etmeyi” ifadesinin “sendikal faaliyetlerle ilgisi bulunmaması” nedeniyle çıkarılması istendi.
Grev ve TİS’e tahammül yok
Kamu emekçilerinin “grev ve toplu sözleşme” taleplerine olan tahammülsüzlük, yazıda da kendini gösterdi. “Konfederasyonun Görev ve Yetkileri” maddesinde yer verilen “toplu iş uyuşmazlığı” ifadesinin “uyuşmazlıklarda”, “toplu iş sözleşme taslakları” ifadesinin “mutabakat metni taslakları”, “toplu iş sözleşmeleri” ifadesinin ise “toplu görüşme” şeklinde düzeltilmesi gerektiği belirtildi. Gerekçe olarak “KESK’in kullandığı kavramlara Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda yer verilmediği” gösterildi.
Yine bu gerekçe ile çıkarılması istenen başka bir ifade ise “Üye sendikaların kararı doğrultusunda grev kararı alır, uygular. Ayrıca emekçiler aleyhine gelişen toplumsal ve siyasal gelişmeler karşısında eylem ve grev yapar” oldu.
Genel kurul yetkisine tırpan
Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda “uluslararası kuruluşlara üye olma ya da çekilme” yetkisinin genel kurulun görevleri arasında sayıldığına dikkat çekilen yazıda, KESK tüzüğünde genel kurulun görevleri arasında sayılan “veya bu konularda yönetim kuruluna yetki verir” ifadesinin çıkartılması istendi. Sendikalar Yasası’na atıfta bulunan yazıda, tüzüğün olağanüstü genel kurulun toplanmasına ilişkin maddesindeki “denetleme kurulunun oybirliği, yönetim kurulu üye tam sayısının 2/3 çoğunluğu” ifadesinin “denetleme kurulu veya yönetim kurulunun salt çoğunluğu” şeklinde değiştirilmesi gerektiği kaydedildi.
Dayanışma fonuna itiraz
“Konfederasyon yönetim kurulunda görevli olmayan sendika yönetim kurulu üyelerinin ihraç kararlarının kendi genel kurullarınca alınacağı” ifadesinin tüzüğe eklenmesi istenirken, “dayanışma fonu oluşturulması”na ilişkin düzenlemenin ise tüzükten çıkarılması dayatıldı. Tüzükteki “fesih, intisah ve kapatma hali” başlıklı maddesinin Sendikalar Yasası’na göre düzenlenmesi, fesih ve devire ilişkin madde ile tüzüğün değiştirilmesi usulünün Medeni Kanun’a göre yeniden düzenlenmesi istendi.
KESK Genel Başkanı Tombul: Siz önce verdiğiniz sözleri tutun
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Evrensel Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, KESK tüzüğünü örgütün yaptığını belirterek, “Böyle bir müdahaleyi kabul etmeyiz. KESK bugüne kadar bu tür müdahalelere karşı da mücadele etmiş ve yaşamını sürdürmüştür. KESK bugünkü mücadele değerlerini sürdürecek. Gündemimizde tüzük değişikliği yok” dedi. Tombul, bakanlığın “grev ve toplu sözleşme” ifadelerinin tüzükten çıkarılmasını istemek yerine, daha önce verdiği “grevli TİS’li sendika hakkı” sözünü tutması gerektiğini belirtti. Tombul, “Savaşsız, sömürüsüz bir dünya, faşizme ve emperyalizme karşı mücadele” ifadelerinin çıkarılması istemine ilişkin de “Emek mücadelesi, demokrasi mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır. Türkiye’nin toplumsal yaşamındaki tüm antidemokratik gelişmeler bizim mücadelemizi etkilemektedir” değerlendirmesi yaptı.
Bu haber Evrensel Gazetesi’nin 15 Aralık 2005 tarihli sayısından alınmıştır.