İçişleri Bakanlığı’nın sendika ile belediye arasındaki sözleşmenin suç teşkil ettiğine ilişkin başvurusuna olumsuz yanıt veren Danıştay, soruşturma iznini iptal etti. Tüm Bel-Sen tarafından yapılan açıklamada “Kamu emekçileri sendikalarının toplusözleşme yapmak hakkı olduğuna karar verilmiştir. Karar, sendikal haklar açısından yeni bir milat oluşturacak içeriktedir” denildi. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) ile […]
İçişleri Bakanlığı’nın sendika ile belediye arasındaki sözleşmenin suç teşkil ettiğine ilişkin başvurusuna olumsuz yanıt veren Danıştay, soruşturma iznini iptal etti. Tüm Bel-Sen tarafından yapılan açıklamada “Kamu emekçileri sendikalarının toplusözleşme yapmak hakkı olduğuna karar verilmiştir. Karar, sendikal haklar açısından yeni bir milat oluşturacak içeriktedir” denildi.
Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) ile Niğde Ulukışla Belediyesi arasında yapılan sözleşmenin suç teşkil ettiği gerekçesiyle açılan davada Danıştay, yapılan mutabakatın ”suç teşkil eder yanı bulunmadığına” karar
verdi. Tüm Bel-Sen kararı, ”sendikal haklar açısından yeni bir milat” olarak niteledi.
Alınan bilgiye göre Niğde Ulukışla Belediyesi ile Tüm Bel-Sen arasında bu yıl içerisinde mutabakat imzalandı. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı müfettişleri inceleme yaparak sözleşmenin yasaya aykırı olduğu yönünde rapor hazırladı.
Hazırlanan rapor İçişleri Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlık da Belediye Başkanı Hacı Avşar ile sayman Serap Uçar hakkında soruşturma açtı. Bakanlığın kararına karşı Avşar ile Uçar itiraz başvurusunda bulundu. İtirazı Danıştay 1. Dairesi ele aldı. Daire kararında şunları kaydetti:
”Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ülkemizce onaylanan 87, 98, 151 sayılı sözleşmeleri ve Avrupa Sosyal Şartı hükümlerinin anayasanın 53 ve 90. maddeleri uyarınca değerlendirilmesi sonucu Tüm Bel-Sen ile belediye arasında varılan mutabakat uygulamasının suç teşkil eder bir yanının bulunmadığı, bu nedenle ilgililere isnat edilen eylemin, haklarında hazırlık soruşturması yapılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığı anlaşıldığından, itirazların kabulüyle İçişleri
Bakanı’nın kararının soruşturma izni verilmesine ilişkin kısmının kaldırılmasına oyçokluğu ile karar verildi.”
Tüm Bel-Sen Genel Merkezi’nden yapılan açıklamadaDanıştay’ın kararı ”kamu emekçileri sendikalarının toplusözleşme yapma hakkına
yönelik önemli bir karar” olarak değerlendirildi. Kararın toplusözleşmenin suç teşkil etmediğini ortaya koyar nitelikte olduğuna dikkat çekilen açıklamada,”Dolayısıyla kamu emekçileri sendikalarının toplusözleşme yapmak hakkı olduğuna karar verilmiştir. Karar, kamu emekçilerinin sendikal hakları açısından yeni bir milat oluşturacak içeriktedir” denildi.
Tüm Bel-Sen tarafından dün düzenlenen kahvaltılı basın toplantısına katılan KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul , yıllardır kamu emekçilerinin toplusözleşme ve grev hakkı olduğunu ısrarla söylediklerini dile getirerek ”Danıştay 1.Dairesi’nin verdiği kararın, yıllardır söylediklerini teyit ettiğini ve haklılıklarını doğruladığını” söyledi. Tombul, sözlerini şöyle sürdürdü:
”Danıştay kararı göstermiştir ki yasak aslında anayasa ya da yasalarda değil, kafalardadır. Artık özgürlükçü yorum ve yaklaşıma ihtiyaç olduğu ortadadır. Şimdi tüm kamu kurumları, hiçbir kaygı ve tereddüde kapılmadan sendikalarımızla toplusözleşme masasına oturmalıdır.”
Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara da karara dayanak oluşturan hukuksal gerekçelerin de önemli bir boyut olduğunu belirterek ”Kararda, ILO sözleşmeleri ve Avrupa Sosyal Şartı hükümlerine atıfta bulunulmuştur. Dolayısıyla toplusözleşme yapma hakkımız bir mahkeme tarafından da tespit ve teyit edilmiştir” dedi.