Sağlıktaki tahribat sürüyor.. Genel bütçeden yıllardır tek kuruş alamayan hastaneler, faturalarını da tahsil edemiyor. Hastanelerin büyük bir kısmı sıkıntıda. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin büyük çoğunluğunun Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı engeller nedeniyle güç duruma düştüğü ifade ediliyor. Çalışanlar aylardır maaşlarını dahi alamıyor. Sağlık Bakanı’nın gerçeğinin bir kaç mislini maaşlara ilave ettiği döner sermayeden ek ödemeler yapılamıyor. Bazı […]
Sağlıktaki tahribat sürüyor.. Genel bütçeden yıllardır tek kuruş alamayan hastaneler, faturalarını da tahsil edemiyor. Hastanelerin büyük bir kısmı sıkıntıda. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin büyük çoğunluğunun Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı engeller nedeniyle güç duruma düştüğü ifade ediliyor. Çalışanlar aylardır maaşlarını dahi alamıyor. Sağlık Bakanı’nın gerçeğinin bir kaç mislini maaşlara ilave ettiği döner sermayeden ek ödemeler yapılamıyor. Bazı hastaneler borçlarını ödeyemedikleri için malzeme ve ekipman sıkıntısı çekmeye başladı. Performans sistemi çöktü. İktidar kendi yaptığının faturasını yine sağlık çalışanlarına ödettirmeye çalışıyor.
Başkentin göbeğindeki Ankara Numune Hastanesi bunun sadece bir örneği.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanlarına ücretlerini ödeme konusunda sıkıntı çekiyor. Hekimler döner sermaye ücretlerini alamazken, maaşlarını döner sermayeden alan diğer sağlık çalışanlarının da ücretleri ödenmiyor. Başhekim Doç. Dr. Mahmut Koç, bu durumun Maliye Bakanlığı’ndan kaynaklandığını söylerken, tüm hastanelerde aynı sıkıntıların yaşandığını ifade etti.
Numune çalışanları ücretlerini alamıyor
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışanların eylül ve ekim ayları döner sermaye ücretleri ile maaşlarını döner sermayeden alan hemşire ve diğer çalışanlara yaklaşık 2 aydır maaşları ödenemiyor
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, çalışanlarına ücretlerini ödemede zorluk çekiyor. Ücretlerini alamayan sözleşmeli çalışan hemşireler, temizlik görevlileri, güvenlik elemanlarının yanı sıra, hastanede görevli hekimler de döner sermaye katkı paylarını alamıyor.
Hastane çalışanları, bu durumu hastanenin bir süre önce fiziki yapısının artık yetmemesi nedeniyle yönetimin yeni binalar kiralamasına ve bu binalara yapılan masraflara bağlıyor.
İki aydır maaş alamıyorlar
İddialara göre, hastane yönetimi geri ödeme kurumlarından parasını alamadığı ve alacaklarını tahsil edemediği gerekçesi ile çalışanların eylül ve ekim ayı döner sermaye katkı paylarını ödemedi. Bununla birlikte maaşlarını döner sermaye gelirlerinden alan ve sayıları 91’i bulan hemşire ve personel de bu gerekçe ile yaklaşık 2 aydır maaşlarını alamıyor.
Koç: Sıkıntı maliyeden kaynaklanıyor
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, ödemeler konusunda bir süredir sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Sıkıntının Maliye Bakanlığı’ndan kaynaklandığını belirten Koç, “Çalışanlara para ödenmediği doğru. Numune’de böyle bir şey ilk defa oluyor. Tüm Türkiye’de 2 aydır aynı sıkıntı var” diye konuştu.
Başhekim toplantı yaptı
Sıkıntının giderek artması ve personelin bu sıkıntısını sürekli dile getirmesi üzerine Başhekim Koç, hastanede bir toplantı düzenleyerek personel ile konuyu konuştu. Edinilen bilgilere göre Başhekim Koç, bu toplantıda hastanenin 12 trilyon lira civarında dış borcu bulunduğunu, buna karşın 30 trilyon liraya yakın da alacağı bulunduğunu anlattı. Koç, faturalar geri döndüğü için Maliye Bakanlığı’ndan ve geri ödeme kurumlarından da paralarını alamamaları nedeniyle, maaş ödemeleri ile dönerlerde gecikme yaşandığını söyledi.
Numune feda mı ediliyor?
İsminin açıklanmasını istemeyen bir hastane çalışanı, Numune Hastanesi’nin bu günkü haliyle sorunlar yumağı haline geldiğini söyledi. Buna karşı hiçbir şey yapılmadığı, hiçbir önlem alınmadığı ve adeta hastanenin kaderine terk edilerek batmasının beklendiğini ifade eden hastane çalışanı, “Sorunlar ve buna karşı hiçbir şeyin yapılmaması aklımıza başka düşünceler de getiriyor. Numune tam anlamıyla dibe vurmuş durumda. Türkiye’nin en büyük, en köklü hastanesi, tüm ülkeden gelen hastalara sağlık hizmeti veren bir merkez hastane olması, hakem hastane olmasına karşı yaşanan sorunlara bu kadar duyarsız kalınması, aklımıza başka şeyler getiriyor. Hastaneler özelleştirilmek isteniyor, bir ara bu konu çok tartışılıyordu. Acaba birileri ‘Numune’yi çökert, özelleştirmenin yolu açılsın’ diye mi düşünüyor? Acaba birileri böyle bir hastaneyi çıkmaza sokup batırarak ‘Gördünüz mü, Numune gibi bir hastane bile işin içinden çıkamaz duruma geldi. Özelleştirmenin ne kadar gerekli olduğu sırf bundan bile açıkça anlaşılıyor’ demenin hesabını mı yapıyor? Özelleştirmenin önünü açmak için Numune feda mı ediliyor?” dedi.
Kaynak: www.ses.org.tr